Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

G20: Η Κίνα αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν


 «Έσπασε», όπως αναμενόταν, το μπλοκ των «20» ισχυρών οικονομικών χωρών με το Πεκίνο να παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις και το Νέο Δελχί να τηρεί ουδέτερη στάση.

Η Ινδία, προεδρεύουσα της G20, ήταν απρόθυμη σε αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ η Κίνα και η Ρωσία αρνήθηκαν να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν.

Οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών που έλαβαν μέρος στις συνομιλίες καταδίκασαν με δριμύτητα την Μόσχα για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας και απείλησαν ότι δεν θα υπογράψουν κείμενο που δεν θα περιελάμβανε την καταδίκη της ρωσικής εισβολής.

Η έλλειψη πλήρους συναίνεσης μεταξύ των μελών της G20 είχε ως αποτέλεσμα η Ινδία να εκδώσει ως προεδρεύουσα περίληψη με το αποτέλεσμα των συνομιλιών της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και τις διαφωνίες που εκφράσθηκαν. Η έκβαση της συνόδου ήταν αντίστοιχη εκείνης του Μπαλί τον περασμένο Νοέμβριο όταν η Ινδονησία είχε εκδώσει τελική διακήρυξη με την παραδοχή της διάστασης απόψεων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Κίνα μπλόκαρε το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.


Η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζάνετ Γέλεν είχε δηλώσει προηγουμένως στο Reuters ότι είναι «απολύτως αναγκαίο» το τελικό ανακοινωθέν να καταδικάζει την Ρωσία.


Η Κίνα, η οποία δεν έχει ούτε καταδικάσει ούτε επιδοκιμάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έχει επιρρίψει μερίδιο της ευθύνης στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο. Ο Ουάνγκ Γι, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, είχε συνάντηση στις 22 Φεβρουαρίου με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι στενές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με τον κορυφαίο Κινέζο αξιωματούχο στις σύντομες τηλεοπτικές δηλώσεις του να λέει πως Κίνα και Ρωσία είναι έτοιμες να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους.


Ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης εκτός από τη συνάντηση με τον Πούτιν είδε και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με απώτερο σκοπό «την προώθηση της σχέσης μεταξύ των δύο συμμάχων».


Θυμίζουμε πως για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, η Κίνα, παρουσίασε σχέδιο μέσω του οποίου ζητείται από Μόσχα και Κίεβο να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.


Το κείμενο έχει τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης», με το Πεκίνο να την παρουσιάζει ως ουδέτερη χώρα στη σύγκρουση.


Τι αναφέρει το κινεζικό σχέδιο

  • Στο ειρηνευτικό έγγραφο του Πεκίνου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
  • Σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών.
  • Η ασφάλεια μιας χώρας δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ασφάλειας άλλων κρατών.
  • Η εδαφική ασφάλεια δεν μπορεί να εγγυάται από την ενδυνάμωση και την επέκταση των στρατιωτικών συμμαχιών.
  • Εκεχειρία και τερματισμός των μαχών, να μην κλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία ή να ξεφύγει εκτός ελέγχου.
  • Σταδιακή προώθηση της αποκλιμάκωσης και σταδιακή συμφωνία για κατάπαυση πυρός.
  • Διάλογος και διαπραγματεύσεις είναι η μόνη διέξοδος στην ουκρανική κρίση.
  • Διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων και στοπ σε επιθέσεις κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων. 
  • Τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν και δεν πρέπει να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος.
  • Αποφυγή της όποιας πυρηνικής κρίσης.
  • Τασσόμαστε κατά της ανάπτυξης, παραγωγής και χρήσης βιολογικών και χημικών όπλων από όλα τα κράτη.
  • Τασσόμαστε κατά των μονομερών κυρώσεων που δεν έχουν επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ινδία και η Κίνα περιλαμβάνονται στις χώρες που απείχαν κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης στον ΟΗΕ, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ζήτησε από την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να σταματήσει τον πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις