Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Αμερικανική έκθεση για πιθανότητα ρωσικής παρέμβασης στις Eλληνικές Eθνικές Eκλογές: «Θα υπάρξει αλλά δεν θα είναι καθοριστική» - Ποιοι χαρακτηρίζονται ως «μοχλοί επιρροής» της Μόσχας

 


Αμερικανική κυβερνητική έκθεση που βασίζεται σε πληροφορίες και πηγές στην Ελλάδα, αναφέρει ότι «η παρέμβαση της Ρωσίας στις ελληνικές εθνικές εκλογές θα υπάρξει αλλά δεν θα είναι καθοριστική, καθώς θα περιοριστεί σε ελάχιστους επιχειρηματίες με δράση κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα και αριθμό εκκλησιαστικών παραγόντων».

Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά και σε τρεις επιχειρηματικούς παράγοντες, οι οποίοι διατηρούν διατηρούν σχέσεις με την Ρωσία, φωτογραφίζοντας τον όμιλο Κοπελούζου, ως έναν από αυτούς. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θεωρείται ότι «ελέγχονται από την κυβέρνηση» ή ότι εν πάση περιπτώσει «δεν θα ρισκάρουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση».

Στην έκθεση καταγράφονται μια σειρά από εκκλησιαστικοί παράγοντες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πέντε μητροπολίτες, δέκα ηγούμενοι, κυρίως των μονών του Αγίου Όρους, πρόεδροι διαφόρων εκκλησιαστικών οργανώσεων, αλλά και σωματεία Ρωσοπόντιων που διατηρούν συναισθηματικούς δεσμούς με την Ρωσία.

Σε περίπτωση κινητοποίησης του ρωσικού λόμπι υπάρχει δυνατότητα επιρροής σε έναν αριθμό ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να  κρίνουν πολλά στην Αττική με εξαίρεση την Α’Αθηνών, σε Μακεδονία και Θράκη, όπου έτσι ή αλλιώς είναι «χαμένο» το κυβερνητικό κόμμα.

Γενικά δεν θεωρείται ότι υπάρχει «κίνδυνος», καθώς οι επιχειρηματίες που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν «παρακολουθούνται στενά» και δεν θα διαρρήξουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση, οι οποίες παραμένουν πολύ καλές.

Σε ότι αφορά το γεγονός ότι πολλοί ιεράρχες και άνθρωποι των μονών είναι θετικοί απέναντι στους Ρώσους, αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι:

Σε Βουλγαρία, της Ρουμανία και Ελλάδα μελέτη του Pew Research η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησαν είπαν ότι «μια ισχυρή Ρωσία ήταν απαραίτητη για να ισορροπήσει ενάντια στην επιρροή της Δύσης».

Επιπλέον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε κάθε κράτος δήλωσαν ότι «η Ρωσία είχε την υποχρέωση να προστατεύει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς εκτός των συνόρων της Ρωσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις