Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Μπιλ Γκέιτς: Η εξωφρενικά τεράστια περιουσία του ιδρυτή της Microsoft


 Αν και έχει παραιτηθεί από την θέση του CEO της Microsoft, ο Μπιλ Γκέιτς συνεχίζει να αυξάνει την προσωπική του περιουσία.

Ο Μπιλ Γκέιτς, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Για την ακρίβεια είναι ο 4ος πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Forbes, σήμερα η καθαρή αξία της προσωπικής του περιουσίας ανέρχεται στα 104 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ιστορία του δισεκατομμυριούχου ξεκινά όταν εγκατέλειψε τις σπουδές του Χάρβαρντ για να ιδρύσει την εταιρεία Microsoft με τον Paul Allen το 1975. Η Microsoft έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του τοπίου των προσωπικών υπολογιστών, ξεκινώντας από μια εποχή που πολύ λίγα άτομα είχαν υπολογιστή.

Η πορεία του προς την κορυφή της λίστας Forbes

Το περιοδικό Forbes κατέταξε για πρώτη φορά τον Γκέιτς ως δισεκατομμυριούχο το 1987, ενώ βρισκόταν στην κορυφή της λίστας Forbes, ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, από το 1995 έως το 2017. Βέβαια, επειδή ο ιδρυτής της Microsoft, έδωσε 59 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Γκέιτς, ο Τζεφ Μπέζος τον ξεπέρασε καταλαμβάνοντας την κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Την 1η Ιανουαρίου του 2022, ο Γκέιτς ήταν ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ωστόσο, ο Γκέιτς δήλωσε ότι οι πόροι του πήγαιναν προς άλλες κατευθύνσεις, καθώς επικεντρωνόταν περισσότερο σε καινοτομίες, όπως να βοηθά τις εγκύους να γνωρίζουν εάν χρειάζονται νοσοκομειακή βοήθεια εκ των προτέρων χρησιμοποιώντας τεχνολογία υπερήχων και άλλες καινοτομίες.

Ο Γκέιτς παραχώρησε τον ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Microsoft στον Στιβ Μπάλμερ το 2000, παραμένοντας πρόεδρος μέχρι το 2008. Κατόπιν τούτου, παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο για αρκετά ακόμη χρόνια. Παρά το διαζύγιό του, το 2021 από τη σύζυγό του Μελίντα, οι δυο τους εξακολουθούν να είναι συμπροεδρεύοντες του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, το οποίο, κατέχει περιουσιακά στοιχεία ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετρητά και επενδύσεις

Ένα σημαντικό κομμάτι της εκτιμώμενης περιουσίας του Γκέιτς έχει επενδυθεί σε περιουσιακά στοιχεία. Η Cascade Asset Management, που διευθύνεται από τον Michael Larson, επενδύει τα περιουσιακά στοιχεία του Bill & Melinda Gates Trust -που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Gates- καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Gates.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η Cascade επενδύει «σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και γεωγραφίες» με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ίδρυσε το The Giving Pledge μαζί με τον Warren Buffett και τη Melinda Gates το 2010 για να ενθαρρύνει τους δισεκατομμυριούχους να ορκιστούν να δώσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Cascade Investment ανακοίνωσε ότι αγόραζε το πλειοψηφικό μερίδιο της εταιρείας διαχείρισης Four Seasons, αγοράζοντας τις μισές μετοχές που ανήκουν στον Σαουδάραβα Πρίγκιπα Alwaleed bin Talal. Αυτό ανέβασε το μερίδιο του Gates στο 71,25% σε μια συμφωνία που έδωσε στην εταιρεία 10 δισεκατομμύρια δολάρια εταιρική αξία.

Ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στις ΗΠΑ

Σε Γη και αγροκτήματα η αξία της περιουσίας του υπολογίζεται στα 1,2 δισ. $ Το 2021 ο Gates ονομάστηκε ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γεωργικής γης στις ΗΠΑ, με 242.000 στρέμματα σε 18 πολιτείες, σύμφωνα με το The Land Report. Οι μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις του βρίσκονται στη Λουιζιάνα, το Αρκάνσας και τη Νεμπράσκα.

Στη Λουιζιάνα, η γη του καλλιεργεί καλαμπόκι, σόγια και ρύζι.  Πούλησε σχεδόν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το μερίδιό του μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2022. Όλες αυτές οι συναλλαγές μείωσαν το μερίδιό του στην εταιρεία στο 1,4%, σύμφωνα με μια κατάθεση του Ιουλίου 2022 σχετικά με την εταιρεία με έδρα το Μόντρεαλ, η οποία λειτουργεί στον Καναδά και στις ΗΠΑ. Ο Γκέιτς μείωσε τη μετοχή του Canadian National Railway το 2022, πουλώντας μερικές μετοχές και δωρίζοντας μετοχές αξίας 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ίδρυμα Gates τον Ιούλιο.

Η Sika ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2021 ότι εξαγοράζει την MBCC Group (πρώην BASF Construction Materials) για περισσότερα από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η εταιρεία κατέχει το 47% της Coca-Cola Femsa, του μεγαλύτερου εμφιαλωτή προϊόντων Coca-Cola στον κόσμο κατ’ όγκο. Διαχειρίζεται επίσης την αλυσίδα λιανικής Oxxo και κατέχοντας το 14% των μετοχών είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ζυθοποιίας μπύρας Heineken.

Μέσω Cascade Investment, ο Gates άρχισε να υποστηρίζει την εκκίνηση συνθετικής βιολογίας στο Fundra της Series C 21. Ιδρύθηκε από τέσσερις διδάκτορες του MIT και τον καθηγητή τους το 2008. Η εταιρεία λέει ότι χρησιμοποιεί κύτταρα για να παράγει βιολογικά προϊόντα, όπως νέα φάρμακα, συστατικά τροφίμων και χημικές ουσίες που συνήθως παρασκευάζονται από πετρέλαιο.  Ο Gates κατέχει πάνω από 10%. 

Τεράστια ακίνητη περιουσία

Το μεγαλύτερο από τα ακίνητα του έχει την ονομασία Xanadu 2.0 και βρίσκεται στη Μεδίνα της Ουάσιγκτον – όχι μακριά από το Σιάτλ. Χρειάστηκαν έξι χρόνια για να κατασκευαστεί και εκτείνεται σε 66.000 τετραγωνικά πόδια. Είναι αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη, στην ακίνητη περιουσία του περιλαμβάνεται ένα παραθαλάσσιο αρχοντικό 44 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ντελ Μαρ της Καλιφόρνια, βόρεια του Σαν Ντιέγκο.

Ένα σπίτι 6 υπνοδωματίων στο Indian Wells-κοντά στο Παλμ Σπρινγκς και μια φάρμα αλόγων 25 εκατομμυρίων δολαρίων που εκτείνεται σε 7,7 στρέμματα στη Φλόριντα, ένα δημοφιλές σημείο για ιππασία. Το σπίτι του Γκέιτς δίπλα στη λίμνη, το Xanadu 2.0, πήρε το όνομά του από το σπίτι του χαρακτήρα Τσαρλς Φόστερ Κέιν στην ταινία Citizen Kane.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις