Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Επιστήμονες: O Xρόνος Tελειώνει για να σωθεί η Kωνσταντινούπολη από μεγάλο σεισμό


 Κορυφαίοι επιστήμονες θεωρούν πως ένας καταστροφικός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη -που θα επηρεάσει άμεσα το ένα τρίτο του πληθυσμού της Τουρκίας- είναι θέμα χρόνου να συμβεί

Οι καταστροφικοί σεισμοί στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας έχουν σημάνει συναγερμό για τις υποτονικές προετοιμασίες για έναν πολύ πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη που οι επιστήμονες λένε ότι είναι πιθανός στο εγγύς μέλλον, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την πολυπληθέστερη ιστορική πόλη και οικονομικό κόμβο της χώρας.

Οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου, οι οποίοι έπληξαν με μέγεθος 7,8 και 7,6 Ρίχτερ, σκοτώνοντας περισσότερους από 43.500 ανθρώπους και καταστρέφοντας χιλιάδες κτίρια σε 11 επαρχίες, ήταν οι πιο θανατηφόροι στην επιρρεπή σε σεισμούς Τουρκία από τότε που δύο ισχυροί σεισμοί έπληξαν βορειοδυτικές περιοχές κοντά στην Κωνσταντινούπολη το 1999.

Από το 1999, οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι η ίδια η Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει από μεγάλο σεισμό στο εγγύς μέλλον λόγω της συσσώρευσης σεισμικού στρες στην περιοχή της πόλης κάτω από τη θάλασσα του Μαρμαρά στο δυτικό άκρο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, ένα από τα τα πιο ενεργά ρήγματα στον κόσμο.


Πιθανότητα 62%

Όπως αναφέρει το Αl-Monitor, η επιστημονική έρευνα μετά τους σεισμούς του 1999 ανέθεσε μια πιθανότητα 62% του μεγάλου σεισμού της Κωνσταντινούπολης να συμβεί μέσα σε 30 χρόνια, υπενθύμισε ο Naci Gorur, ένας διάσημος Τούρκος σεισμολόγος, σε δηλώσεις του στον ιστότοπο ειδήσεων T24 αυτή την εβδομάδα. «Είκοσι τρία χρόνια έχουν περάσει και δεν έχουμε ακόμη προετοιμαστεί επαρκώς. Ο χρόνος τελειώνει καθώς το άγχος για αυτό το σφάλμα συσσωρεύεται μέρα με τη μέρα. Οπότε όσο περνάει ο καιρός τόσο μεγαλώνουν οι ανησυχίες μας», είπε.


Σύμφωνα με τον Celal Sengor, άλλον κορυφαίο σεισμολόγο, η αναμενόμενη ρήξη είναι πιθανό να προκαλέσει δύο σεισμούς σε γρήγορη διαδοχή, ο καθένας μεγέθους 7,2 βαθμών ή να προκαλέσει έναν μόνο σεισμό μεγέθους 7,6 έως 7,8 βαθμών. Σε μια πρόσθετη απειλή για τις παραθαλάσσιες γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος τσουνάμι ύψους έως και οκτώ μέτρων (26 πόδια), δήλωσε ο Sengor στο κανάλι YouTube Kafa TV αυτή την εβδομάδα.



Ορισμένοι επιστήμονες όπως ο καθηγητής γεωφυσικής Αχμέτ Ερτζάν αμφιβάλλουν ότι ο μεγάλος σεισμός είναι τόσο κοντά όσο πιστεύουν οι περισσότεροι συνάδελφοί τους. Ο Ερτζάν υποστηρίζει, «Θα ήταν έκπληξη αν ο πιθανός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη συμβεί πριν από το 2045».


Ωστόσο, λίγοι διαφωνούν για την κολοσσιαία καταστροφή που ένας ισχυρός σεισμός θα κατέστρεφε την πυκνοκατοικημένη πόλη εκτός εάν οι αρχές λάβουν επείγοντα μέτρα για να αδειάσουν ή να αποκαταστήσουν δεκάδες χιλιάδες κτίρια που κινδυνεύουν. Τροφοδοτεί τους φόβους το χρόνιο πρόβλημα της Τουρκίας με κακές κατασκευές και κακή επιβολή των οικοδομικών κωδίκων, που κατηγορούνται για τη διαφθορά και τον νεποτισμό. Μετά τις δονήσεις του 1999, η Τουρκία ακολούθησε αυστηρότερους κατασκευαστικούς κανονισμούς και εισήγαγε πρότυπα ανθεκτικότητας σε σεισμό, αλλά πολλά νεαρά κτίρια κατέρρευσαν στους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, προκαλώντας ανησυχία ότι άλλα νέα κτίρια που διαφημίζονται ως αντισεισμικά μπορεί να είναι επίσης αναξιόπιστα.

Ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια επίσημα, αλλά ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατομμύρια. Μετρώντας στις γύρω επαρχίες όπως το Κοτζαέλι, η Προύσα και το Τεκιρντάγκ, ένας ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη είναι πιθανό να επηρεάσει άμεσα 28 εκατομμύρια ανθρώπους, το ένα τρίτο του πληθυσμού της Τουρκίας, για να μην αναφέρουμε τους εκτεταμένους οικονομικούς κυματισμούς της καταστροφής στη βιομηχανική και οικονομική καρδιά της χώρας .

Η Κωνσταντινούπολη από μόνη της συνεισφέρει το 30% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Τουρκίας, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Το μερίδιο αυξάνεται σε σχεδόν 45% με τη συνεισφορά των γύρω περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν επίσης μεγάλα βιομηχανικά clusters.

Έλλειψη ετοιμότητας

Ο Gurkan Akgun, επικεφαλής πολεοδομίας και πολεοδομικών υποθέσεων στον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, είπε στο Al-Monitor ότι ο αριθμός των κτιρίων στην Κωνσταντινούπολη ανήλθε συνολικά σε 1.020.000 έως το 2022. Από αυτά, το 73% χτίστηκε πριν από το 1999 και στεγάζει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 90.000 κτίρια θα ισοπεδωθούν ή θα υποστούν σοβαρές ζημιές στον μεγάλο σεισμό που αναμένεται στην πόλη, ενώ άλλα 170.000 θα υποστούν μέτριες ζημιές, είπε ο Akgun. Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα από τα κτίρια που κατέρρευσαν ή έχουν υποστεί ζημιές, τα περισσότερα από τα οποία κατασκευάστηκαν πριν από το 1999, πρόσθεσε.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ ανησυχητική κατάσταση», είπε ο Akgun. «Χρειαζόμαστε μια σοβαρή κινητοποίηση για την αναμόρφωση της πόλης. Και όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατικών θεσμών, του μητροπολιτικού δήμου, των επαρχιακών δήμων και των πολιτών». «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά ο χρόνος τελειώνει», προειδοποίησε.

Ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τότε που κέρδισε τις δημαρχιακές εκλογές στην πόλη το 2019, τερματίζοντας την 25ετή διακυβέρνηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και των ισλαμιστών προκατόχων του.

Μια λεγόμενη προσπάθεια αστικής μεταμόρφωσης, με στόχο τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας στους σεισμούς, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις τα τελευταία χρόνια, αλλά η πρόοδος είναι αργή, κυρίως επειδή πολλοί κάτοικοι δεν διαθέτουν τα μέσα να καλύψουν το κόστος της κατεδάφισης και της ανοικοδόμησης πολυκατοικιών ή να αγοράσουν μονάδες σε νεόδμητα κτίρια.

Για να απεικονίσει το μέγεθος της καταστροφής που θα μπορούσε να προκαλέσει ο αναμενόμενος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη υπό τις παρούσες συνθήκες, ο Γκορούρ λέει ότι η απομάκρυνση των 35 εκατομμυρίων τόνων μόνο ερειπίων θα μπορούσε να διαρκέσει τρία έως πέντε χρόνια.

«Ο αναμενόμενος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη θα σταματήσει τους τροχούς της οικονομίας στην περιοχή του Μαρμαρά. Η επιχειρηματική κοινότητα δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι προετοιμασμένη για τον σεισμό», είπε σε συγκέντρωση επιχειρηματιών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Και με τους οικονομικούς τροχούς να σταματούν στην περιοχή του Μαρμαρά, η Τουρκία θα γονατίσει οικονομικά», προειδοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις