Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

ΓΕΕΘΑ: Nέοι Kόμβοι Δορυφορικών Επικοινωνιών των ΕΔ στην Αταλάντη-Τανάγρα αυξάνουν την ισχύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων


 Εκσυγχρονίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και σε συνάρτηση με θέματα προσωπικού που πρέπει να λυθούν η χώρα θα μεταβεί στην επόμενη ημέρα με μεγάλη ταχύτητα λόγω πολλών και λίαν επικίνδυνων απειλών

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 και παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Χαρδαλιά και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, έλαβε χώρα ο ετήσιος απολογισμός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για το έτος 2022 στην αίθουσα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ».

Εκεί αναφέρθηκε ότι έχει γίνει “η ολοκλήρωση της εγκατάστασης των νέων κόμβων Δορυφορικών Επικοινωνιών των ΕΔ στην Αταλάντη και στην Τανάγρα με αποκλειστική χρήση από τις ΕΔ, που ενισχύει την ασφάλεια των επικοινωνιών τους, όπως και του Κόμβου Πληροφοριών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Intelligence Fusion Cell – IFC) στην περιοχή της Αττικής με ταυτόχρονη αναβάθμισή του σε διυπηρεσιακή οντότητα, με σημαντικό διασυμμαχικό ρόλο”.

Υπενθυμίζουμε ότι στην αεροπορική βάση Τανάγρας έχουμε τον πρώτο ελληνικό δορυφορικό σταθμό εδάφους ως γνωστόν εδώ και χρόνια, σε συνεργασία με Έξι χώρες της ΕΕ.

Η Ελλάδα είναι στο κλαμπ των χωρών που διαθέτουν δυνατότητα παρατήρησης της γης, ως συνιδιοκτήτης του προγράμματος, σε στενή συνεργασία με την Γαλλία, το οποίο δίνει πρωτόγνωρες δυνατότητες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η σημασία δορυφορικών εικόνων σε ζητήματα στρατιωτικών, ενεργειακών, μεταφορικών, επικοινωνιακών και η άμεση  ενημέρωση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι τρομερά σημαντική σε ειρήνη ή σε κρίση.

Επίσης οι εγκαταστάσεις αυτές, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη χαρτογράφηση του ανάγλυφου της γης, για την υποστήριξη των οπλικών μας συστημάτων, ειδικά των πυραύλων, τις πτήσεις των αεροσκαφών μας κα.

Επίσης στον απολογισμό του ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε 3 ευρωπαϊκά προγράμματα κυβερνοάμυνας στο πλαίσιο της PESCO, της MICNET και της Alnception, και αναβάθμισή τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Περιττό να αναφέρουμε ότι η σημασία του κυβερνοπολέμου είναι πλέον τεράστια στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Οι δορυφορικές τεχνολογίες και οι εφαρμογές τους τόσο για τη συλλογή και υποκλοπή πληροφοριών όσο και για την παροχή μετεωρολογικών στοιχείων, καθώς και στον Κυβερνοπόλεμο ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο των υβριδικών επιχειρήσεων, είναι πλέον τρομερά σημαντικές.

Οι δυνατότητες του δορυφορικού σταθμού μας, μας δίνουν ισχύ στο διάστημα, στον πόλεμο των πληροφοριών και στις υβριδικές επιχειρήσεις, προκειμένου να εντοπίσουμε ταχύτητα πολλών ειδών απειλές .

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με βάση τα παραπάνω κύρια χαρακτηριστικά του Διεθνούς συστήματος στον γεωγραφικό της περίγυρο και στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι ώστε να προλαμβάνει δυσάρεστες καταστάσεις.

Η πολυπλοκότητα και η αλληλεπίδραση του Διεθνούς συστήματος είναι εκείνα τα οποία βάζουν πολλές παραμέτρους στην επίλυση της εξίσωσης της χάραξης της σωστής πολιτικής της χώρας μας  σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Τέλος στον ίδιο απολογισμό έχουμε την ανακοίνωση της αναβάθμισης της σημασίας της Κρήτης και του γεωστρατηγικού αποτυπώματός της στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και με την αναβάθμιση και επέκταση του συνόλου των υποδομών των ΕΔ και ειδικά του Ναύσταθμου Κρήτης.

Η αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών σε περιοχές αυξημένης στρατηγικής σημασίας στην Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη, η κατασκευή νέων Επιτηρητικών Στρατιωτικών Φυλακίων σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και ο σχεδιασμός κατασκευής νέου Ναυστάθμου στον Παγασητικό Κόλπο για τον ελλιμενισμό Αρματαγωγών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου, καθώς και οι Διευθυντές των Κλάδων και των Ανεξαρτήτων Διευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ.

Κατά τον απολογισμό έτους 2022, όπου αξιολογήθηκε και αναλύθηκε το έργο που ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν οι Κλάδοι και οι Διευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ, παρουσιάστηκε επίσης ο προγραμματισμός έργου για το έτος 2023 αναφορικά με τις Επιχειρήσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Αναδιοργάνωση του Επιτελείου του ΓΕΕΘΑ και των ΓΕΣ – ΓΕΝ – ΓΕΑ, τον Αμυντικό Σχεδιασμό και τα Εξοπλιστικά Προγράμματα, την Στρατιωτική Διπλωματία, καθώς και την Κοινωνική Προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Στην αρχική τοποθέτησή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που υλοποιήθηκε από τις ΕΔ κατά το 2022 στο πλαίσιο ενδελεχούς σχεδιασμού, τονίζοντας ότι η επίτευξη των τεθέντων στόχων αντανακλά στην εργατικότητα, στην επιμονή και στην υπομονή του προσωπικού τους, το οποίο μη φειδόμενου χρόνου και κόπου εργάζεται άοκνα, αποφασιστικά και με υψηλό φρόνημα για την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις