Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

XAMOΣ στην Μολδαβία: Παραιτήθηκε η φιλοδυτική παραιτήθηκε εν μέσω οικονομικής αναταραχής και εντάσεων με την Ρωσία


 Η φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας παραιτήθηκε σήμερα έπειτα από 18 ταραχώδεις μήνες στην εξουσία που σημαδεύτηκαν από οικονομική αναταραχή και τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία.

Η πρόεδρος Μάγια Σαντού αποδέχθηκε την παραίτηση της πρωθυπουργού Νατάλια Γκαβριλίτα και ανέθεσε στον 48χρονο προεδρικό σύμβουλο και πρώην υπουργό Εσωτερικών Ντόριν Ρετσεάν να την αντικαταστήσει.

Ο Ρετσεάν, ο οποίος αναμένεται να λάβει γρήγορα την έγκριση του Κοινοβουλίου, είπε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα αναζωογονήσει την οικονομία.

“Η νέα κυβέρνηση θα έχει τρεις προτεραιότητες: τάξη και πειθαρχία, αναζωογόνηση της οικονομίας και ειρήνη και σταθερότητα”, δήλωσε ο Ρετσεάν, πρώην σύμβουλος για θέματα άμυνας της Σαντού και γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Μολδαβίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση αυτού που η Μολδαβία θεωρεί πως είναι προσπάθειες της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει δήθεν την μικροσκοπική πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,5 εκατ. κατοίκων που συνορεύει με την Ουκρανία και με την Ρουμανία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η Ρωσία έχει στρατεύματα στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, Υπερδνειστερία.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις