Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

H NEA TPOMOKPATIA EPXETAI: Ιός Μάρμπουργκ: Συναγερμός για την εξάπλωση – Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα


 Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Ο ιός Μάρμπουργκ θέτει σε εγρήγορση τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές. Μετά το ξέσπασμα στη Γκάνα που προκάλεσε ανησυχία, κηρύχθηκε έξαρση της νόσου στην Ισημερινή Γουϊνέα, ύστερα από εννέα θανάτους και 16 ύποπτα κρούσματα.
Δύο ύποπτες μολύνσεις έχουν αναφερθεί, επίσης, στο Καμερούν. 

Πρόκειται για δύο 16χρονους εφήβους, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, από την πόλη Olamze στα νότια σύνορα της χώρας. Κανένας από τους δύο δεν έχει ταξιδέψει στην Ισημερινή Γουϊνέα. Η διασπορά του ιού εγείρει εύλογα το ερώτημα εάν ο νέος και θανατηφόρος ιός μπορεί να προκαλέσει την επόμενη μεγάλη επιδημία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η νόσος από τον ιό Μάρμπουργκ (MVD) είναι μια επιδημική ασθένεια που σχετίζεται με υψηλές αναλογίες θνησιμότητας (CFR 24-88%). Στην πρώιμη πορεία της νόσου, η κλινική διάγνωση της MVD είναι δύσκολο να διακριθεί από πολλές άλλες τροπικές εμπύρετες ασθένειες λόγω των ομοιοτήτων στα κλινικά συμπτώματα. Η ανθρώπινη μόλυνση MVD μπορεί να προκληθεί από παρατεταμένη έκθεση σε ορυχεία ή σπηλιές που κατοικούνται από αποικίες νυχτερίδων Rousettus.

Ο ιός αιμορραγικός πυρετός Μάρμπουργκ είναι ένας μη θεραπεύσιμος ιός που μοιάζει με τον Έμπολα, ο οποίος σκοτώνει έως και εννέα στους 10 από όσους μολύνει. Ο συγκεκριμένος ιός ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Έμπολα, το άλλο παθογόνο που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

Όπως αναφέρει και ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), πρόκειται κατά βάση για μία ζωονόσο, δηλαδή μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί να μεταδοθεί και από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μετά από επαφή με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών. Πιο αναλυτικά, ο ιός Μάρμπουργκ εξαπλώνεται μέσω της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο με άμεση επαφή (μέσω τραυματισμένου δέρματος ή βλεννογόνων) με το αίμα, τις εκκρίσεις, άλλα σωματικά υγρά μολυσμένων ατόμων, καθώς και από επιφάνειες και υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα, ρούχα) μολυσμένα με αυτά τα υγρά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναπτύξει ομάδες στην Ισημερινή Γουϊνέα, οι οποίες εργάζονται πυρετωδώς για να “σώσουν ζωές και να σταματήσουν τον ιό το συντομότερο δυνατό”. Παρόλο που δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή αντιικές θεραπείες για τη θεραπεία του ιού, η υποστηρικτική φροντίδα, όπως η καλή ενυδάτωση και η θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων, βελτιώνουν την επιβίωση.

Ιός Μάρμπουργκ: Η λοίμωξη από τον ιό εκδηλώνεται απότομα με:
Υψηλό πυρετό
Σοβαρό πονοκέφαλο
Σοβαρή κακουχία
Πολλοί ασθενείς εκδηλώνουν σοβαρά αιμορραγικά συμπτώματα μέσα σε μία εβδομάδα. Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου μεταξύ ανθρώπων αυξάνεται στα τελευταία στάδια της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις