Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Kροίσοι και διάσημοι αποκληρώνουν τα παιδιά τους


 Αθηνά Σούτζου

Ο συνειρμός είναι μοιραίος. Οταν οι γονείς σου είναι πλούσιοι, τόσο πλούσιοι που τους φιλοξενεί στις

σχετικές λίστες του το περιοδικό Forbes, το πιθανότερο είναι να σκέφτεσαι μια ζωή σε ειδυλλιακούς προορισμούς και κοκτέιλ ανά χείρας.

Τα παιδιά των διασήμων έχουν το προνόμιο να ξεκινούν ως διάσημα πρόσωπα την ενηλικίωσή τους, με ό,τι συνεπάγεσαι η αναγνωρισιμότητα. Η συζήτηση για τους «νεποτισμούς» επανέρχεται κάθε τόσο, ωστόσο κροίσοι και διασημότητες αποφασίζουν να διαλέξουν ένα διαφορετικό μονοπάτι για τα παιδιά τους. Προτιμούν να δωρίσουν τα χρήματα που έχουν κερδίσει και να μην τα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους, που θα πρέπει να δουλέψουν μόνα τους, να δημιουργήσουν τον δικό τους δρόμο στον επαγγελματικό στίβο.

» ΝΤΕΪΒ ΦΙΣΓΟΥΙΚ: Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας δεν σκοπεύει να δουλέψει για να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων του τα παιδιά του. Δεν έχει στόχο, φυσικά, να πάρει τα εκατομμύρια στον τάφο του, αλλά να δωρίσει το 99% της περιουσίας του. Οπως λέει δεν θέλει να «βαρύνει» με… πλούτη την κόρη και τον γιο του.

Ο 51χρονος επιχειρηματίας από το Μπάρνλεϊ ίδρυσε τη δική του τράπεζα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2008 και θέλει να εξασφαλίσει ότι οι αγαπημένοι του θα συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά και ότι δεν θα επαναπαυθούν. Η ζωή του, μάλιστα, αποτέλεσε κινηματογραφικό θέμα, με την ταινία «Bank of Dave» στο Netflix. Επί του παρόντος, ο γιος του Κόνορ δουλεύει ως αστυνομικός και η κόρη του Σάρα σε φιλανθρωπική οργάνωση για ζώα.

» ΑΣΤΟΝ ΚΟΥΤΣΕΡ-ΜΙΛΑ ΚΟΥΝΙΣ: Το διάσημο ζεύγος του Χόλιγουντ δεν σκοπεύει να παραχωρήσει την περιουσία στα παιδιά χωρίς τα ίδια να μοχθήσουν να δημιουργήσουν τη δική τους οικονομική ασφάλεια. Το 2018, όταν τα παιδιά τους ήταν μόλις μερικών μηνών, ο Αμερικανός ηθοποιός είχε δηλώσει σε ραδιοφωνική εκπομπή «Τα παιδιά μας ζουν μια πολύ προνομιούχα ζωή και δεν το ξέρουν. Και δεν θα το μάθουν ποτέ γιατί θα είναι η μόνη που θα γνωρίσουν». Ο Κούτσερ είχε ξεκαθαρίσει τότε ότι τα παιδιά του δεν θα κληρονομήσουν χρήματα γιατί ο ίδιος και η Κούνις προτιμούν να τα δωρίσουν σε φιλανθρωπίες. Αυτή δεν είναι η πρώτη τέτοιου είδους απόφαση του ζευγαριού που συζητήθηκε ιδιαίτερα. Την ίδια περίοδο, είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα έπαιρναν δώρα Χριστουγέννων στο εξής στα παιδιά τους. «Τα παιδιά δεν εκτιμούν τα δώρα πλέον. Ούτε καν ξέρουν τι περιμένουν, απλώς περιμένουν κάτι», είχε δηλώσει σχετικά η Κούνις στην εκπομπή Entertainment Tonight.

» STING: Η περιουσία του εκτιμάται στα 400 εκατ. δολάρια, όμως από αυτά ελάχιστα θα κληρονομήσουν τα παιδιά του. «Σίγουρα δεν θέλω να τους κληροδοτήσω trust funds που θα γίνουν θηλιά στον λαιμό τους. Πρέπει να δουλέψουν», είχε πει σε σχέση με την κληρονομιά για τα 6 παιδιά του, το 2014 στην Daily Mail. Η κόρη του Μίκι Σάμερ έχει ξεκινήσει την καριέρα της στον κινηματογράφο παίζοντας στην ταινία της Γκρέτα Γκέργουιν «Ha», ενώ δύο ακόμα από τα παιδιά του, ο Ελιοτ και ο Τζόε, είναι μουσικοί. Ο τελευταίος έχει συνεργαστεί με τον πατέρα του στην παγκόσμια περιοδεία που πραγματοποίησε το 2022.

» ΟΥΟΡΕΝ ΜΠΑΦΕΤ: Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής είπε στο Fortune το 1986 ότι θα έδινε στα παιδιά του «αρκετά χρήματα ώστε να αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, αλλά όχι τόσα ώστε να μην μπορούν να κάνουν τίποτα». Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά, ο 92χρονος Μπάφετ υποστηρίζει ότι τα παιδιά του δεν θα λάβουν κληρονομιά από την περιουσία του των 96 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ολα τα παιδιά του, ωστόσο, διανύουν τις δικές τους επαγγελματικές πορείες, κάποια στις εταιρίες του Μπάφετ. Ο μεγιστάνας πάντως έχει δηλώσεις ότι θα τους κληροδοτήσει 2,1 δισ. δολάρια (στον καθένα) σε μετοχές στην εταιρία του «Berkshire Hathaway». 

» ΜΑΪΚΛ ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΓΚ: Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και δισεκατομμυριούχος ελπίζει να δωρίσει ολόκληρη την περιουσία του πριν πεθάνει. Το μεγαλύτερο μέρος αναμένεται να πάει στο «Bloomberg Philanthropies», την ανθρωπιστική του πρωτοβουλία. Ο ίδιος έει δηλώσει πως «το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τα παιδιά σας είναι να υποστηρίξετε οργανισμούς που θα δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο για αυτά και τα παιδιά τους». Οι δύο κόρες του Μπλούμπεργκ ​​συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος, αποδεικνύοντας πως μπορεί να μην έχουν τα χρήματα,έχουν όμως τις θέσεις.

» ΣΕΡ ΕΛΤΟΝ ΤΖΟΝ: Εχει δηλώσει ότι ο ίδιος και ο σύζυγός του, Ντέιβιντ Φέρνις, θα αφήσουν το ελάχιστο της περιουσίας τους στους γιους τους. «Σίγουρα θέλω να αφήσω τους γιους μου σε κατάσταση οικονομικής ασφάλειας. Αλλά είναι απαίσιο να δίνεις στα παιδιά σου “χρυσά κουτάλια”. Τα καταστρέφεις», είχε πει σε συνέντευξή του. «Οτιδήποτε πάνω από τα βασικά θα πρέπει να το κερδίσουν μόνοι τους. Αν θέλουν έναν Πικάσο, θα πρέπει να βγουν εκεί έξω και να τον κερδίσουν», πρόσθεσε.

» ΜΠΙΛ ΓΚΕΪΤΣ: Αυστηρός με τον πλούτο που θα κληροδοτήσει στα παιδιά του είναι και ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι πρόκειται να δωρίσει την περιουσία του σε πρωτοβουλίες και ιδρύματα που θεωρεί σημαντικά. Ο Μπιλ Γκέιτς ήταν ξεκάθαρος για την επιθυμία του να μην κακομάθει τα τρία του παιδιά. «Δεν είναι υπέρ των παιδιών να έχουν τεράστια ποσά πλούτου», είπε ο Γκέιτς στο «This Morning» σε συνέντευξή του. «Διαστρεβλώνει οτιδήποτε μπορεί να κάνουν, δημιουργώντας το δικό τους μονοπάτι». Αν και έχει πει ότι δεν πρόκειται να τους κληροδοτήσει το σύνολο της περιουσίας του -που θα κατευθυνθεί στο Ιδρυμα Γκέιτς- εκτιμάται πως κάποιο μερίδιο θα δοθεί στα παιδιά του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις