Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Μείγμα ξυλαζίνης και φαιντανύλης «γέννησε» το σκληρό ναρκωτικό «TPANK» που αποδεκατίζει τους χρήστες

 Ένα νέο ναρκωτικό προκαλεί σκηνές τρόμου στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων - Μετατρέπει σε ζόμπι τα σώματα των ανθρώπων

Ένα νέο ναρκωτικό προκαλεί σκηνές τρόμου στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων,

Το ηρεμιστικό για τα ζώα, που ονομάζεται ξυλαζίνη, έχει διεισδύσει στην αγορά ναρκωτικών, δημιουργώντας ακόμη περισσότερο εθισμό, εντυπωσιάζοντας τις αρχές και προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς που μερικές φορές απαιτούν ακρωτηριασμό.

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι ήδη πεθαίνουν κάθε χρόνο από το οπιοειδές φαιντανύλη. Το φάρμακο αναμειγνύεται τώρα με κάτι ακόμη πιο θανατηφόρο που σαπίζει το δέρμα των χρηστών, αναφέρει το Sky News.

Το “τράνκ ναρκωτικό”, που ονομάζεται επίσης “φάρμακο των ζόμπι”, είναι ένα μείγμα φαιντανύλης, και ενός ηρεμιστικό για άλογα και αγελάδες που ονομάζεται ξυλαζίνη.

Πωλείται στους δρόμους για λίγα δολάρια η σακουλίτσα . Οι έμποροι ναρκωτικών γνωρίζουν ότι αν αναμειγνύουν ξυλαζίνη με φαιντανύλη το ναρκωτικό που προκύπτει γίνεται πιο ισχυρό.

Εκτός από την κατάσταση ημισυνείδησης προκαλεί και σήψη του δέρματος. Οι ανοιχτές πληγές εμφανίζονται σε μια φολιδωτή κρούστα νεκρού ιστού, που ονομάζεται εσχάρα, και εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό του προσβεβλημένου άκρου.

Όταν οι άνθρωποι αναρρώνουν από λήθαργο που προκαλείται από ναρκωτικά, θέλουν αμέσως να επιστρέψουν σε αυτήν την κατάσταση, αναφέρουν οι NYT. Επειδή η ξυλαζίνη είναι ηρεμιστικό και όχι οπιοειδές, οι συνήθεις θεραπείες υπερδοσολογίας οπιοειδών δεν έχουν αποτέλεσμα. Η χρήση του «tranq» στη Φιλαδέλφεια έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας βρήκε πρόσφατα ξυλαζίνη σε όλα τα δείγματα δοκιμασμένων ναρκωτικών.

«Το tranq ουσιαστικά μετατρέπει σε ζόμπι τα σώματα των ανθρώπων. Μέχρι πριν από εννέα μήνες δεν είχα ποτέ τραυματισμούς. Τώρα, έχω τρύπες στα πόδια και στα πέλματά μου», είπε ο 28χρονος Σαμ, ο οποίος είχε προβλήματα με τα ναρκωτικά από τα 14 του.

Αν και έχει πάει αρκετές φορές σε απεξάρτηση, ο Σαμ λέει ότι καμία θεραπεία που προσφέρουν οι ειδικοί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το νέο ναρκωτικό. «Βλέπετε οι άνθρωποι εδώ ζουν τη ζωή τους για δύο λεπτά τη φορά γιατί αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία», αφηγήθηκε ο Sam. «Είμαι τυχερός που έχω ακόμα τη δύναμη να παλέψω».

Στον ιατρικό κόσμο, η ξυλαζίνη χρησιμοποιείται συνήθως μόνο για τη θεραπεία αλόγων. Μία από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της παρατεταμένης χρήσης ξυλαζίνης στον άνθρωπο είναι η πιθανότητα σοβαρών αλλοιώσεων και αποστημάτων.

Η άλλη ανησυχία είναι ότι το Tranq φαίνεται να είναι το γεγονός πως είναι ανθεκτικό στο Narcan ή στη ναλοξόνη, το σωτήριο φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αναστροφή της υπερβολικής δόσης οπιοειδών.

«Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται αμέσως μετά από χρήση ναρκωτικών για να πάρουν ναλοξόνη. Αυτό μπορεί να μην συμβεί εάν υπάρχει ξυλαζίνη στον οργανισμό τους», είπε ο Τζέφρι Χονγκ, από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Σαν Φρανσίσκο.

Η πόλη βρίσκεται επίσης στη μέση ενός θανατηφόρου κύματος από υπερβολικές δόσεις φαιντανύλης.

«Βλέπουμε πολλούς θανάτους από ναρκωτικά στο Σαν Φρανσίσκο στην ιστορία δεν έχουμε δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Και τώρα, έχουμε μερικά νέα και θανατηφόρα στον ορίζοντα, εκτός από την φαιντανύλη», είπε.

Οι επικριτές των προσπαθειών της πόλης για την αντιμετώπιση της κρίσης των οπιοειδών είπαν ότι αυτό είναι απλώς ένα άλλο σημάδι ότι το Σαν Φρανσίσκο χρειάζεται περισσότερους πόρους εστιασμένους στη θεραπεία και την πρόληψη.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της πόλης προσπαθούν τώρα να ενημερώσουν τους ανθρώπους σχετικά με τις επιπτώσεις του νέου ναρκωτικού και πώς να το αντιμετωπίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις