Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Κατάσκοποι, μετρητά και πολυτελή ξενοδοχεία: Μετά το Qatargate το Moroccogate - Τα όνειρα του πρώην Ιταλού βουλευτή που εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς μετατράπηκαν γρήγορα σε εφιάλτη


 Τα σχέδια του Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και της οικογένειά του να υποδεχθούν τη νέα χρονιά σε ένα 5άστερο ξενοδοχείο στο Μαρακές, πληρωμένο από τη μαροκινή κυβέρνηση, δεν προχώρησαν γράφουν οι FT, καθώς -όπως τονίζεται- τα όνειρα του πρώην Ιταλού βουλευτή που εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς μετατράπηκαν γρήγορα σε εφιάλτη.

Ο Παντζέρι έχει αναδειχθεί ως κεντρικό πρόσωπο στην έρευνα για διαφθορά που συγκλόνισε το κατεστημένο των Βρυξελλών τον Δεκέμβριο, όταν η βελγική αστυνομία εισέβαλε στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατέσχεσε περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το Κατάρ χρησιμοποίησε τον Παντζέρι και το δίκτυό του για να βελτιώσει την εικόνα του στις Βρυξέλλες ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Αλλά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 67χρονος Ιταλός δεν ήταν νέος στο παιχνίδι: οι ανακριτές υποπτεύονται ότι λάμβανε δωροδοκίες και δώρα από Μαροκινούς αξιωματούχους για πάνω από μια δεκαετία σε αντάλλαγμα να μιλά υπέρ τους στην ΕΕ.

Μέχρι το 2019, όταν απέτυχε να επανεκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Παντζέρι ήταν στο επίκεντρο του θεσμικού οργάνου για τις σχέσεις ΕΕ-Μαρόκου, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συχνός επισκέπτης στο La Mamounia, το πολυτελές θέρετρο του Μαρακές που κάποτε φιλοξενούσε Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Τα «δώρα»

Σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που δίνουν στη δημοσιότητα οι FT, η οικογένεια Παντζέρι συζήτησε για τα «δώρα» του με τον Αμπντεραχίμ Ατμούν, τον πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία. Οι οικογένεια των Ιταλών σχεδίαζε να περάσει μια εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, στο La Mamounia, με έξοδα του Ραμπάτ.

Πλέον, η σύζυγος και η κόρη του Παντζέρι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Λομβαρδία και περιμένουν να μεταφερθούν στο Βέλγιο, όπου κρατείται ο πρώην ευρωβουλευτής, με τους εισαγγελείς να ισχυρίζονται ότι και οι δύο γνώριζαν το σχέδιο διαφθοράς.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δεσμοί του Παντζέρι με τους Μαροκινούς αξιωματούχους χρονολογούνται στις αρχές του 2010 όταν ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ευρωκοινοβουλίου ΕΕ-Μάγκρεμπ. Μεταξύ 2011-19, ο Ατμούν ήταν συμπρόεδρος σε κοινή κοινοβουλευτική επιτροπή ΕΕ-Μαρόκου με τον Παντζέρι.

Παράλληλα, τα κοινοβουλευτικά αρχεία δείχνουν ότι ο Παντζέρι είχε απόψεις ευνοϊκές για τη μαροκινή κυβέρνηση ήδη από το 2010, όταν προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει περισσότερα χρήματα στη χώρα.

Η έρευνα για τη διαφθορά ξεκίνησε από την βελγική μυστική υπηρεσία το 2021, σε συνεργασία με πολλές άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, εξετάζοντας στοιχεία των σχέσεων του Μαρόκου με την ΕΕ. Το επίκεντρο ήταν οι προσπάθειες πίεσης του Ραμπάτ για τα αλιευτικά δικαιώματα και την αναγνώριση της κυριαρχίας του Μαρόκου στο αμφισβητούμενο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Σαχάρας βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Μαρόκου, αλλά το Μέτωπο Polisario που υποστηρίζεται από την Αλγερία απαιτεί ανεξαρτησία.

Χιλιάδες ευρώ

Τον Ιούλιο του 2022, Βέλγοι αξιωματικοί τοποθέτησαν βιντεοκάμερες στο σπίτι του Παντζέρι στις Βρυξέλλες, αφού ανακάλυψαν 700.000 ευρώ σε μετρητά που ήταν κρυμμένα εκεί. Στη συνέχεια ενημέρωσαν τη βελγική αστυνομία και τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα.

Σε μια περίπτωση που καταγράφηκε από την παρακολούθηση, ο Παντζέρι μοίρασε 50.000 ευρώ σε φακέλους σε έναν Ιταλό συνδικαλιστή, τον Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος επεδίωκε να επανεκλεγεί ως επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Ο Βισεντίνι παραδέχτηκε μόνο ότι έλαβε τα μετρητά ως δωρεά για την εκστρατεία του στο ITUC.

Οι ανακριτές ισχυρίζονται ότι η ομάδα Παντζέρι μπόρεσε να επηρεάσει τις ψήφους εναντίον δύο Μαροκινών ακτιβιστών που είχαν επιλεγεί για το διάσημο βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζαχάρωφ το 2018 και το 2021, αντίστοιχα. Αντί να στηρίξουν τον Μαροκινό υποψήφιο που πρότεινε η άκρα αριστερά το 2021, οι Σοσιαλιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν να ψηφίσουν υπέρ ενός Βολιβιανού υποψηφίου που είχε προτείνει η ακροδεξιά.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Βέλγοι εισαγγελείς ζήτησαν από το κοινοβούλιο να άρει την ασυλία δύο ευρωβουλευτών που είναι ύποπτοι για συμμετοχή στο σχέδιο Παντζέρι. Ένας από αυτούς είναι ο διάδοχος του Ιταλού ως διαπραγμευτής με το Μαρόκο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αντρέα Κοτζολίνο,  οι δικηγόροι του οποίοι είπαν ότι «δεν έχει καμία σχέση με τα εγκλήματα που του αποδίδονται».

Ο Παντζέρι ήταν πάντα ευγενικός και ισχυριζόταν ότι ήθελε απλώς να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς σχέσεις με τις κυβερνήσεις της περιοχής, είπε ο ένας πρώην ευρωβουλευτής στους FT. «Έμεινα έκπληκτος όταν άκουσα για τις κατηγορίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις