Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

ΗΠΑ - Γερουσία: Ηχηρό «OXI» των Μενέντεζ και Πάπας για την πώληση F-16 στην Τουρκία

 


Την αντίθεσή του στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία  συνεχίζει να εκφράζει ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Σύμφωνα με το Politico, ο Μενέντεζ επέκρινε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το διεθνές δίκαιο και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ» ενώ παράλληλα υποστήριξε την πώληση F-35 στην Ελλάδα.

Αντίθετος στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία είναι και ο βουλευτής των Δημοκρατικών Κρις Πάπας, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει αμερικανικά όπλα, για να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Όπως υπογράμμισε ο Κρις Πάπας, η Άγκυρα όχι μόνο συνεχίζει να παραβιάζει τον αμερικανικό νόμο «Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων», γνωστό ως CAATSA, αλλά απειλεί να προχωρήσει και σε νέες παραβιάσεις.

«Η Τουρκία έχει επίσης καθυστερήσει αδικαιολόγητα την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει προχωρήσει σε παραβιάσεις ρεκόρ στον ελληνικό εναέριο χώρο και απειλεί συνεχώς την Ελλάδα με πόλεμο» τονίζει ο βουλευτής, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «αδιανόητη» την οποιαδήποτε πώληση αμερικανικών όπλων στη χώρα.

«Αυτή η πώληση δεν θα πρέπει να προχωρήσει και θα αντιταχθώ σε οποιοδήποτε σχέδιο που θα υποβληθεί ενώπιον του Κογκρέσου» διαμηνύει ο κύριος Πάπας.

Οι δηλώσεις αυτές ερχονται την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση ύψους 20 δισ. δολαρίων 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση νέας γενιάς μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.

Το εξοπλιστικό πακέτο στην Τουρκία θα περιλαμβάνει επίσης πάνω από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις