Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Μπάιντεν: Tο vόημα της αιφνίδιας επίσκεψης στο KIEBO και η ανακοίνωση νέας βοήθειας


 Με την υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και με το μήνυμα προς τη Ρωσία ότι δεν την φοβάται κανείς, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο. Μία επίσκεψη με πολύ συμβολικό  χαρακτήρα, μερικές μόνον ημέρες πριν από την επέτειο της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος.

Η επίσκεψη στην Ουκρανία εμφανίστηκε ως αιφνίδια ήταν όμως προσεκτικά σχεδιασμένη, αφού ακόμη και οι δημοσιογράφοι που συνόδευσαν τον Αμερικανό πρόεδρο είχαν οδηγία να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα. Ο Μπάιντεν έκανε επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία και από εκεί, με τραίνο φέρεται να έφθασε στο Κίεβο, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης. Ο Ζελένσκι είχε από καιρό απευθύνει πρόσκληση στον Μπάιντεν, αλλά εκείνος διάλεξε πότε θα έκανε την επίσκεψη, με την έννοια ότι ήταν πολύ κοντά στο Κίεβο, τόσο που μπορούσε να κάνει την επίσκεψη σχεδόν αστραπιαία, ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφαλείας που απαιτούνται για τη  μετακίνηση του Αρχηγού του Λευκού Οίκου σε εμπόλεμη ζώνη.

Πέραν δε από τον όποιον συμβολισμό υποστήριξης στο Κίεβο έναντι της Μόσχας, η επίσκεψη είχε σαφέστατο μήνυμα προς το Κρεμλίνο, όπως το ερμήνευσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών και αυτό ήταν «Δεν σας φοβόμαστε».  Επιπλέον ο Μπάιντεν υποσχέθηκε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία κι έδωσε στον Ζελένσκι την διαβεβαίωση ότι θα έχει την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην ρωσική εισβολή και μάλιστα για όσο χρειαστεί.

«Θα ανακοινώσω την αποστολή επιπλέον σημαντικών όπλων, κυρίως πυρομαχικών για τα συστήματα πυροβολικού, αντιαρματικών συστημάτων και ραντάρ αεροπορικής επιτήρησης» δήλωσε στο Κίεβο ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Το νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, θα ανακοινωθεί αύριο.

Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Oυκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αμέσως μετά την άφιξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που είναι στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Όπως έγραψε στο Twitter, ο Πούτιν, όταν αποφάσισε να κάνει την εισβολή θεωρούσε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και ότι η Δύση ήταν αρκετά διασπασμένη και διαιρεμένη ώστε να μην υποστηρίξει το Κίεβο. «Έκανε λάθος» έγραψε ο ίδιος στο Twitter και συνέχισε σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν να σχηματίσουν μια συμμαχία κρατών από τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, οι οποίες δεσμεύτηκαν να προσφέρουν στην Ουκρανία στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική υποστήριξη και αυτή η υποστήριξη θα διαρκέσει», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο ως «εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης». «Τζόζεφ Μπάιντεν, καλωσήρθατε στο Κίεβο! Η επίσκεψή σας αποτελεί εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης προς όλους τους Ουκρανούς», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο Twitter. «Η Ρωσία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε κατά την διάρκεια ομιλίας, το θάρρος της Ουκρανίας στον πόλεμο και σημείωσε ότι είχε επισκεφθεί έξι φορές το Κίεβο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ηχούσαν την ώρα που Ζελένσκι και Μπάιντεν βρίσκονταν στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού του Αγίου Μιχαήλ, σε πλατεία του ιστορικού κέντρου του Κιέβου όπου εκτίθενται καμένα ρωσικά άρματα μάχης.

 

Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν συμπίπτει με την ημέρα μνήμης στην Ουκρανία των περισσότερων από 100 ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κούλεμπα δήλωσε ότι η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ρωσία ότι «κανείς δεν σας φοβάται». Ο Κούλεμπα είπε ότι ήταν μια ιστορική επίσκεψη, που συνιστά «νίκη για τον ουκρανικό λαό και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι». «Η επίσκεψη αυτή είναι η νίκη του ουκρανικού λαού και του προέδρου Ζελένσκι. Σε κάθε περίπτωση πραγματοποιήθηκε για χάρη της νίκης της Ουκρανίας και ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον βάλτο – κανείς δεν σας φοβάται!».

Έμεινε πέντε ώρες

Το Κίεβο έχει «αιχμαλωτίσει ένα μέρος της καρδιάς μου», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος φθάνοντας στην  ουκρανική πρωτεύουσα, και σημείωσε ότι ο πόλεμος έχει λάβει διαφορετική τροπή απ’ ότι στην αρχή, καθώς οι Ρώσοι χάνουν εδάφη που είχαν κατακτήσει, οι Ρώσοι στρατιώτες εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης ενώ η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί.

 

Ο Μπάιντεν πέρασε περισσότερες από πέντε ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα, συναντώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο παλάτι Μαριίνσκι, τιμώντας τους πεσόντες στρατιώτες της Ουκρανίας, ενώ συναντήθηκε και με το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις