Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Πολιτικοί διαξιφισμοί για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα – Tα επίμαχα δημοσιεύματα και η σταθερή θέση της Αθήνας

«Φωτιά» έχει πάρει ο βρετανικός Τύπος

Κείμενο Γεωργία Αθ. Σκιτζή

Ένα μπαράζ δημοσιευμάτων, κυρίως από την Βρετανία έχουν φέρει και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Μέσα σε ένα 10ημερο μεγάλα Βρετανικά ΜΜΕ δημοσιεύουν σενάρια για τον τρόπο επιστροφής των Γλυπτών στην χώρα μας προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία σε κάθε τόνο ξεκαθαρίζει ότι πάγια θέση της χώρας μας, είναι πως δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών.

Το θέμα όμως πήρε και άλλη διάσταση, πολιτική, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να συναντά μέσα στο Σαββατοκύριακο μέχρι και το Προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Και παρά το γεγονός ότι με τον πιο επίσημο τρόπο και δια της υπουργού Πολιτισμού έχει διαψευστεί οποιαδήποτε συμφωνία για δανεισμό των Γλυπτών στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει».

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές στο Newsbeast ειδικά τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες έτσι ώστε να υλοποιηθεί το όραμα της Μελίνας Μερκούρη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έλεγαν οι ίδιες πηγές, έχει καταβάλλει προσπάθειες, είτε με δημόσιες δηλώσεις του, είτε με επαφές σε υψηλό επίπεδο έτσι ώστε να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στον τόπο τους.

Να θυμίσουμε ότι και σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου αναφερόταν ότι διεξήχθησαν συνομιλίες για την επιστροφή των Γλυπτών, ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Βρετανικό Μουσείο, ακόμα και επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τα δημοσιεύματα

Η αρχή έγινε από ένα δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής με το Ηνωμένο Βασίλειο». Στο άρθρο αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την εν καιρώ επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Το δημοσίευμα προκάλεσε αίσθηση και διαψεύστηκε αμέσως από πηγές του υπουργείου Πολιτισμού.

Ακολούθησε ο Guardian ο οποίος ανέφερε ότι Αθήνα και Λονδίνο βρίσκονται σε εντατικές συνομιλίες για την επιστροφή των Γλυπτών, οι Times του Λονδίνου που έγραψαν για «Εποικοδομητικές συζητήσεις», οι οποίες διεξάγονται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής και πλήθος άλλων δημοσιευμάτων από τα Βρετανικά ΜΜΕ τα οποία ήταν στο ίδιο μοτίβο.

Στην Αθήνα διακρίνουν σκοπιμότητα πίσω από αυτά τα δημοσιεύματα καθώς απηχούν επί της ουσίας τις θέσεις της Βρετανικής πλευράς και μόνο και τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από τις πάγιες ελληνικές θέσεις

Ωστόσο, βλέπουν και κάτι άλλο. Ότι, στο Λονδίνο έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν θα μπορούν για πολύ καιρό ακόμα να κρατούν αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχουν παράνομα αποκτήσει στο έδαφός τους και μακριά από τις πατρίδες τους.

Τη σκυτάλη από τον Βρετανικό Τύπο πήρε και ο Γερμανικός με την Deutsche Welle αλλά και την εφημερίδα Welt να βάζουν την παγκόσμια διάσταση του θέματος καθώς όπως σημειώνουν οι συζητήσεις απασχολούν την διεθνή κοινότητα και πως αν τελικά το Βρετανικό Μουσείο αποφασίσει να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα, τότε, θα δημιουργήσει προηγούμενο όσον αφορά στον επαναπατρισμό αρχαιολογικών θησαυρών.

Γράφουν μάλιστα ότι αν συμφωνηθεί μια πολιτιστική ανταλλαγή, αυτή θα μπορούσε να καθιερωθεί ως παγκόσμια πρακτική καθώς πολλά μεγάλα μουσεία και στην Γερμανία έχουν οικειοποιηθεί παράνομα αρχαιολογικούς θησαυρούς άλλων χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι μια από τις χώρες που κάνει αγώνα εδώ και δεκαετίες για τον επαναπατρισμό των θησαυρών της είναι η Αίγυπτος με πρωτοστάτη τον διάσημο βετεράνο αρχαιολόγο Ζάχι Χαουάς. Και όπως η Αθήνα έφτιαξε το Μουσείο της Ακρόπολης περιμένοντας να αγκαλιάσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έτσι και η Αίγυπτος πρόσφατα εγκαινίασε το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο της Γκίζας το οποίο περιμένει τη Νεφερτίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις