Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Κρυπτονομίσματα: NEO PEKOP παράνομων συναλλαγών το 2022 - Τα κεφάλαια που κλάπηκαν από κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν κατά 7% το 2022 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα


 Το 2022 ήταν μια χρονιά στην οποία η αγορά κρυπτονομισμάτων σχεδόν κατέρρευσε, εντούτοις η αξία των παράνομων συναλλαγών με αυτά σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ. Η περυσινή χρονιά προκάλεσε ευρείας κλίμακας ζημιές στους επενδυτές σε κρυπτονομίσματα, ενώ κάποιες εταιρείες της αγοράς κατέρρευσαν, όμως η παράνομη δραστηριότητα με τα νομίσματα αυτά συνέχισε με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Βάσει των στοιχείων που παραθέτει σήμερα Πέμπτη η Chainalysis, η αξία των παράνομων συναλλαγών με κρυπτονομίσματα ανήλθε στα 20,1 δισ. δολάρια πέρυσι, ένα ποσό το οποίο κατά μεγάλο ποσοστό διαμορφώθηκε από τις συναλλαγές εταιρειών που υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Αναφορικά με το 2021, οι εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν ανοδικά καθώς ανακαλύφθηκαν στην πορεία νέες απάτες κι έτσι για το σύνολο της χρονιάς η αξία των παράνομων συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 18 δισ. δολάρια, αντί των 14 δισ. δολαρίων των αρχικών εκτιμήσεων.

Όπως επισημαίνει η Chainalysis στην ανάλυσή της, μπορεί ο όγκος των συναλλαγών στην αγορά να συρρικνώθηκε το 2022, την ίδια ώρα που οι παράνομες συναλλαγές κατέγραψαν αύξηση για δεύτερη συναπτή χρονιά. Οι συναλλαγές που σχετίζονται με οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις αναλογούσαν στο 44% επί του συνόλου όλων των περυσινών συναλλαγών.

Τα κεφάλαια που κλάπηκαν από κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν κατά 7% το 2022 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι όγκοι των κεφαλαίων που αφορούσαν απάτες, οικονομική τρομοκρατία και διακίνηση σαρκός μειώθηκαν.

Στην ανάλυση αναφέρεται ότι η πλειοψηφία των παράνομων αυτών συναλλαγών έχει να κάνει με τη ρωσική πλατφόρμα ανταλλαγής, Garantex, στην οποία τον περασμένο Απρίλιο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις. Σύμφωνα με την Chainalysis, το μεγαλύτερο ποσοστό της παράνομης δραστηριότητας αφορά Ρώσους χρήστες σε ρωσικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής. Ως παράνομα χαρακτηρίζονται τα ψηφιακά πορτοφόλια, τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε κάποια πλατφόρμα ή οντότητα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ έχουν επιβληθεί επίσης στις Blender και Tornado Cash, εταιρείες οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες σε κρυπτονομίσματα και χρησιμοποιούνται ευρέως από τους χάκερς για να ξεπλένουν τα χρήματα που αποκομίζουν από τις κυβερνοεπιθέσεις που εξαπολύουν.

«Η καθοδική πορεία της αγοράς μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τα μειωμένα κεφάλαια σε κάποιες κατηγοριές. Έχουμε διαπιστώσει ότι στο παρελθόν οι απάτες με κρύπτο τραβάνε λιγότερα κεφάλαια σε περιόδους bear market», σημειώνεται στην ανάλυση.

Η Chainalysis υπογραμμίζει ότι η εκτίμηση των 20,1 δισ. δολαρίων αφορά μόνο τις παράνομες συναλλαγές που καταγράφονται στην τεχνολογία blockchain και δεν περικλείει εκείνες εκτός της τεχνολογίας αυτής. Μάλιστα όπως τονίζεται, η εκτίμηση αυτή είναι μετριοπαθής και αναμένεται να διαμορφώνεται υψηλότερα καθώς θα περνάει ο καιρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις