Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Πάστορας πέθανε προσπαθώντας να κάνει την 40ήμερη νηστεία του Ιησού


 Ένας πάστορας στη Μοζαμβίκη, στη νοτιοανατολική Αφρική, πέθανε έπειτα από πολυοργανική ανεπάρκεια , προσπαθώντας να μιμηθεί τη νηστεία 40 ημερών του Ιησού Χριστού.

Δεν είναι σαφές γιατί ακριβώς ο 39χρονος Francisco Barajah, ιδρυτής της Ευαγγελικής Εκκλησίας Santa Trindade, αποφάσισε να μιμηθεί τη νηστεία 40 ημερών του Χριστού στην έρημο, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, αλλά ένα είναι σίγουρο – ήταν μια μοιραία απόφαση. Ύστερα από 25 ημέρες εξαντλητικής νηστείας – χωρίς φαγητό και νερό – ο Barajah είχε γίνει τόσο αδύναμος που δεν μπορούσε καν να σταθεί όρθιος, πόσο μάλλον να μετακινηθεί. Παρ’ όλα αυτά, επέμενε να συνεχίσει τη βιβλική νηστεία και όταν η οικογένειά του και οι οπαδοί του αποφάσισαν τελικά να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο, ήταν πολύ αργά.

Ο Francisco Barajah φέρεται να πέθανε την 38η ημέρα της ακραίας νηστείας του, αφού μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης Beira, κοντά στα σύνορα με τη Ζιμπάμπουε. Μέχρι τότε, δεν μπορούσε να μιλήσει και πολλοί από τους οπαδούς του είπαν ότι ήταν αγνώριστος. Στο νοσοκομείο, ο πάστορας διαγνώστηκε με οξεία αναιμία και ανεπάρκεια των πεπτικών του οργάνων.

Οι γιατροί προσπάθησαν να τον ενυδατώσουν με ορούς και να τον κάνουν να καταναλώσει υγρή τροφή, αλλά σε αυτό το σημείο, τα πεπτικά του όργανα είχαν υποστεί πολύ σοβαρή βλάβη και ο 39χρονος απεβίωσε την περασμένη Τετάρτη. Οι οπαδοί του είπαν ότι ήταν σύνηθες για τον Barajah να νηστεύει, αλλά ποτέ δεν το είχε κάνει για σχεδόν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όσο αυτή η τελευταία του προσπάθεια.

Αν και οι ειδικοί θεωρούν την ακραία νηστεία ως τον κύριο παράγοντα που προκάλεσε την οργανική ανεπάρκεια του πάστορα, τα μέλη της οικογένειάς του προσπαθούν να αποδώσουν την αιτία θανάτου σε προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως η χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Το BBC αναφέρει ότι ο θάνατος του Barajah δεν είναι ο μόνος θάνατος που προκαλείται από την προσπάθεια να μιμηθεί τη βιβλική νηστεία του Ιησού Χριστού. Μια γυναίκα πέθανε προσπαθώντας να μείνει 40 ημέρες χωρίς φαγητό και νερό, ενώ το 2015 ένας άνδρας από τη Ζιμπάμπουε πέθανε μετά από 30 ημέρες νηστείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις