Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Το Κίεβο ανακοίνωσε «αντεπίθεση κατά της Ρωσίας» με τα νέα άρματα: «Leopard, Challenger και M1 θα αποτελέσουν την σιδερένια μας γροθιά» Η Μόσχα στέλνει στην ανατολική Ουκρανία τα νέα της T-90M


 Τα νέα άρματα μάχης που πρόκειται να παραλάβει το Κίεβο θα αποτελέσουν την ¨»σιδερένια μας γροθιά» δήλωσε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ ανακοινώνοντας την αντεπίθεση που σχεδιάζουν οι ένοπλες δυνάμεις του Β.Ζελένσκι στην ανατολική  Ουκρανία.

Ο Ρέζνικοφ είπε σε συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Μάριους Μπλάστσακ ότι εκτός των αρμάτων και οι προμήθειες πυροβόλων  των 155 χιλιοστών είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις στη νότια και την ανατολική Ουκρανία.

«Το νέο σχηματισμό που θα δημιουργήσουμε με τα άρματα μάχης  από τις χώρες του ΝΑΤΟ τον χρειαζόμαστε για την αντεπίθεση.

Θα τον χρησιμοποιήσουμε σαν σιδερογροθιά για να σπάσουμε τις αμυντικές τους γραμμές», είπε.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας που βρέθηκε σήμερα στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ρέζνικοφ, δήλωσε ότι η Βαρσοβία βοηθά στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών να χρησιμοποιούν δυτικά άρματα μάχης και ότι η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης είναι ζήτημα «εβδομάδων και όχι ημερών ή μηνών».

Το Κίεβο εξασφάλισε δεσμεύσεις από τη Δύση τον περασμένο μήνα για την προμήθεια κύριων αρμάτων μάχης για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, με τη Μόσχα να καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να σημειώσει προόδους στην ανατολική Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι η ουκρανική κυβέρνηση αναμένει να παραλάβει 120 έως 140 δυτικά άρματα μάχης από έναν συνασπισμό 12 χωρών σε ένα πρώτο κύμα παραδόσεων, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών Leopard 2, των βρετανικών Challenger 2 και των αμερικανικών M1 Abrams.

Ενδεχομένως ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας θεωρεί στον «σχηματισμό» αυτόν των αρμάτων και τα 20 ελληνικά Leopard !A5 που πιθανότατα θα δώσει σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση στο Κίεβο.

Τα Leopard 1 υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό από το 1980.

Ο  ΕΣ διαθέτει  501 Leopard 1A5 και 19 Leopard 1GR τα οποία απομένουν από 103 (Τα 8 μετατράπηκαν σε γεφυροφόρα Leguan και τα δύο είναι στατικά εκθέματα όλα τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί στο 304 ΠΕΒ).

Τα Leopard 1A5 μπορεί να υστερούν σε θωράκιση από τα υπόλοιπα δυτικά άρματα έχουν όμως πολύ καλό ΣΕΠ και σκοπευτικά το  EMES 18 το οποίο θεωρείται εφάμιλλο αν όχι καλύτερο του EMES 15 που βρίσκεται στα Leopard 2A4.

Σε περίπτωση που ευσταθούν οι πληροφορείς για τα 20 Leopard 1A5 αυτά θα παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα καθώς ούτε η Γερμανία ούτε οι ΗΠΑ φαίνονται διευθετημένες να θέλουν να μπουν  σε μια τέτοια διαδικασία.

Την ίδια ώρα όπως έχουμε ήδη αναφέρει εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης T-90M Proryv πραγματοποίησαν ασκήσεις ενόψει της επικείμενης άφιξης στην περιοχή των δυτικών αρμάτων μάχης Leoprard 2, ABRAMS M1 και Challenger 2 με προσβολή εχθρικών στόχων σε αποτέτοιες της τάξης των 5 χλμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις