Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Γροθιά στο μαχαίρι από Ερντογάν κατά των ΗΠΑ-Θα συναντηθούν τελικά οι ΥΠΕΞ Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν-Συρίας-Τι θα περιλαμβάνουν οι συζητήσεις

 


Παναγιώτης Νάστος

Ειδική Ανάλυση

"ΗΡωσία, η Τουρκία, η Συρία και το Ιράν έχουν ξεκινήσει εργασίες για να καθορίσουν τον χρόνο και τον τρόπο συνάντησης των

υπουργών Εξωτερικών τους", δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ σε συνέντευξή του στο TASS

"Η διοργάνωση μιας τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη. Γίνονται εργασίες για τον καθορισμό του τρόπου και του χρόνου της", δήλωσε ο Μπογκντάνοφ, ο οποίος είναι κάτι παραπάνω από ΥΦΥΠΕΞ αφού έχι οριστεί από τον ίδιο τον Πούτιν ως ειδικός  απεσταλμένος  του για  Μέση Ανατολή και Αφρική.

Ο διπλωμάτης δήλωσε ότι:" ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry ότι η Ρωσία υποστήριξε τη συμμετοχή του Ιράν σε οποιεσδήποτε περαιτέρω συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας."

"Αυτό θα καθιστούσε δυνατή την αξιοποίηση του δυναμικού που δημιουργήθηκε ως μέρος της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία απέδειξε την αποτελεσματικότητά της", συμπλήρωσε ο Μπογκντάνοφ.

Υπενθυμίζεται ότι τέλη Δεκεμβρίου 2022 είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση των ΥΠΑΜ Ρωσίας -Τουρκίας-Συρίας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας, με βάση έναν οδικό χάρτη που θα περιελάμβανε δύο βασικά στάδια. 

Το πρώτο ήταν η συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ των 3 χωρών, προκειμένου να προετοιμαστεί πλήρως η συνάντηση κορυφής Πούτιν-Άσαντ-Ερτνογάν  που θα ακολουθούσε.

Η Ρωσία στην πορεία έβαλε στο τραπέζι των συνομιλιών και το Ιράν.

Για το θέμα της τετραμερούς συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας-Τουρκίας-Συρίας-Ιράν, είχαμε αναφερθεί σε πρόσφατο άρθρο μας , όπου επισημαίναμε , ότι σε δηλώσεις του ο Μπογκντάνοφ ανέφερε ότι, «όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο να επιλύσουμε την κατάσταση γύρω από τη Συρία και να σταθεροποιήσουμε το περιβάλλον στην περιοχή της Μέσης Ανατολής»

Η Άγκυρα είναι γνωστό ότι  διέκοψε όλους τους δεσμούς με τη Δαμασκό μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Σήμερα, είναι ο κύριος υποστηρικτής των ανταρτών και ο στρατός της καταλαμβάνει τεράστια τμήματα της χώρας.

Ο Μπογκντάνοφ είπε στο Sputnik ότι δεν υπάρχει λόγος αμφιβολίας ότι η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία είναι «προσωρινή», σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δήλωσε τη δέσμευσή της για την ενότητα και την κυριαρχία της χώρας σε πολλές περιπτώσεις.

Γιατί ο Πούτιν έβαλε στο "παιγνίδι" της Συρίας και το Ιράν

Αυτό έγινε για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι η συμβολή του Ιράν στο πλευρό του Πούτιν στον πόλεμο στην Ουκρανία, με την αποστολή εκατοντάδων UCAV και droneς. καμικάζι, χάρη στα οποία η Ρωσία έχει καταστρέψει το 50% σχεδόν των ενεργειακών υποδομών παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν αντάμειψε το Ιράν κάνοντας το Στρατηγικό του σύμμαχο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δοθούν σε αυτό τους προσεχείς μήνες από την Ρωσία  μαχητικά SU-35  και αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400.

Ο δεύτερος είναι ότι το Ιράν στήριξε τον Άσαντ στέλνοντας δυνάμεις των IRGC (φρουροί της επανάστασης) να στελεχώσουν τον Συριακό στρατό του καθεστώτος, πολεμώντας μαζί τους ενάντια στις τουρκόφιλους μισθοφόρους της Συριακής αντιπολίτευσης που ήθελε να ανατρέψει τον Σύριο Πρόεδρο.

Επίσης στα δύσκολα με προτροπή του Ιράν, ενεπλάκη στον πόλεμο στη Συρία παρά το πλευρό του Άσαντ η Σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, βγάζοντας τα κάστανα από την φωτιά.

Τέλος μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έπαψε  εύλογα να είναι για τον Πούτιν η πρώτη προτεραιότητα η Συρία, με αποτέλεσμα να ελατώσει την στρατιωτική του παρουσία εκεί, βάζοντας επικουρικά ως τοποτηρητή του το Ιράν, αφού στην Τουρκία του Ερντογάν δεν είχε εμπιστοσύνη πως θα εκμεταλλευόταν την όλη κατάσταση.

Η σύμπλευση Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας κατά των Κούρδων 

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία με πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί εναντίον των Κούρδων του YPG στην Βόρεια Συρία, ενώ μέχρι πριν τους σεισμούς απειλούσε και με νέα επιχείρηση, συναντώντας την σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ, αφού οι Κούρδοι του YPG είναι αξιόπιστοι σύμμαχοι τους στην περιοχή, πολεμώντας στο πλευρό τους την τρομοκρατική οργάνωση του ISIS.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι λήφθηκε απόφαση οι συζητήσεις Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας και Συρίας για το μέλλον της τελευταίας  έχουν ως θεμέλιο λίθο την παρεμπόδιση δημιουργίας Κουρδικού ημιανεξάρτητου μορφώματος στη Βόρεια Συρία, αφού αυτό θα αποτελούσε Αμερικανική και Ισραηλινή "σφήνα" στην περιοχή.

Η μη δημιουργία Κουρδικού μορφώματος συμφέρει τις τέσσερις χώρες αλλά και την Κίνα για τους εξής λόγους:

Το Ιράν όπως και η Τουρκία έχουν κουρδικές μειονότητες, οπότε έχουν  κάθε όφελος από την μη δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κρατιδίου στη Βόρεια Συρία, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ανάλογες προσδοκίες στη μειονότητά τους.

Προσδοκούν ακόμη σε οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου της περιοχής, τα οποία τώρα κατέχουν οι Κούρδοι. 

Επίσης το Ιράν τα έχει βρεί σε μεγάλο βαθμό με τον Άσσαντ, τον οποίο συνέδραμε στρατιωτικά με τους IRGC (φρουρούς επανάστασης) και με την Χεζμπλάχ του Λιβάνου και προσδοκεί σε περαιτέρω αποκόμιση οφελών από την μεταπολεμική Συρία, ερχόμενο σε "επαφή", με τον εχθρό του Ισραήλ

Η Τουρκία από την πλευρά της επιχειρεί κατόπιν Ρωσικής προτροπής να τα βρεί με τον Άσσαντ, προσδοκώντας στην αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Δαμασκό, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) με αυτό καθώς και  στην συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση της Συρίας

Η Ρωσία βλέπει την Τουρκία ως τον γεωπολιτικό παίκτη που μπορεί σε συνεργασία με τη Συρία, να διεισδύσει ενεργειακά στη ΝΑ Μεσόγειο, δημιουργώντας προβλήματα σε ΗΠΑ-ΕΕ-Κύπρο-Ελλάδα οι οποίες επιχειρούν την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ηπέιρου από τη Ρωσία

Παράλληλα η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας με την ρωσική παρουσία στη Συρία αλλά και το Ιράν, δημιουργούν έναν αντιδυτικό συνασπισμό κρατών στην περιοχή, ενάντια στο υπό διαμόρφωση ΝΑΤΟ Μ.Ανατολής από τις ΗΠΑ-Ισραήλ-Αραβικές χώρες.

Τέλος η Κίνα  έχει όφελος από την μη δημιουργία κουρδικού μορφώματος στη Βόρεια Συρία, αφού στο "δρόμο του μεταξιού" δεν θα εύρισκε μπροστά της, ένα φιλοδυτικό κρατίδιο.

Τα "απόνερα" για Ελλάδα-Κύπρο

Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις για Ελλάδα-Κύπρο θα είναι σημαντικότατες σε περίπτωση υλοποίησης της παραπάνω σχεδίασης, εφόσον το ψευδοκράτος αναγνωρισθεί από την Συρία και χαράξει ΑΟΖ μαζί του, δημιουργώντας επιπλέον αναστάτωση στη ΝΑ Μεσόγειο.

Τέλος οι τουρκικές θέσεις εκτιμούμε ότι μελλοντικά θα τύχουν περισσότερο της κατανόησης της Ρωσικής πλευράς, με ότι αυτό συνεπάγεταια για Αιγαίο και ελληνοτουρκικά.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η προώθηση της τετραμερούς διάσκεψης των ΥΠΕ Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν-Συρίας  αντιστρατεύεται τα συμφέροντα ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ στην Μ.Ανατολή.

Ιδιαίτερα η Τουρκία με την στάση της αυτή, ακόμη και μετά τους σεισμούς δείχνει να περιφρονεί τις ΗΠΑ και την βούλησή τους αναφορικά με τους Κούρδους του YPG και τον Άσαντ,  ρίχνοντας νέα γροθιά στο μαχαίρι, συνομιλώντας με εχθρούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις