Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Oι δισεκατομμυριούχοι θα μπορούσαν να γίνουν Aθάνατοι, συνδυάζοντας τον πλούτο με την Eξουσία τους για πάντα;

 Πολλά πλούσια άτομα δεν θέλουν απλώς να ζήσουν περισσότερο. Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους τεράστιους οικονομικούς πόρους τους για να πετύχουν τον στόχο τους να ζήσουν αιώνια

Ο Κρίστοφερ Ουόρχαμ, ειδικός βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης που μελετά την ηθική της γήρανσης, είπε στους Financial Times ότι ανησυχούσε ότι οι ηλικιωμένοι δισεκατομμυριούχοι θα γίνουν αθάνατοι και θα συνεχίσουν να συνδυάζουν τον πλούτο με την εξουσία τους για πάντα.

Ας είμαστε ξεκάθαροι: Υπάρχουν πολλά εκπληκτικά πράγματα που έχει καταφέρει η σύγχρονη επιστήμη για την ανθρώπινη υγεία. Τώρα ζούμε περισσότερο από ό,τι κάποτε και η ποιότητα ζωής είναι υψηλότερη και πιο σταθερή.

Ωστόσο, πολλά πλούσια άτομα δεν θέλουν απλώς να ζήσουν περισσότερο. Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους τεράστιους οικονομικούς πόρους τους για να πετύχουν τον στόχο τους να ζήσουν αιώνια. Πράγματι, το Wired σε εκτενέστατο το άρθρο του αναφέρει ότι η μεγαλύτερη ιατρική επανάσταση από την ανακάλυψη των αντιβιοτικών μπορεί να ξεκινήσει το 2023 ως αποτέλεσμα της έρευνας κατά της γήρανσης.

«Οι επιστήμονες έχουν τώρα μια καλή διαχείριση για το τι μας κάνει να γερνάμε, βιολογικά μιλώντας: Τα λεγόμενα «χαρακτηριστικά» της διαδικασίας γήρανσης κυμαίνονται από βλάβη στο DNA μας -το εγχειρίδιο οδηγιών σε κάθε κύτταρο μας- έως πρωτεΐνες που παρουσιάζουν κακή συμπεριφορά λόγω αλλοιώσεων στη χημική τους δομή. Τώρα έχουμε ιδέες για το πώς να τα αντιμετωπίσουμε.

Μέχρι το τέλος του 2023, είναι πιθανό ότι μία από αυτές τις ιδέες θα αποδειχθεί ότι λειτουργεί στους ανθρώπους. Ένας ισχυρός υποψήφιος είναι τα «σενολυτικά», μια κατηγορία θεραπειών που στοχεύει τα γηρασμένα κύτταρα – που συσσωρεύονται στο σώμα μας καθώς γερνάμε. Αυτά τα κύτταρα φαίνεται να οδηγούν τη διαδικασία γήρανσης – από την πρόκληση καρκίνου έως τον νευροεκφυλισμό – και, αντίθετα, η αφαίρεσή τους φαίνεται να την επιβραδύνει, ακόμη και να την αναστρέφει».

Θα μπορούσε όλος ο ενθουσιασμός να είναι αβάσιμος;

«Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι είχαμε ένα είδος εμβολίου για την πανδημία της ηλικίας»,  είπε στους  Financial Times ο Christopher Wareham, βιοηθικός στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης που μελετά την ηθική της γήρανσης είπε. «Αυτό θα επιδεινώσει δυνητικά όλα τα είδη των υπαρχουσών ανισοτήτων που έχουμε… Όσο περισσότερο ζείτε, τόσο περισσότερο ενισχύεται ο πλούτος σας και όσο πιο πλούσιοι είστε, τόσο μεγαλύτερη πολιτική επιρροή έχετε».

Είναι μια τρομακτική θεωρία. Η πολιτική που περιλαμβάνεται, φυσικά, αλλάζει μόνο ως αποτέλεσμα του χρόνου. Στην αποκαλυπτική θέση του Ουόρεχαμ, οι τύραννοι και οι αυταρχικοί, καθώς και οι ακόλουθοί τους, θα ακολουθούν την τεχνολογική πηγή της νεότητας. Οι παλιοί ηγέτες και τα παλιά συστήματα πεποιθήσεων δεν θα πεθαίνουν και δεν θα γεννιούνται νέοι πολίτες με φρέσκες ιδέες.

Και δεδομένου ότι ιστορικά οι άνθρωποι δεν ήταν πολύ πρόθυμοι να μοιραστούν τον πλούτο ή την επιρροή τους, δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι οι ήδη πλούσιοι εφευρέτες ενός τέτοιου θαυματουργού φαρμάκου ή εξοπλισμού θα μπορούσαν να καταβάλουν κάποιες σημαντικές προσπάθειες. Ο Έλον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της SpaceX και επίδοξος άποικος του Άρη, είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην τεχνολογία της αθανασίας με το σκεπτικό ότι οι ηγέτες πρέπει αναπόφευκτα να πεθάνουν κάποια στιγμή.

Παρόλα αυτά, αρκετοί ειδικοί στον τομέα συζητούν αυτά τα προβλήματα, τουλάχιστον θεωρητικά. Για παράδειγμα, ο Μεχμούντ Χαν, Διευθύνων Σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος μακροζωίας Hevolution Foundation, είπε στους Financial Times ότι η εταιρεία του χρηματοδοτεί μόνο αγαθά που μπορούν να «εκδημοκρατιστούν».

«Αν πρόκειται να είναι μια θεραπεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για μια χούφτα ανθρώπων», είπε στο πρακτορείο, «δεν έχει κανένα ενδιαφέρον».

Τα Altos Labs που χρηματοδοτούνται από τον Μπέζος, ιδρύθηκαν με στόχο να φέρουν στη ζωή τον «προγραμματισμό κυτταρικής αναζωογόνησης» προκειμένου να «αντιστρέψει» ασθένειες και τραυματισμούς, δηλώνει ότι είναι αφοσιωμένο στο να βοηθά όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Φυσικά, αυτά είναι απλώς υποσχέσεις γιατί καμία από αυτές τις ομάδες δεν κατάφερε να λύσει το μυστήριο της αθανασίας ή ακόμα και την προσθήκη έστω είκοσι ετών στη μέση διάρκεια ζωής. Ωστόσο, οποιαδήποτε επιτυχία θα ήταν από μόνη της ένα απροσδόκητο οικονομικό κέρδος. Όταν διακυβεύονται τόσα χρήματα -και πάλι τόση δύναμη-, οι προσπάθειες είναι τεράστιες.

Νέες δηλώσεις Χαράρι: «Είστε σε παρακολούθηση όλη σας τη ζωή – Ότι κάνετε θα το βρείτε μπροστά σας σε 20 χρόνια»!

Εν των μεταξύ, σε νέες δηλώσεις για το εφιαλτικό μέλλον που ετοιμάζουν για την ανθρωπότητα προχώρησε ο διαβόητος σύμβουλος του Κλάους Σβαμπ, Γιούβαλ Νόα Χαράρι, ο οποίος είπε ότι όλοι είναι υπό παρακολούθηση καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους και ότι κάνουν στα νιάτα τους θα το βρουν μπροστά τους μετά από είκοσι χρόνια στην εργασία τους όταν θα αναζητούν προαγωγή και μεγαλύτερες απολαβές.

«Γνωρίζουμε ποιος είσαι» λέει χαρακτηριστικά.

Με λίγα λόγια προειδοποιεί τους πολίτες ότι θα πρέπει να είναι «φρόνιμοι», να μην αντιδρούν και να μην έχουν ενοχλητικές για το σύστημα απόψεις, ιδέες και σκέψεις.

Φυσικά, αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους πολίτες για το τι αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς αυτά, το σύστημα εξουσίας, κάποτε θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον τους όταν κρίνει ότι έχουν γίνει ενοχλητικοί.

Είπε μάλιστα πως οι ζωές των πολιτών είναι ένα «μακρύ βιογραφικό για δουλειά». Ακόμα και η συμπεριφορά τους σε ένα… πάρτι όταν ήταν 20 χρονών θα επηρεάσει την ζωή τους στο μέλλον όπου «θα την βρουν μπροστά τους».

«Μέρος αυτού που συμβαίνει σήμερα σε τόσους πολλούς τομείς είναι ότι μπορείτε να αναλογιστείτε το σύνολο της ζωής να μετατρέπεται σε μια μακρά συνέντευξη για δουλειά.

Όπως αν τώρα κάνετε αίτηση για μια θέση εργασίας, κάτι που κάνατε πριν 10 ή 20 χρόνια, ξαφνικά πετάγεται στο ξεκάρφωτο και καθορίζει το ποιος είσαι σήμερα.

‘Γνωρίζουμε ποιος είσαι! Δεν θα πάρεις αυτή την θέση’.

Όσο περισσότερα δεδομένα συγκεντρώνουμε για τους ανθρώπους και όσο ισχυρότερα είναι αυτά τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης, τόσο πιο σημαντικό είναι το να ενσωματώσουμε στο σύστημα την αξία της… αλλαγής.

Ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν. Διαφορετικά επαναλαμβάνω, είσαι 20 ετών, πηγαίνεις σε κάποιο πάρτι, πρέπει να σκέφτεσαι ”Αυτό μπορεί να το βρω μπροστά μου σε 20 χρόνια όταν θα θέλω να γίνω ίσως ανώτατος δικαστικός».

Άλλες δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν

Οι άνθρωποι αν μείνουν πίσω δεν θα χρησιμεύουν ούτε ως σκλάβοι ή υπηρέτες γιατί ακόμα και για αυτά τα «καθήκοντα» θα πρέπει να είναι «αναβαθμισμένοι» για να τα κάνουν, αφού όπως λένε, ακόμα και ο εγκέφαλος θα αντικατασταθεί από «ανόργανη ύλη» και νανορομπότ.

«Εάν μείνεις πίσω θα αντιμετωπίσεις κάτι πολύ χειρότερο, θα είσαι αόρατος, άνευ ουσίας, δεν θα σε χρειάζονται ούτε καν ως υπηρέτη ή σκλάβο» είπε ο Yuval Noah Harari

«Μπορούν πλέον να διαβάσουν τις συνάψεις του εγκεφάλου και να αντικαταστήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με ένα ανόργανο ανοσοποιητικό σύστημα αποτελούμενο από εκατομμύρια νανορομπότς».

Αν κατανοήσουμε πως λειτουργούν τα κέντρα του εγκεφάλου και παράγουν τα συναισθήματα όπως αγάπη και θυμός, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα να αναπαράγουμε τις συναισθηματικές αυτές καταστάσεις βασισμένοι πάνω στη σιλικόνη και όχι τον άνθρακα (ανόργανη ύλη αντί οργανικής) βασισμένοι πάνω σε υπολογιστές και όχι μυαλά».

«Το κλειδί είναι η δυνατότητα να χακάρουμε τους ανθρώπους, αυτό δεν υπήρχε στην ιστορία, υπάρχει πολύ μεγάλη συζήτηση για να χακάρουμε λογαριασμούς και υπολογιστές αλλά η μεγάλη επανάσταση είναι η αναδυόμενη ικανότητα να χακάρουμε ανθρώπους να έχουμε αρκετά δεδομένα για τους ανθρώπους και να τους ελέγξουμε και να τους καταλάβουμε τους ανθρώπους καλύτερα απ’ ότι αυτοί τον ίδιο τον εαυτό τους. 

Και όταν καταφέρουμε να τα ελέγξουμε όλα αυτά μπορείς να τους ελέγξεις απολύτως και αυτό είναι κάτι που η δημοκρατία και καμία άλλη κοινωνία ποτέ δεν είχε να αντιμετωπίσει γιατί ήταν αδύνατο σε όλη την ιστορία», λέει αρχικά ο Χαράρι και προσθέτει:

 «Αυτό υποβιβάζει τις παραδοσιακές μας ιδέες για την δημοκρατία και την ανοιχτή κοινωνία γιατί δημοκρατία σημαίνει ανοιχτή επιλογή για κάθε άτομο και εμείς ξέρουμε ότι κανένας δεν μπορεί να καθοδηγήσει μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. 

Είναι όπως η οικονομία που λέμε “ο πελάτης έχει πάντα δίκιο”, αυτό λένε οι κυβερνήσεις ότι ο “πολίτης έχει πάντα δίκιο”, τώρα που όμως οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να χακάρουν τους ανθρώπους δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ελεύθερη βούληση».

Ο Γιούβαλ Χαράρι πρόσφατα επίσης δήλωσε πως έρχεται το τέλος της ιδιωτικότητας!

«Αυτή η συζήτηση για το απόρρητο εναντίον της ασφάλειας! Είναι η ιστορία όλου του πολιτισμού μπορούμε να πούμε. Αλλά υπάρχει κάτι νέο τώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία, είναι δυνατό να εξαλειφθεί εντελώς η ιδιωτικότητα!
  Δεν ήταν ποτέ δυνατό πριν και είναι δυνατόν τώρα! Κάτι θεμελιώδες έχει αλλάξει!

Όταν οι δικτάτορες πάντα ονειρεύονταν να εξαλείψουν εντελώς το απόρρητο, παρακολουθώντας τους πάντες συνέχεια και γνωρίζοντας όλα όσα κάνεις και όχι μόνο ό,τι κάνεις, αλλά ακόμα και ό,τι σκέφτεσαι και ό,τι αισθάνεσαι!

Ποιος είναι τελικά ο Γιούβαλ Νόα Χαράρι και γιατί μιλάει τόσο υποτιμητικά κάθε φορά για τους ανθρώπους; γιατί μας λέει πως στο μέλλον θα γίνουμε σκλάβοι ή θα είμαστε τελείως άχρηστοι για τον νέο κόσμο που ετοιμάζει η ελίτ. Θα λεγε κανείς, πως αν δεν ήταν το δεξί χέρι του Κλάους Σβαμπ, όλα αυτά τα κάνει για να αφυπνηστούμε και να δράσουμε. Απο την άλλη, ακόμα τουλάχιστον δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο… Οπότε, γιατί να μας τα κρύψουν;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις