Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

«Kαταπέλτης» για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου ο Σωτηρέλης


 Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, λίγες ώρες μετά το σάλο που προκάλεσε η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πήρε θέση μιλώντας για «ολίσθημα σε ανώτατο δικαστικό βαθμό».

Η πρωτοφανής εκτροπή επιχειρεί να μπλοκάρει τις προσπάθειες της ΑΔΑΕ για την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών προκαλώντας βροχή αντιδράσεων στον νομικό κόσμο.

Ο Γιώργος Σωτηρέλης, έγκριτος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, υπήρξε ξεκάθαρος μιλώντας («Ράδιο 98.4») για «ολίσθημα σε ανώτατο δικαστικό βαθμό» και δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό αλλά πρόσθεσε πως η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «λειτουργεί ως προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και το ρόλο της ΑΔΑΕ, με βάση νόμους που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση και όχι να ερμηνεύει τους νόμους ακόμη και αυτούς με βάση το Σύνταγμα και τις προβλέψεις για τον ελεγκτικό ρόλο μίας Ανεξάρτητης Αρχής, όπως η ΑΔΑΕ».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «ο δικαστικός έλεγχος, όπως και η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου, δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε οιασδήποτε μορφής άμεση ή έμμεση παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της και, ακόμη περισσότερο, στην άμεση ή έμμεση υποκατάστασή της εν προκειμένω από τα ελέγχοντα δικαιοδοτικώς την δράση της, όργανα της Δικαστικής Εξουσίας».

Σε όσους προσπαθούν να «δικαιολογήσουν», με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, ανάλογες δικαστικές «υπερβάσεις» δήθεν στο όνομα της συνταγματικώς κατοχυρωμένης λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστικών οργάνων κατά την άσκηση της δικαιοδοσίας τους, η απάντηση του κ. Σωτηρέλη είναι αρκούντως απλή: «Εκείνοι που ‘’επιχειρηματολογούν’’ με αυτή την λογική μάλλον αγνοούν – ή θέλουν να αγνοούν, για τους δικούς τους λόγους – ότι ανάλογη, έστω και όχι εντελώς όμοια θεσμικώς, ανεξαρτησία αναγνωρίζει το Σύνταγμα και στα στελέχη της ΑΔΑΕ, ως Ανεξάρτητης Αρχής, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της».

Οι αντιδράσεις του νομικού κόσμου

Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Θανάση Καμπαγιάννη. Ο γνωστός δικηγόρος, αναφερόμενος στον Ισίδωρο Ντογιάκο, είπε πως «αντί για Θεματοφύλακας της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αναδεικνύεται σε Εφιάλτη της εκτελεστικής εξουσίας».

Την πεποίθηση ότι δεν θα γίνει ανεκτή η «αδιανόητη παρέμβαση Ντογιάκου στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ», με την οποία επιχειρείται η συγκάλυψη των παρακολουθήσεων εξέφρασε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις