Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Κλιμακώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας: Kινεζικό μαχητικό αναχαίτισε αμερικανικό P-8A Poseidon – Πλησίασε σε απόσταση 150 μέτρων! - Πρώτη φορά υπήρξε εμπλοκή τέτοιου είδους μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων


 Κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος J-11, οπλισμένο με τέσσερις πυραύλους αέρος-αέρος, αναχαίτισε ένα P-8A Poseidon του αμερικανικού Ναυτικού προσεγγίζοντας σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από το φτερό του αμερικανικού αεροσκάφους πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το περιστατικό έγινε εχθές Παρασκευή στα βόρεια των νησιών Paracel σε αμφισβητούμενη περιοχή και δεν θεωρείται ότι έγινε τυχαία καθώς είχαν προηγηθεί δηλώσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Τ.Μπάιντεν και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν με τις οποίες απέρριπταν το κινεζικό σχέδιο ειρήνευσης και ουσιαστικά κατέτασσαν την Κίνα ως «φιλική και υποστηρικτική για την Ρωσία χώρα».

Σύμφωνα με το CNN o κινεζικός επίγειος σταθμός προειδοποίησε το πλήρωμα του αμερικανικού πολεμικού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας με μήνυμα στον ασύρματο, το οποίο έλεγε: «Μην πλησιάζετε άλλο, αλλιώς θα υποστείτε τις συνέπειες με δική σας την πλήρη ευθύνη!».

Το αεροσκάφος εναέριας επιτήρησης του αμερικανικού Ναυτικού πετούσε στα 21.500 πόδια πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, 30 μίλια από τα αμφισβητούμενα νησιά Paracel, μια ομάδα περίπου 130 μικρών ατόλων, οι μεγαλύτερες από τις οποίες φιλοξενούν κινεζικές στρατιωτικές βάσεις.

Σε λίγα λεπτά, ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος οπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος αναχαιτίζει το αμερικανικό αεροπλάνο, σε απόσταση μόλις 500 ποδιών από το ένα του φτερό.

Το κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος ήταν τόσο κοντά που το πλήρωμα μπορούσε να δει τους πιλότους να γυρίζουν τα κεφάλια τους για να τους κοιτάξουν – και μπορούσε να διακρίνει το κόκκινο αστέρι στα πτερύγια της ουράς και τους πυραύλους με τους οποίους ήταν οπλισμένο.

Ο υπολοχαγός Nikki Slaughter, ο πιλότος του αμερικανικού αεροπλάνου, χαιρετίζει το διθέσιο, δικινητήριο αεροσκάφος PLA.

«Μαχητικό αεροσκάφος της PLA, αυτό είναι το P-8A του Ναυτικού των ΗΠΑ… Σας έχω από την αριστερή μου πτέρυγα και σκοπεύω να προχωρήσω προς τα δυτικά. Σας ζητώ να κάνετε το πέρα».

Δεν υπάρχει απάντηση από το κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο συνόδευσε το αμερικανικό αεροπλάνο για 15 λεπτά πριν απομακρυνθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις