Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Το CDC πρόσθεσε τα εμβόλια για τον COVID-19 στο πρόγραμμα ανοσοποίησης παιδιών - Δικηγόροι έχουν πει ότι θα μηνύσουν οποιαδήποτε πολιτεία απαιτήσει τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 σε κάποιο παιδί...

Δικηγόροι έχουν πει ότι θα μηνύσουν οποιαδήποτε πολιτεία απαιτήσει τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 σε κάποιο παιδί για να μπορεί να πάει στο σχολείο και πολλοί αξιωματούχοι έχουν ορκιστεί να μην εφαρμόσουν μια τέτοια απαίτηση.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) πρόσθεσαν τα εμβόλια κατά του COVID-19 στο πρόγραμμα εμβολιασμών ρουτίνας

για παιδιά και ενήλικες την Πέμπτη, προκαλώντας κριτική και αντιδράσεις για την απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμών του CDC για το 2023 για παιδιά και εφήβους, συνιστώνται δύο ή τρεις δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19 ξεκινώντας από βρέφη ηλικίας μόλις έξι μηνών. Για παιδιά στην ηλικιακή ομάδα από 6 μηνών έως τεσσάρων ετών και πέντε ετών έως 11 ετών, συνιστώνται τα εμβόλια COVID-19 της Moderna και της Pfizer. Στα παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών, συνιστώνται επίσης και τα εμβόλια της Novavax.

Στη λίστα για ενήλικες, δύο ή τρεις δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19 συνιστώνται από την ηλικία των 19 ετών. Η σύσταση εμβολίου κατά του κορωνοϊού για το 2023 για παιδιά και ενήλικες περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων τυπικά συνιστώμενων εμβολίων όπως για την ιλαρά, τη γρίπη, την ερυθρά και ούτω καθεξής.

Οι σύμβουλοι του CDC το 2022 συνέστησαν την προσθήκη των εμβολίων στο πρόγραμμα.

Αν και το CDC έχει προσθέσει τα εμβόλια για τον COVID-19 στη συνιστώμενη λίστα, δεν τα έχει επιβάλει. Ο οργανισμός δεν έχει την εξουσιοδότηση να το κάνει, αλλά οι τοπικές και πολιτειακές δικαιοδοσίες μπορούν, και πολλοί επιβάλλουν τα περισσότερα από τα εμβόλια που υπάρχουν στο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, σχεδόν καμία πολιτεία δεν καθιστά μέχρι σήμερα υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς κατά της γρίπης στα δημόσια σχολεία.

Δικηγόροι έχουν πει ότι θα μηνύσουν οποιαδήποτε πολιτεία απαιτήσει τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 σε κάποιο παιδί για να μπορεί να πάει στο σχολείο και πολλοί αξιωματούχοι έχουν ορκιστεί να μην εφαρμόσουν μια τέτοια απαίτηση.

Η κίνηση του CDC να προσθέσει εμβόλια COVID-19 στα προγράμματα ανοσοποίησης έχει προκαλέσει επικρίσεις στο διαδίκτυο.

«Αν και θεωρούσα αδύνατο για το @CDCgov να χάσει κι άλλο την αξιοπιστία του – εκείνοι αποφάσισαν να το κάνουν, παρά τις αυξανόμενες μελέτες που δείχνουν φθίνουσα αποτελεσματικότητα, κανένα καθαρό όφελος για την πλειονότητα των ανοσοεπαρκών ατόμων», είπε η αναισθησιολόγος Μέγκαν Μάρτιν σε tweet στις 10 Φεβρουαρίου .

Αποζημίωση για παρενέργεια από το εμβόλιο για τον COVID-19

Το πρόγραμμα εμβολίων για παιδιά επισημαίνει ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 δεν καλύπτονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Αποζημίωσης Τραυματισμού Εμβολίων (VICP), μια γνωστή μέθοδο που χρησιμοποιείται στο παραδοσιακό νομικό σύστημα για την επίλυση αιτήσεων τραυματισμού από εμβόλια.

Αντίθετα, τα εμβόλια κατά του COVID-19 που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καλύπτονται από το Πρόγραμμα Αποζημίωσης Τραυματισμών Αντιμέτρων (CICP).

Το CICP, το οποίο δημιουργήθηκε το 2010, είναι ένα πρόγραμμα αποζημίωσης που στοχεύει σε εμβόλια και φάρμακα που αναπτύσσονται ως απάντηση σε κάθε έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Οι ενάγοντες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση εντός ενός έτους από την παροχή του εμβολίου. Το πρόγραμμα, που προορίζεται κυρίως για παιδικά εμβόλια, είναι γνωστό ότι είναι πιο επίπονο σαν διαδικασία και λιγότερο «γενναιόδωρο» από το VICP.

Χωρίς την αναλυτική ανάπτυξη πίνακα τραυματισμών εμβολίων από τη Διοίκηση Πόρων και Υπηρεσιών Υγείας (HRSA), το βάρος της απόδειξης φέρει ο αναφέρων και όχι η κυβέρνηση, δηλαδή ο κάθε τραυματισμένο ιδιώτης καλείται να αποδείξει την αιτιώδη συνάφεια προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου και της παρενέργειας που υπέστη.

Μια ανάλυση από το Bloomberg δείχνει ότι ενώ η μέση πληρωμή αποζημίωσης βάσει VICP είναι περίπου 533.000$, η πληρωμή βάσει CICP είναι λίγο πάνω από 200.000 $. Η VICP εγγυάται νομική εκπροσώπηση και ακρόαση για τους ενάγοντες. Τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση στο πλαίσιο του CICP δεν λαμβάνουν αυτά τα προνόμια. Ενώ οι αποφάσεις που λαμβάνονται από αξιωματούχους VICP δημοσιοποιούνται, οι αποφάσεις CICP δεν γίνονται ποτέ γνωστές.

«Οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας αποφασίζουν τις μυστικά, χωρίς την ευκαιρία για τα άτομα που έχουν τραυματιστεί ή τις οικογένειές τους να μιλήσουν ή να αλληλεπιδράσουν με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων», είπε στο Bloomberg η Νόρα Φρίμαν Ένγκστρομ, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Στάνφορντ που ερευνά προγράμματα αποζημίωσης τραυματισμών από εμβόλια.

Εφόσον οι αποφάσεις του CICP παραμένουν αδημοσίευτες, «o κόσμος και οι ερευνητές δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιες παρενέργειες οφείλονται στα εμβόλια και ποιες όχι… Αυτό έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει την κατανόησή μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων», δήλωσε.

Παρενέργειες και τραυματισμοί εμβολίου COVID-19

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το CDC, περισσότερα από 1.600 παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 11 ετών παρουσίασαν συστηματική αντίδραση όπως διάρροια ή πυρετό μετά τη λήψη μιας δόσης εμβολίων κατά του COVID-19.

Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά στη μελέτη που έλαβαν επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer και Moderna βρέθηκαν να έχουν παρουσιάσει συστηματική αντίδραση, η οποία ορίζεται ως «συνήθως ήπιες» αντιδράσεις που διαρκούν πολλές ημέρες. Οι συστηματικές αντιδράσεις βαθμολογούνται πάνω από τις τοπικές αντιδράσεις στην κλίμακα σοβαρότητας, ακριβώς κάτω από τις σοβαρές αντιδράσεις.

Σε ένα έγγραφο της 1ης Φεβρουαρίου, το CDC ανέφερε ότι εντοπίστηκαν 73 περιπτώσεις συνδρόμου Guillain-Barre σε ενήλικες μέσα σε 42 ημέρες από τη λήψη εμβολίου της Johnson & Johnson για τον COVID-19.

Το σύνδρομο προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να επιτεθεί σε ορισμένα μέρη του νευρικού συστήματος. Με βάση τον συνήθη ετήσιο ρυθμό του συνδρόμου, αναμένονταν μόνο 31 τέτοιες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις