Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Γιατί η Ελλάδα πρέπει να προβεί άμεσα σε ενίσχυση του αντιαρματικού δυναμικού του Στρατού ξηράς - Πλεονεκτήματα του Σουηδικού A/T NLAW


 Παναγιώτης Νάστος

Έχοντας ως δεδομένες τις κυρώσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ  του οποίου η Ελλάδας είναι μέλος, κατά της Ρωσίας, θεωρούμε ότι εφοδιασμός 

των υπαρχόντων Ρωσικού τύπου αντιαρματικών στη χώρα μας  KORNET-FAGOT, σε ανταλλακτικά, μέσα συντήρησης  και πυρομαχικά, δεν θα γίνει, με αποτέλεσμα να μειώνεται σταδιακά η διαθεσιμότητά τους

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχοντας ως "δαμόκλια σπάθη" πάνω από το κεφάλι της την τουρκική απειλή, έχει προβεί στην υλοποίηση σοβαρών εξοπλιστικών προγραμμάτων , ενισχύοντας έτσι  σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ της σε αέρα (Rafale), θάλασσα (Bel@hara) και ξηρά (Kiova- M1117-Marder).

Σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης  της χώρας μας με την Τουρκία, τα  πιθανά Θέατρα επιχειρήσεων θα είναι ο Έβρος ,το Αιγαίο και η ΝΑ Μεσόγειος, όπου η Ελλάδα θα αμυνθεί προκειμένου να διασφαλίσει την εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ειδικότερα στα δύο πρώτα ο σκοπός των Τούρκων θα είναι η κατάληψη Εθνικού εδάφους, προκειμένου να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην συνέχεια ως ηττημένοι, αποδεχόμενοι τους όρους τους.

Είναι γνωστό ότι δύο είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, το πύρ και ο ελιγμός, τα οποία αλληλοβοηθούνται και αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους, ενώ όσο  μεγαλύτερος  είναι ο όγκος πυρών στο πεδίο της μάχης, τόσο  προς το συμφέρον του αμυνομένου αυτό αποβαίνει.

Η αναβάθμιση της τουρκικής αρματικής απειλής

Εθνικό άρμα Altay


Η Τουρκία προβαίνει στην κατασκευή και παράδοση στις Ένοπλες Δυνάμεις της του Εθνικού  άρματος Altay εφοδιασμένου με το σύστημα αυτοπροστασίας AKKOR,  το οποίο είναι ένα σύστημα ενεργητικής προστασίας που μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τύπους τεθωρακισμένων οχημάτων, χάρη στη σπονδυλωτή αρχιτεκτονική του.

Το AKKOR, θα σχηματίσει μια πλήρη ασπίδα προστασίας 360 μοιρών, αφού θα ανιχνεύσει τον εισερχόμενο πύραυλο ή αντιαρματικό πύραυλο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με το ραντάρ υψηλής τεχνολογίας του.

Τα πυρομαχικά φυσικής καταστροφής που θα κατευθυνθούν θα εκραγούν μόλις πλησιάσει εγγύτερα η  αντιαρματική απειλή, με τη βοήθεια των αισθητήρων που βρίσκονται πάνω τους, εξουδετερώνοντας την απειλή.

Αμφίβια ZAHA

Επίσης,  η κατασκευάστρια εταιρεία FNSS φέρεται  ότι έχει ήδη παραδώσει  τουλάχιστον 27 θωρακισμένα αμφίβια θαλάσσια οχήματα ZAHA στους Τούρκους πεζοναύτες, με  δυνατότητα μεταφοράς 500 ανδρών περίπου σε μια διαδρομή, δηλαδή ενός Τάγματος πεζοναυτών.

Από τα παραπάνω 27  ZAHA,τα 23 είναι μεταφορείς προσωπικού, 2 από τα οποία είναι οχήματα Διοίκησης και ελέγχου και 2 από τα οποία είναι οχήματα περισυλλογής-διάσωσης.

Ο οπλισμός του οχήματος θα αποτελείται από έναν τηλεχειριζόμενο πύργο με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και ένα αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών.


Στη θάλασσα το ZAHA επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 13 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ στην ξηρά επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 70 χιλιομέτρων την ώρα. Το όχημα μεταφοράς προσωπικού θα μπορεί να μεταφέρει τριμελές πλήρωμα οδηγός-αρχηγός πληρώματος-πυροβολητής και ομάδα 18 στρατιωτών.

H αντιαρματική άμυνα της Ελλάδας

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό αντιαρματικό δυναμικό, που συνίσταται  κυρίως από τα φίλια άρματα, ΕΕ/Π και τα συστήματα KORNET (Ρωσικό), TOW (Αμερικανικό)-ΜILLAN (Γαλλικό) και FAGOT (Ρωσικό), επικουρούμενα από φορητά  αντιαρματικ΄΄α μικρού βεληνεκούς LOW-STRIM-RPG).

Έχοντας ως δεδομένες τις κυρώσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ  του οποίου η Ελλάδας είναι μέλος, κατά της Ρωσίας, θεωρούμε  ότι εφοδιασμός  των υπαρχόντων Ρωσικού τύπου αντιαρματικών στη χώρα μας  KORNET-FAGOT, σε ανταλλακτικά, μέσα συντήρησης  και πυρομαχικά, δεν θα γίνει, με αποτέλεσμα να μειώνεται σταδιακά η διαθεσιμότητά τους.

Αυτό όπως αντιλαμβανόμαστε σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της αρματικής απειλής σε Έβρο και νησιά των Τούρκων που αναλύσαμε παραπάνω, καθιστά επιτακτική την λήψη αποφάσεων ενίσχυσης του αντιαρματικού δυναμικού της χώρας μας, με την αγορά αντιαρματικών συστημάτων δυτικού τύπου, τα οποία μάλιστα απέδειξαν την αξία τους πρόσφατα στην Ουκρανία, όπως το NLAW. 

NLAW: Ο πύραυλος δολοφόνος  των Ρωσικών  τανκς στην Ουκρανία

"Για περισσότερο από ένα χρόνο, οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν σε θέση να εμποδίσουν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Οι αποστολές δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στην επιβίωση του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων μιας ποικιλίας προηγμένων αντιαρματικών όπλων.

Η Μόσχα έχει χάσει χιλιάδες τανκς κατά τη διάρκεια της εισβολής της, εν μέρει χάρη στο Ελαφρύ Αντιαρματικό Όπλο της Σουηδίας επόμενης γενιάς, του NLAW.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο κατασκευαστής Saab του NLAW ανακοίνωσε ότι αναμένει ότι το εξαιρετικά φονικό όπλο θα φτάσει σε ετήσια παραγωγή 400.000 μονάδων.

Σαφώς, η αποτελεσματικότητα του NLAW στην καταστροφή ρωσικών αρμάτων έχει ενισχύσει τις εξαγωγικές του δυνατότητες.

Πώς λειτουργεί το NLAW;

Το πυραυλικό σύστημα «fir-and-forget» τέθηκε σε υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Βρετανίας το 2009, μετά από περίπου μια δεκαετία ανάπτυξης από τον ανάδοχο Saab Bofors Dynamics. Παρόμοια με τον αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτήρα αντιαρματικών πυραύλων Javelin, το NLAW διαθέτει το δικό του σύστημα καθοδήγησης επί του σκάφους, το οποίο επιτρέπει στον χειριστή του να παραμένει απαρατήρητος μετά την εκτόξευση. 

Μετά την εκτόξευση του όπλου, ένας αντιαρματικός πύραυλος 150 χιλιοστών υψηλής εκρηκτικότητας ταξιδεύει προς τον στόχο χρησιμοποιώντας την προβλεπόμενη στόχευση οπτικής επαφής. Σε αυτό το σημείο, ο χειριστής του NLAW μπορεί να μετακινηθεί σε διαφορετική τοποθεσία και να παραμείνει απαρατήρητος από τις εχθρικές δυνάμεις.

Ίσως το καλύτερο χαρακτηριστικό του NLAW είναι το βάρος του. Με μόνο 28 λίβρες, οποιοσδήποτε στρατιώτης μπορεί θεωρητικά να μεταφέρει τον εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων με σχετική ευκολία. Επιπλέον, το σύστημα εκτόξευσης του NLAW του επιτρέπει να χρησιμοποιείται σε επίθεση από σχεδόν οποιαδήποτε τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένου του υπογείου ενός κτιρίου, των κορυφών των δέντρων ή ενός ανοιχτού πεδίου.

Το σχετικά φθηνό κόστος του NLAW το καθιστά επίσης ισχυρό υποψήφιο για εξαγωγή.

Ενώ ο κοντινός εκτοξευτής πυραύλων, το Javelin, κοστίζει περίπου 250.000 $ συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αντικατάστασης, το NLAW είναι μόνο 40.000 $ ανά μονάδα.

Η αποτελεσματικότητα του NLAW στην Ουκρανία

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε 2.000 συστήματα NLAW στην Ουκρανία. Μέχρι τον Μάρτιο, οι ουκρανικές δυνάμεις αποκάλυψαν ότι τα αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα NLAW και Javelin ήταν πολύ πιο θανατηφόρα για τα τεθωρακισμένα τανκς της Ρωσίας από τα αποθέματα όπλων της Σοβιετικής εποχής της ίδιας της Ουκρανίας.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής Harrison Kass, η Ουκρανία απέδωσε περίπου το 30-40% των απωλειών των ρωσικών τανκς στο NLAW συγκεκριμένα, καθιστώντας το το όπλο επιλογής για το πεζικό της Ουκρανίας. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις