Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Ξεκίνησε η κακοκαιρία, στάλθηκαν τα πρώτα μηνύματα 112

 


Προειδοποιήσεις σε περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας και των Σποράδων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Με κύρια χαρακτηριστικά τη «βουτιά» της θερμοκρασίας, τις χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους, προωθείται η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» σε όλη τη χώρα, κινητοποιώντας τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπισή της. Ήδη τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στη βόρεια και κεντρική χώρα και στη διάρκεια της ημέρας θα κατεβαίνουν πιο νότια και θα «χτυπήσουν» την οροσειρά της Πίνδου, ενώ θα εισβάλλουν και προς την Πελοπόννησο.

Παράλληλα, από το απόγευμα του Σαββάτου, τα πρώτα μηνύματα από το 112 στάλθηκαν σε περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας και των Σποράδων, προειδοποιώντας τους πολίτες για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. 

Είχε προηγηθεί η δεύτερη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων και τη βέλτιστη προετοιμασία-ετοιμότητα. Ο κρατικός μηχανισμός δηλώνει ετοιμότητα, χωρίς να αποκλείει απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση ακόμα και το κλείσιμο εθνικών οδών όπου κριθεί σκόπιμο.

Όσο για το άνοιγμα των σχολείων σε Αττική και άλλες περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία, την  Κυριακή θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Από την πλευρά της, η ΟΙΕΛΕ μιλά για «πρόχειρους και επικοινωνιακούς σχεδιασμούς που δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών».

Να μην εργαστούν στις ακραίες συνθήκες ζητούν οι οδηγοί μηχανών (κούριερ, διανομείς κτλ.), με σχετική τους επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας. 

Νέα, ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ώστε να αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα για τη λήψη νέων αποφάσεων.


► Live οι καιρικές συνθήκες που προβλέπονται σε όλο το ελληνικό οδικό δίκτυο  

Η πρόγνωση του καιρού

Ο Διευθυντής Ερευνών της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος δήλωσε νωρίτερα (iEidiseis) πως «από το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή θα ξεκινήσει μια μεγάλη περίοδος ψυχρής εισβολής στη χώρα μας, η οποία θα φέρει ψυχρές αέριες μάζες πρώτα στα βόρεια και έπειτα στα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν μάλιστα ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια, ενώ θα υπάρχει πολύ κρύο ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα. Στη βόρεια και κεντρική χώρα δε, θα ευνοηθεί η εκδήλωση ισχυρού παγετού».

ΕΜΥ

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου

Οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται από το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ορεινά και ημιορεινά), θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν την Κυριακή (05/02/2023):

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

2. Από τις προμεσημβρινές ώρες, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερες εντάσεις.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Πού οφείλεται η κακοκαιρία

Σύμφωνα με το meteo.gr, αιτία για τη μεταβολή του καιρού είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, η οποία θα χαρακτηριστεί από την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων που θα εκτείνεται από τη Βορειοδυτική Αφρική έως τη Σκανδιναβία που σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη θα επιτρέψει την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα χαρακτηριστεί από την κίνηση μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα από τα βορειοανατολικά πρoς τη χώρα μας και οι οποίες θα συμβάλουν στην εκδήλωση σημαντικών χιονοπτώσεων στην ανατολική και νότια χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις