Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Συντάξεις: Αναδρομικά Kαι επικουρικές με διαδικασίες εξπρές


Συντάξεις: Έκδοση όλων των νέων επικουρικών συντάξεων εντός 6 μηνών, ακόμη και χωρίς να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη, προβλέπει η τροπολογία που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας για να λύσει το πρόβλημα με τις 100.000 επικουρικές που είναι σε αναμονή για πολύ μεγάλο διάστημα.

Μάλιστα για 40.000 εν αναμονή συνταξιούχους θα δοθούν προκαταβολές επικουρικών με αναδρομικά που φτάνουν ως και τις 8.000 ευρώ και θα τα πληρωθούν ως τις 15 Μαρτίου. Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται η έκδοση περίπου 20.000 συντάξεων από τις επικουρικές που εκκρεμούν.

Συντάξεις: Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την «ταχεία απονομή επικουρικών συντάξεων»:

1 Προβλέπεται προκαταβολή επικουρικής σύνταξης σε ασφαλισμένους με εκκρεμή αίτηση για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, η οποία έχει υποβληθεί πριν την 1η.7.2022, και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης. Προϋπόθεση για την προκαταβολή είναι να έχουν συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) επικουρικής ασφάλισης, λαμβανομένου υπόψη και του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης σε Ταμείο που έχει ενταχθεί στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

2 Η προκαταβολή καταβάλλεται στους δικαιούχους έως τη 15η.3.2023 και το ύψος της ανέρχεται στο γινόμενο του αριθμού των μηνών που μεσολαβούν από την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2023. Τα ποσά της προκαταβολής είναι α) 100 ευρώ για αιτούντες χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, β) 50 ευρώ για αιτούντες χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας, και λόγω θανάτου, γ) 25 ευρώ για τα δικαιοδόχα τέκνα.

3 Η προκαταβολή είναι ακατάσχετη και ανεκχώρητη αλλά θα συμψηφίζεται με τα ποσά επικουρικής σύνταξης που θα χορηγηθούν με την οριστική απόφαση στους συνταξιούχους. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που έχει αίτηση σε εκκρεμότητα για 20 μήνες θα πάρει προκαταβολή 100 ευρώ το μήνα, άρα 2.000 ευρώ. Αν η επικουρική είναι 180 ευρώ, θα έχει λαμβάνειν άλλα 80 ευρώ υπόλοιπο αναδρομικών για το ίδιο διάστημα, δηλαδή άλλα 1.600 ευρώ.

4 Από τα ποσά της οριστικής επικουρικής σύνταξης παρακρατούνται και οφειλές στον e-ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές επικουρικής ασφάλισης.

5 Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης επί του αιτήματος χορήγησης επικουρικής σύνταξης, τα ποσά που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως στους ασφαλισμένους αναζητούνται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Ν. 4978/2022, Α΄ 190) και, σε κάθε περίπτωση, δύνανται να παρακρατούνται από τα ποσά συνταξιοδοτικών παροχών οποιασδήποτε κατηγορίας που τους καταβάλλονται ή θα τους καταβληθούν στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις