Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Ρεπουμπλικανοί: O Τραμπ και οι άλλοι – Η δεκάδα των επίδοξων προέδρων - Η Washington Post ξεχωρίζει τους δέκα πολιτικούς του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που είναι πιθανότερο να διεκδικήσουν το προεδρικό χρίσμα της συντηρητικής παράταξης στον δρόμο προς τις εκλογές του 2024.


 Μέσα από τις σελίδες της Washington Post, ο αναλυτής Ααρον Μπλέικ ξεχωρίζει τους δέκα πολιτικούς του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που είναι πιθανότερο, κατά την εκτίμησή του, να διεκδικήσουν το προεδρικό χρίσμα της συντηρητικής παράταξης στον δρόμο προς τις εκλογές του 2024.

Ο αναλυτής της Washington Post κάνει όμως παράλληλα και ένα βήμα παραπέρα, κατατάσσοντας τους εν λόγω υποψηφίους από τον λιγότερο πιθανό να εξασφαλίσει το χρίσμα ως τον επικρατέστερο.

Ρεπουμπλικανοί: Ο Τραμπ και οι άλλοι – Η δεκάδα των επίδοξων προέδρων-1
Κρίστι Νόεμ AP Photo
  1. Κρίστι Νόεμ

Η 51χρονη κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα βγαίνει στο προσκήνιο από τα (ακρο)δεξιά ως πολέμια των αμβλώσεων, επικρίνοντας άλλα ανερχόμενα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ως υπερβολικά «ήπια», κίνηση πίσω από την οποία ίσως να κρύβονται προεδρικές φιλοδοξίες.

Ρεπουμπλικανοί: Ο Τραμπ και οι άλλοι – Η δεκάδα των επίδοξων προέδρων-2
Κρις Σουνούνου AP Photo 
  1. Κρις Σουνούνου

Κυβερνήτης της πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ από το 2017, ο 48χρονος Κρίστοφερ Σουνούνου προσέλκυσε το ενδιαφέρον των αναλυτών όταν άσκησε, πρόσφατα, κριτική σε κάποιες από τις επιλογές του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις που θεωρείται φαβορί για την προεδρία. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και η Κρίστι Νόεμ. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τον Σουνούνου είναι ότι εκείνος έχει, μεταξύ άλλων, και ελληνικές ρίζες από την πλευρά του πατέρα του.

Ρεπουμπλικανοί: Ο Τραμπ και οι άλλοι – Η δεκάδα των επίδοξων προέδρων-3
Νίκι Χέιλι AP Photo 
  1. Νίκι Χέιλι

Η άλλοτε πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είχε παλαιότερα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το CNN, η 50χρονη δεν νιώθει την ανάγκη να ανακοινώσει άμεσα την απόφασή της αναφορικά με τις προεδρικές του 2024. Το όνομά της έχει, ωστόσο, ακουστεί ως ένα από τα πιθανώς υποψήφια.

Ρεπουμπλικανοί: Ο Τραμπ και οι άλλοι – Η δεκάδα των επίδοξων προέδρων-4
Μάικ Πομπέο AP Photo 
  1. Μάικ Πομπέο

Πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και άλλοτε διευθυντής της CIA, ο 59χρονος Μάικ Πομπέο δείχνει ότι θα ήθελε να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα. Ωστόσο αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν εκείνος μπορεί όντως να συγκινήσει τη βάση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Το νέο βιβλίο του Μάικ Πομπέο κυκλοφορεί στις 24 Ιανουαρίου και αναμένεται να ακολουθήσει σχετική περιοδεία. Από το κλίμα που θα δημιουργηθεί με φόντο την επικείμενη κυκλοφορία του βιβλίου αναμένεται, σύμφωνα με την ανάλυση της Washington Post, να κριθούν πολλά.  

Ρεπουμπλικανοί: Ο Τραμπ και οι άλλοι – Η δεκάδα των επίδοξων προέδρων-5
Τεντ Κρουζ AP Photo 
  1. Τεντ Κρουζ

Ο 52χρονος γερουσιαστής από το Τέξας είχε διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα και το 2016, ερχόμενος τότε δεύτερος στην κούρσα πίσω από τον Τραμπ.

Ρεπουμπλικανοί: Ο Τραμπ και οι άλλοι – Η δεκάδα των επίδοξων προέδρων-6
Γκλεν Γιάνγκιν AP Photo
  1. Γκλεν Γιάνγκιν

Ο 56χρονος κυβερνήτης της Βιρτζίνια έχει δει το πολιτικό του εκτόπισμα εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Ρεπουμπλικανοί: Ο Τραμπ και οι άλλοι – Η δεκάδα των επίδοξων προέδρων-7
Μάικ Πενς AP Photo 
  1. Μάικ Πενς

Πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο πλευρό του Τραμπ, ο 63χρονος Πενς, όλα δείχνουν πως θα είναι ένας από τους διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών. Εάν όντως επιβεβαιωθούν τα σχετικά δημοσιεύματα, τότε θα έχουμε έναν πρώην αντιπρόεδρο και έναν πρώην πρόεδρο που θα κοντράρονται για την προεδρία, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο.   

Ρεπουμπλικανοί: Ο Τραμπ και οι άλλοι – Η δεκάδα των επίδοξων προέδρων-8
Τιμ Σκοτ AP Photo 
  1. Τιμ Σκοτ

Ο 57χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, ένας πολιτικός που έχει συμπληρώσει πάνω από δέκα χρόνια στο Κογκρέσο, παρουσιάζεται ως ελκυστική επιλογή για πολλούς από τους ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.  

Ρεπουμπλικανοί: Ο Τραμπ και οι άλλοι – Η δεκάδα των επίδοξων προέδρων-9
Ντόναλντ Τραμπ AP Photo 
  1. Ντόναλντ Τραμπ

Ο 76χρονος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε, πρώτος εκείνος, να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις επόμενες προεδρικές, με στόχο να πάρει τη ρεβάνς ενάντια στους Δημοκρατικούς έπειτα από την ήττα του 2020 από τον Μπάιντεν. Εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ο Τραμπ, ωστόσο, δεν έχει μόνο φίλους αλλά και αρκετούς εχθρούς, που τον αντιμετωπίζουν πια σαν βαρίδι για την παράταξη (κάποιοι του χρεώνουν και την κατώτερη των προσδοκιών επίδοση του κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου).  

Ρεπουμπλικανοί: Ο Τραμπ και οι άλλοι – Η δεκάδα των επίδοξων προέδρων-10
Ρον Ντε Σάντις AP Photo 
  1. Ρον ντε Σάντις

Ο 44χρονος κυβερνήτης της Φλόριντα, που «σάρωσε» στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου εξασφαλίζοντας μια μάλλον άνετη επανεκλογή με διαφορά σχεδόν 20 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Δημοκρατικού Τσάρλι Κριστ, ακόμη δεν έχει ανακοινώσει εάν θα είναι υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα. Ο ίδιος, ωστόσο, θεωρείται ήδη το φαβορί.  

Με πληροφορίες από the Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις