Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

ΗΠΑ: Ανέσυραν σημαντικά συντρίμμια από το πρώτο μπαλόνι – Η αστοχία και οι πύραυλοι των 400.000 δολαρίων


 Οι ΗΠΑ ανέκτησαν τους αισθητήρες από το πρώτο φερόμενο ως κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Τα συνεργεία έρευνας εντόπισαν «σημαντικά συντρίμμια από την τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων όλων των αισθητήρων προτεραιότητας και των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που εντοπίστηκαν», ανακοίνωσε η η Αμερικανική Βόρεια Διοίκηση. Το FBI εξετάζει τα αντικείμενα, τα οποία οι ΗΠΑ λένε ότι χρησιμοποιήθηκαν για κατασκοπεία επάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες.

Οι κεραίες

Οι ΗΠΑ έχουν καταρρίψει άλλα τρία αντικείμενα, μετά το πρώτο, που κατέρριψαν στις 4 Φεβρουαρίου. “Μεγάλα τμήματα της κατασκευής” ανακτήθηκαν επίσης τη Δευτέρα στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, ανέφεραν στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με το CBS, μεταξύ των τμημάτων που ανακτήθηκαν είναι και κομμάτια από τις κεραίες, μήκους 9-12 μέτρων. Όπως μεταδίδει το BBC, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αερόστατο που πετούσε σε μεγάλο ύψος, προερχόταν από την Κίνα και χρησιμοποιήθηκε για παρακολούθηση, αλλά η Κίνα ανακοίνωσε ότι ήταν απλώς ένα αερόπλοιο παρακολούθησης καιρού που είχε παραστρατήσει. Μετά από εκείνο το πρώτο περιστατικό, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν καταρρίψει ακόμα τρία αντικείμενα που πετούσαν σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από την Αλάσκα, επάνω από την περιοχή της Yukon του Καναδά και πάνω τη λίμνη Χιούρον, στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά.

Η αστοχία και  οι εξηγήσεις

Στο χτύπημα στη λίμνη Χιούρον, ο πρώτος πύραυλος Sidewinder που εκτοξεύτηκε από το αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος F-16 έχασε τον στόχο του και εξερράγη σε άγνωστη τοποθεσία, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα στρατιωτικές πηγές. Ο δεύτερος πύραυλος χτύπησε τον στόχο. Κάθε πύραυλος Sidewinder κοστίζει πάνω από 400.000 $ (330.000 £).

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα αργά κινούμενα άγνωστα αντικείμενα, τα οποία ήταν όλα μικρότερα από το πρώτο αερόστατο, μπορεί να είναι δύσκολος στόχος για τους πιλότους των μαχητικών. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα άλλα τρία αντικείμενα καταρρίφθηκαν μετά «από πολλή προσοχή». Δεν αποτελούσαν «καμία άμεση απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος», αλλά καταστράφηκαν «για να προστατεύσουν την ασφάλειά μας, τα συμφέροντά μας και την ασφάλεια των πτήσεων», είπε ο Κίρμπι.

Το μπαλόνι που καταρρίφθηκε πάνω από τη Νότια Καρολίνα περιεγράφηκε από τους αξιωματούχους ως το μέγεθος τριών λεωφορείων. Το δεύτερο αντικείμενο, πάνω από την Αλάσκα, περιγράφηκε ως το μέγεθος ενός «μικρού αυτοκινήτου». Το τρίτο αντικείμενο, πάνω από το Yukon, ήταν «κυλινδρικό». Και το τέταρτο, πάνω από το Μίσιγκαν, λέγεται ότι ήταν “οκταγωνικό” και είχε επάνω του καλώδια που κρέμονταν σαν κορδόνια.

Ένα σημείωμα του Πενταγώνου που επικαλέστηκαν αργότερα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι το ιπτάμενο αντικείμενο που καταρρίφθηκε πάνω από την Γιούκον, φαινόταν να είναι ένα «μικρό, μεταλλικό μπαλόνι με δεμένο φορτίο στο κάτω μέρος του».

Οι αμυντικοί αξιωματούχοι έγραψαν επίσης στο υπόμνημα ότι το αντικείμενο που καταρρίφθηκε στο Μίσιγκαν “στη συνέχεια κατέβηκε αργά” στο νερό μετά το πλήγμα. Η ανάκτηση του μπαλονιού που καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου καθυστέρησε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Έρευνες και για τα άλλα μπαλόνια

Τώρα είναι σε εξέλιξη προσπάθειες για την περισυλλογή συντριμμιών από το σημείο όπου τα άλλα αντικείμενα ανατινάχθηκαν στον ουρανό. Ο εκπρόσωπος της Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας, Σον ΜακΓκίλις, δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα τα θραύσματα από τα περιστατικά του Γιούκον και της λίμνης Χιούρον να μην ανακτηθούν ποτέ λόγω των απομακρυσμένων τοποθεσιών τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον ανώτερο διπλωμάτη της Κίνας, Wang Yi, αργότερα αυτή την εβδομάδα σε μια διάσκεψη ασφαλείας στο Μόναχο της Γερμανίας, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις