Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Τουλάχιστον 13 vεκροί από πλημμύρες στην τουρκική ζώνη σεισμού


 Οι πλημμύρες σκότωσαν τουλάχιστον 13 ανθρώπους που ζούσαν σε σκηνές και κοντέινερ που είχαν στηθεί σε όλη την περιοχή της Τουρκίας που επλήγη από τον σεισμό την Τετάρτη, αυξάνοντας την πίεση στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των κρίσιμων εκλογών.

Αρκετοί ακόμη άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, τα οποία μετέτρεψαν τους δρόμους σε λασπωμένα ποτάμια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό των 7,8 βαθμών του περασμένου μήνα, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Περισσότεροι από 48.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και σχεδόν 6.000 στη Συρία κατά την καταστροφή της 6ης Φεβρουαρίου, τη φονικότερη της περιοχής στη σύγχρονη εποχή.

Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι επιζώντες του σεισμού έχουν μεταφερθεί σε σκηνές και σπίτια σε κοντέινερ σε όλη την περιοχή της καταστροφής, η οποία καλύπτει 11 επαρχίες σε όλη τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν την περιοχή αργά την Τρίτη και η μετεωρολογική υπηρεσία αναμένει ότι θα διαρκέσουν μέχρι αργά την Τετάρτη.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι από τις πλημμύρες σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι στη Σανλιούρφα, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια των συριακών συνόρων.

Δύο άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους στο κοντινό Adiyaman, μεταξύ των οποίων ένα παιδί ενός έτους, ανέφεραν τα δημοσιεύματα.

Εικόνες έδειχναν τα νερά να παρασύρουν αυτοκίνητα και να πλημμυρίζουν προσωρινά καταλύματα που είχαν στηθεί για τους σεισμοπαθείς.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Σανλιούρφα δήλωσε ότι οι πλημμύρες έφτασαν επίσης στο ισόγειο ενός από τα κύρια νοσοκομεία της περιοχής.

– Πίεση στον Ερντογάν –

Αντιμέτωπος με μια δύσκολη επανεκλογή στις 14 Μαΐου, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μια οργισμένη δημόσια αντίδραση για την τραυματική αντίδραση της κυβέρνησής του στη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της διετούς διακυβέρνησής του.

Ο Ερντογάν έχει ζητήσει αρκετές δημόσιες συγγνώμες, ενώ παράλληλα τόνισε ότι κανένα έθνος δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει γρήγορα μια καταστροφή τέτοιας κλίμακας.

Ο Ερντογάν έχει περάσει τις τελευταίες εβδομάδες περιοδεύοντας στην περιοχή, συναντώντας επιζώντες και υποσχόμενος να ανοικοδομήσει ολόκληρη την περιοχή μέσα σε ένα χρόνο.

“Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, θα χτίσουμε 319.000 σπίτια”, δήλωσε ο Ερντογάν την Τετάρτη στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του σε κοινοβουλευτική ομιλία.

“Πέρα από την έρευνα και διάσωση, την επείγουσα βοήθεια και την προσωρινή στέγαση που έχουμε παράσχει μέχρι στιγμής, έχουμε υποσχεθεί στο έθνος μας να αποκαταστήσουμε τις πόλεις που καταστράφηκαν από τον σεισμό μέσα σε ένα χρόνο”, είπε.

Ο Ερντογάν έστειλε τον υπουργό Εσωτερικών του στην πλημμυρισμένη περιοχή για να επιβλέψει την αντίδραση της κυβέρνησης.

“Επί του παρόντος, έχουμε 10 ομάδες αποτελούμενες από 163 άτομα που εκτελούν εργασίες έρευνας και διάσωσης σε μια έκταση 25 χιλιομέτρων”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στους δημοσιογράφους.

“Έχουμε επίσης δύτες. Αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε πολλά”, είπε.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις