Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Κυβέρνηση: «Εταίροι» όταν πρόκειται για «μάσα» οι Ευρωπαίοι αλλά «χώρια» όταν πρόκειται για μυστικά κονδύλια - Αποκλείστηκε λόγω Predator ο έλεγχος των μυστικών κονδυλίων για τον Ευρωπαίο Γενικό Εισαγγελέα

 


Με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση εμποδίζει τον Ευρωπαίο εισαγγελέα να προχωρήσει στη διερεύνηση υποθέσεων αναφορικά με κονδύλια που χαρακτηρίζονται «απόρρητα»!

Με λίγα λόγια όταν πρόκειται για «μάσα» (ευρωπαϊκά κονδύλια, Ταμείο Ανάκαμψης) οι Ευρωπαίοι είναι «εταίροι» αλλά όταν πρόκειται για έλεγχο από τις Βρυξέλλες τότε η κυβέρνηση θέλει τους Ευρωπαίους… μακριά.

Το ωραίο είναι πως παλαιότερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατηγορούσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν για αδιαφανείς πολιτικές, που τώρα τις εφαρμόζει η ίδια και με την «βούλα», μόνο που ο Β.Όρμπαν δεν παρακολουθούσε πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να ελέγξουν καθώς θέλουν όχι μόνο να είναι τίμια η κυβερνητική διαχείριση αλλά και να φαίνεται έτσι.

Από πλευράς της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενισχύει τον ρόλο του ευρωπαϊκού οργάνου, αλλά οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το νομοσχέδιο δεν έχουν υιοθετηθεί.

Είναι η πρώτη φορά που ο εθνικός νομοθέτης  παρεμβαίνει στο κείμενο μιας διακρατικής σύμβασης που φτιάχτηκε βάση Κανονισμού, όπως είναι αυτή που αφορά στον θεσμό και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, κάτι που δεν καταγράφεται σε άλλες χώρες!

Όλως τυχαίως αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο που οι κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα που χαρακτηρίζονται «απόρρητες» έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία τρία χρόνια!

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αφορά στην αλλαγή του πλαισίου για το πόθεν έσχες, κατατέθηκε και πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Μετά από τις αλλαγές για το πόθεν έσχες, το δεύτερο μέρος του κειμένου περιλαμβάνει οκτώ άρθρα που αφορούν τροποποιήσεις του Ν. 4786/2001, δηλαδή αυτού που περιγράφει τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Ενδεικτικά σημειώνεται το Άρθρο 52 που αφορά στις «ειδικές ανακριτικές πράξεις και την ισχύ των απορρήτων».

Εφόσον ψηφιστεί, ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας, η αποστολή του οποίου είναι η πάταξη εγκλημάτων που θίγουν τα συμφέροντα της ΕΕ, δεν θα μπορεί, για παράδειγμα, να ερευνήσει αν μέρος του πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα, κατευθύνονται σε «απόρρητες» δαπάνες, είτε απευθείας είτε εμμέσως δηλαδή μέσω εικονικών κωδικών πληρωμών.

Τι επιχειρείται να αποκρυφτεί; Πολύ απλά ο τρόπος χρηματοδότησης του Predator.

Μία ενδελεχής έρευνα θα αποκάλυπτε πολλά «τέρατα και σημεία».

Το νέο Γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ξεκίνησε να λειτουργεί το 2021. Ο σχετικός Κανονισμός υιοθετήθηκε το 2017 και προβλέπει ότι το EPPO (European Public Prosecutor’s Office) είναι ένα αυτόνομο δικαστικό όργανο, που έχει τη δυνατότητα να δίνει εντολές στα κράτη-μέλη, στα οποία πάντως παραμένει το διαδικαστικό κομμάτι του χειρισμού των υποθέσεων.

Όπως και να έχει είναι σαφές πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να διερευνηθούν οι «απόρρητοι» λογαριασμοί γιατί θα ανοίξουν «ιστορίες»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις