Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

«Πραξικόπημα» στο Ισραήλ: O αρχηγός του στρατού ενημέρωσε τον Νετανιάχου ότι… δεν θα υπακούει σε πολιτικές αποφάσεις άλλων πλην του ΥΠΑΜ - Ο ορισμός επιτροπής στο ΥΠΑΜ από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού οδήγησε στο ξέσπασμα του Α/ΓΕΕΘΑ


 Μία συγκλονιστική αποκάλυψη ήλθε να αναστατώσει την πολιτική ζωή στο Ισραήλ καθώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και πραξικόπημα με τον απερχόμενο αρχηγό του επιτελείου του ισραηλινού στρατού (CoS) Aviv Kochavi να ενημερώνει τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu για την απόφασή του να μην ακολουθήσει τις εντολές που εκδόθηκαν από τους υπουργούς του συνασπισμού του, όπως ανέφερε ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός 12.

Μια ειδική αναφορά του ισραηλινού τηλεοπτικού καναλιού 12 αποκάλυψε ότι ο απερχόμενος αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού (CoS) Aviv Kochavi ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu για την απόφασή του να μην ακολουθήσει τις εντολές που εκδόθηκαν από τους υπουργούς του συνασπισμού του.

Ανυπακοή σε δύο υπουργούς και πολιτική κρίση στον ορίζοντα

Η αναφορά Kochavi αφορά τους υπουργούς Bezalel Smotrich και Itamar Ben-Gvir, στους οποίους παραχωρήθηκαν εκτεταμένες εξουσίες, που σχετίζονται και με τον στρατό από τον Netanyahu στο πλαίσιο της συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο απερχόμενος αρχηγός του ισραηλινού στρατού διευκρίνισε στην πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Netanyahu ότι θα δεχθεί εντολές μόνο από τον υπουργό Άμυνας Yoav Galant και θα αντιδράσει σε διαταγές από αλλού.

Ο Kochavi θα αντιταχθεί στις εντολές των Smotrich και Ben-Gvir και θα διασφαλίσει ότι δεν θα εφαρμοστούν.

Αυτή η κατάσταση αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση αφού ο Smotrich έχει αναλάβει ρόλο στο υπουργείο Άμυνας ως υπουργός που επιβλέπει τις δραστηριότητες της κυβέρνησης στα κατεχόμενα.

Ως αποτέλεσμα, ο ηγέτης του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος είναι τώρα σε θέση να διορίσει στρατηγούς για να ηγηθούν της πολιτικοστρατιωτικής υπηρεσίας στη Δυτική Όχθη και να διαχειριστούν τα πολιτικά ζητήματα στους ισραηλινούς οικισμούς.

Εν δυνάμει πραξικόπημα

Αυτή η δικαιοδοσία έρχεται σε σύγκρουση με την παράδοση που ορίζει ότι ο υποστράτηγος υπεύθυνος του Συντονιστή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) διορίζεται από τον υπουργό Άμυνας μετά από έλεγχο από το νομικό τμήμα του στρατού.

Επιπλέον, η συμφωνία συνασπισμού του Netanyahu με τον Ben-Gvir διευρύνει τον ρόλο του ως υπουργού Εθνικής Ασφάλειας και Αστυνομίας και τον τοποθετεί επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας, αφαιρώντας από το υπουργείο Άμυνας τη διοίκηση.

Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε δύο ηγεσίες στις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, καθώς η συνοριακή αστυνομία λειτουργεί επί του παρόντος από κοινού με τον ισραηλινό στρατό υπό τη διοίκηση του CoS.

Υπό το φως αυτής της εξέλιξης, ο Kochavi είπε στον Netanyahu ότι δεν θα επέτρεπε μια διπλή αλυσίδα διοίκησης λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να προκαλέσει και είναι έτοιμος να διατάξει την απόσυρση της συνοριακής αστυνομίας στο σύνολό της.

«Εάν ο έλεγχος της Συνοριακής Αστυνομίας μεταφερθεί εκτός της διοίκησης του ισραηλινού στρατού στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια (σ.σ. κατεχόμενα στη Δυτική Όχθη) και από τη διοίκηση της εθνικής αστυνομίας μέσα στο Ισραήλ, θα αναπτύξουμε στρατιώτες και έφεδρους και όχι τη Συνοριακή Αστυνομία, φέρεται να είπε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού.

Ο Kochavi πρόκειται να αποστρατευθεί στις 16 Ιανουαρίου 2023 και θα αντικατασταθεί από τον υποστράτηγο Herzi Halevi.

Ανάστατος ο ισραηλινός στρατός

Η ανησυχία του απηχεί τις διαθέσεις του ισραηλινού στρατού και χιλιάδες άλλους στρατιωτικούς συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.197 πρώην αξιωματικών της ισραηλινής αεροπορίας που έστειλαν επιστολή στο ισραηλινό ανώτατο δικαστήριο στις 26 Δεκεμβρίου κατά της νέας κυβέρνησης.

Οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θεωρούν τη νέα κυβέρνηση απειλή που θα «καταστρέψει τη δημοκρατία του Ισραήλ» και θα τερμάτιζε τη «συνύπαρξη της ισραηλινής κοινότητας».

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ ολισθηρή κατηφόρα της διαδικασίας πολιτικοποίησης των σχέσεων κυβέρνησης – στρατού, μιλώντας γενικά», δήλωσε ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Kobi Michael.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις