Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

EKTAKTO: Eκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρ. Ηλείας Γερμανός


 Εκοιμήθη πριν από λίγο σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, ο Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Ηλείας κ. Γερμανός σε ηλικία 91 ετών.

Να αναφερθεί ότι ο Σεβασμιώτατος τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για τα οποία νοσηλεύτηκε, ενώ τις τελευταίες ημέρες τις πέρασε στο Γηροκομείο στην Γαστούνη.

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας, γεννήθηκε στον Καρδαμά Ηλείας στις 24 Φεβρουαρίου του 1932.

Το 1946 ενεγράφη στην επτατάξιο Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου και το 1953 στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 1958.

Στις 8 Νοεμβρίου 1960 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Σκαφιδιάς από τον τότε Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό Α΄ και πήρε το όνομα Γερμανός προς τιμήν του γέροντός του.

Στις 20 Νοεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Καρδαμά και στις 6 Δεκεμβρίου πρεσβύτερος στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου από τον γέροντά του μητροπολίτη Γερμανό, και προήχθη σε αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε ως εφημέριος στις ενορίες Βρανά – Βαρθολομιού και Σκουροχωρίου. Τον Σεπτέμβριο του 1961 διορίσθηκε ιεροκήρυκας και γενικός αρχιερατικός επίτροπος και στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα πρωτοσυγκέλλου.

Τον Μάρτιο του 1979 διορίσθηκε πρώτος γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την 1η Οκτωβρίου 1981 εξελέγη μητροπολίτης Ηλείας.

Στις 3 Οκτωβρίου 1981 χειροτονήθηκε επίσκοπος στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών από τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και στις 24 Οκτωβρίου ενθρονίστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου.

Είναι συγγραφέας πολυάριθμων έργων. Υπέβαλε την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο, η οποία την έκανε αποδεκτή στις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Διετέλεσε τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης, από τις 5 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις