Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Μητσοτάκης: Πρόωρη η συζήτηση για τα αναδρομικά – Tι Eίπε για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης


 Για το εάν εξετάζει η κυβέρνηση να επιστρέψει τα αναδρομικά  για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε αυτούς που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους. 

«Βρισκόμαστε στις 23 Ιανουαρίου, δεν έχουμε καλά – καλά κλείσει τον πρώτο μήνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν θα είμαστε σε θέση ως οικονομικό επιτελείο να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον Φεβρουάριο» απάντησε ο Πρωθυπουργός.

«Άρα αυτή η συζήτηση θεωρώ ότι είναι πρόωρη και θα σας έλεγα ότι είναι μια συζήτηση η οποία αδικεί την έκταση των παρεμβάσεων που υλοποιούνται και δρομολογούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί πρέπει να υπάρχει η ανάγκη να μιλάμε για το επόμενο μέτρο, για την επόμενη παρέμβαση της κυβέρνησης. Αλλά ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και ας αναλογιστούμε πόσα χρήματα έπεσαν στην αγορά για τη στήριξη πρωτίστως των ευάλωτων συμπολιτών μας τον τελευταίο μήνα και πόσα έχουν να γίνουν ακόμα τον επόμενο μήνα. Παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ δόθηκαν στους ευάλωτους συμπολίτες μας  τα Χριστούγεννα» συμπλήρωσε.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για το θέμα της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. «Τον Ιανουάριο καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Είναι κάτι το οποίο θα δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι στους μισθούς τους και στις συντάξεις τους στο τέλος του μήνα. Έχουμε την πρώτη μεγάλη αύξηση των συντάξεων εδώ και πολλά χρόνια, θα φτάσει στο 8%, θα αφορά σε πολλούς συνταξιούχους, όχι αυτούς που έχουν προσωπική διαφορά. Αλλά και αυτοί θα έχουν όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης » σημείωσε.

Για το market pass

«Άρα πριν σπεύσουμε να μιλήσουμε για το επόμενο ή το μεθεπόμενο μέτρο της κυβέρνησης θα έλεγα να πατήσουμε το pause και να αναλογιστούμε πόσο σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις  που ήδη έχει δρομολογήσει και δρομολογεί η κυβέρνηση. Διότι σε αυτά θα προσέθετα το market pass, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι περίπου στα 600 εκατ. ευρώ. Δεν είναι μικρό το ποσό αυτό το οποίο εκταμιεύει ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο σκοπός μας είναι να μειώσουμε κατά 10% τη δαπάνη για το καλάθι του μέσου ελληνικού νοικοκυριού για όσους μήνες αυτό τελικά εφαρμοστεί, τουλάχιστον για τους επόμενους 6 μήνες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα συνιστούσα λίγη υπομονή, λίγη αυτοσυγκράτηση, είμαστε και εμείς αισιόδοξοι για την πορεία του προϋπολογισμού. Είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας. Αυτό σημαίνει μικρότερη στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλά εάν κάτι με έχει διδάξει η ζωή τα τελευταία 3, 5 χρόνια είναι ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί διότι οι κρίσεις καραδοκούν από παντού και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι  για το τι μας ξημερώνει. Άρα προτιμούμε και το έχουμε αποδείξει. Πολλές φορές μπορούμε  να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες και αυτές να τις δαπανούμε με την καλή έννοια του όρου μόνο όταν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα στο μέλλον και ότι αυτό εντάσσεται στον σχεδιασμό για την υλοποίηση  του 2023»  συμπλήρωσε.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις