Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Εκλογές 2023: Τα σενάρια για τριπλές κάλπες, κυβέρνηση συνεργασίας και η «προφητεία» Γεραπετρίτη - Η ανθρώπινη στιγμή του Mr Jumbo, η μείωση των τιμών στα ράφια και η άγνωστη εξαγορά του εφοπλιστή Λυκιαρδόπουλου

 


Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η ΝΔ έχει πτώση σύμφωνα με τις κυλιόμενες μετρήσεις, τα σενάρια που κυκλοφορούν σε συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά κέντρα, αποτυπώνουν όσα λέγονται και συζητούνται, προβάλλοντας τις πολλές πλευρές της τωρινής κατάστασης. Όλα αυτά, τη στιγμή που, όπως σας ανέφερα χθες, υπάρχει πτώση της ΝΔ, δίχως όμως να κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Οι τεχνοκράτες

Τι λέγεται και τι ακούγεται; Ακούω, λοιπόν, για σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ή οικουμενικής, με πρόσωπα όπως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας ή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κοινοτικός επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς. Η αλήθεια είναι πως σε κάθε κρίση, όποια κι αν είναι αυτή, οι τεχνοκράτες είναι αυτοί που ακούγονται ως οι πρώτοι που θα αναλάβουν ρόλο. Έτσι γίνεται και τώρα. Η περίοδος, λένε, πως αρχίζει, σιγά-σιγά, να θυμίζει 2010-11, πριν παραιτηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Αν το δούμε με ψυχρό ρεαλισμό, βέβαια, οι διαφορές είναι πολλές και μεγάλες.

Ο ρόλος Στουρνάρα

Το σενάριο Στουρνάρα, πάντως, ήδη αρκετοί το καλλιεργούν. Σε ποια λογική; Ότι, ενόψει της απλής αναλογικής και της (σχετικής) δυσκολίας να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμα και μετά τις δεύτερες εκλογές, αν υπάρξει ανάγκη για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, τότε ένα από τα μεγάλα φαβορί είναι ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας. Να υπενθυμίσω πως μιλάμε για ένα πρόσωπο που έχει πολλά ένσημα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει διατελέσει και υπουργός (εκτός από στενός φίλος) του προέδρου Αντώνη Σαμαρά. Ήδη κάποιοι (όχι λίγοι) έχουν ξεκινήσει να αναλύουν το σχετικό σενάριο, επενδύοντας στην προοπτική να υπάρξει κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Η στάση Τσίπρα

Και μια που λέμε για τον Γιάννη Στουρνάρα, η πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην Τράπεζα της Ελλάδας, και η τρίωρη συνάντησή τους άλλαξε το κλίμα. Ήταν το πρώτο τετ α τετ επί του πεδίου μετά από περίπου επτά χρόνια, και όχι σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου συζήτησαν επί της ουσίας την οικονομική κατάσταση. Οι σχέσεις τους εξάλλου πέρασαν από «σαράντα κύματα». Οι αντιθέσεις λειάνθηκαν. Φίλοι δεν έγιναν, ούτε συνεργασία υπήρξε. Απλά ανταλλαγή απόψεων. Όμως στην περίπτωση που τεθεί θέμα συνεργασιών και τρίτου προσώπου για την πρωθυπουργία για μεταβατικό διάστημα μην εκπλαγείτε αν το δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Φθάνει να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το χαρτί Σχοινάς

Πριν καιρό, ένα άλλο σχετικό σενάριο είχε κυκλοφορήσει στους ίδιους κύκλους και στο επίκεντρο ήταν ο Μαργαρίτης Σχοινάς στη λογική πάλι της συγκυβέρνησης, ενώ την ίδια περίοδο, η Καθημερινή είχε βάλει στο τραπέζι, το σενάριο της τριπλής κάλπης. Έβαλε στο τραπέζι, το μοντέλο επί της ουσίας του πατρός, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1989-1990 με τις τριπλές εκλογές για να κερδίσει την αυτοδυναμία η ΝΔ με στόχο και την αύξηση της συσπείρωσης. Σενάρια επί χάρτου…

Η «προφητεία» Γεραπετρίτη

Οι πιο μυημένοι, στέκονται ιδιαίτερα σε κάποιες κινήσεις που έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους και εάν αποκωδικοποιηθούν σωστά, δίνουν και πολιτικές απαντήσεις επί της στρατηγικής Μητσοτάκη. Πολύπειρος κοινοβουλευτικός της ΝΔ μου θύμισε χθες μετά τα μεσάνυχτα μια παλαιότερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο υπουργός Επικρατείας και Συνταγματολόγος, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία και την προκήρυξη εκλογών, έψεξε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για μειωμένη γνώση των συνταγματικών προβλέψεων, καθώς παραίτηση του πρωθυπουργού δεν σημαίνει αυτόματα και εκλογές.

Το άρθρο 38 παρ. 2

Όμως, το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι ο Γ. Γεραπετρίτης επανήλθε τότε και με άρθρο του στην Καθημερινή, ερμηνεύοντας το άρθρο 38 παρ. 2 του Συντάγματος για να τεκμηριώσει ότι «παραίτηση του πρωθυπουργού δε σημαίνει αυτοδικαίως παραίτηση της κυβέρνησης, πολλώ δε μάλλον προσφυγή σε εκλογές, ανεξαρτήτως των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να υπάρξουν στην περίπτωση αυτή». Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, σημείωνε ακόμη ότι αν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός ή και η κυβέρνησή του, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κινήσει διαδικασίες, από τις οποίες δύναται να προκύψει κυβέρνηση από την ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή της ΝΔ!

Ουσιαστικά ο Γ. Γεραπετρίτης περιέγραφε την περίπτωση που στο παρελθόν είχαμε παραίτηση εκλεγμένης κυβέρνησης και ανάδειξη νέας από την ίδια Βουλή, δίχως προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία και αυτό ήταν το Νοέμβριο του 2011 με τον Γιώργο Παπανδρέου και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο. Σενάρια, επί σεναρίων…

Η ανθρώπινη στιγμή του Mr Jumbo την ώρα της συζήτησης για τα Τέμπη

Αφήνουμε τα πολιτικά και πάμε τώρα στη χθεσινή γενική συνέλευση της Jumbo που έγινε στα κεντρικά της γραφεία, μαθαίνω ότι ο πρόεδρος της εταιρείας, Απόστολος Βακάκης, είχε μία ευαίσθητη στιγμή ενώπιον πολλών παρευρισκόμενων. Η συζήτηση κάποια στιγμή μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης περιστράφηκε γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών. Ο ίδιος ανέφερε στην ομήγυρη ότι «τα παιδιά που έφυγαν, δε γυρίζουν πίσω». Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «έχασα κι εγώ ένα παιδί. Αλλά έπρεπε την επόμενη μέρα να είμαι εδώ. (σ.σ. στην εταιρεία). Γιατί περισσότερο απ’ όλα έπρεπε να έχω στο μυαλό μου όλους αυτούς εδώ (το προσωπικό)». Και κάπου εκεί έσπασε η φωνή του, σε μία από τις ελάχιστες φορές που ο ίδιος «λυγίζει» μπροστά σε κόσμο, καθώς θυμήθηκε την απώλεια του δικού του παιδιού πριν από λίγα χρόνια σε τροχαίο.

Η Τrastor, τα νέα ακίνητα και το πλάνο για τουρισμό

Στην Trastor ΑΕΕΑΠ, την εισηγμένη εταιρεία ακινήτων, μέτοχος είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Ακούω ότι το τελευταίο διάστημα συζητάει να βάλει στις δραστηριότητές της και τα τουριστικά ακίνητα. Μέχρι στιγμής πάντως αναπτύσσεται πολύ έντονα στα logistics, όπου απέκτησε δύο ακόμη αποθήκες 44.991 τετραγωνικών στον Ασπρόπυργο, εξαγοράζοντας την εταιρεία Πηλέας Κτηματική Εμπορική Α.Ε. Όμως στο εξεταζόμενο πλάνο ανάπτυξης είναι και τα ακίνητα που μπορούν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία μέσω του τουρισμού. Και ίσως οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα να φανούν μέσα στο 2023. Τις αναμένουμε και θα σας τις μεταφέρουμε.

Μείωση των τιμών στα ράφια

Να έρθουμε τώρα λίγο και σε κάποια ευχάριστα. Αυτό που μου λένε είναι ότι σταδιακά θα δούμε τιμές σε προϊόντα να μειώνονται. Κυρίως οι μεγάλες και σοβαρές επιχειρήσεις θα επιλέξουν να επιστρέψουν μέρος των αυξήσεων που έκαναν τον προηγούμενο ένα χρόνο λόγω του πληθωρισμού, στους καταναλωτές. Για παράδειγμα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν περισσότερες προσφορές σε προϊόντα. Βλέπετε, η εξομάλυνση του πληθωρισμού το τελευταίο διάστημα και ο αναμενόμενος αποπληθωρισμός στη διάρκεια του 2023, φαίνεται ότι δίνει το περιθώριο σε κάποιους να κινηθούν με αυτόν τον τρόπο. Και η Jumbo όμως από το 20% των αυξήσεων που πέρασε στην αγορά, ακούγεται ότι θα κόψει περίπου το 10% αυτών των ανατιμήσεων, χωρίς ωστόσο οι τιμές να επιστρέψουν ποτέ στα επίπεδα που βρίσκονταν προ της πληθωριστικής κρίσης.

Η άγνωστη εξαγορά στα ψάρια από την εταιρεία του εφοπλιστή Λυκιαρδόπουλου

Το άλλο που μου είπαν κάτι γνωστοί στην αγορά, είναι ότι η Philosofish, ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα, στην οποία επενδύουν μέσω του fund Diorasis International ο εφοπλιστής Νίκος Λυκιαρδόπουλος, ο fund manager, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου και ο οικονομολόγος, Γιώργος Μομφερράτος, έκανε μία εξαγορά. Ο λόγος για την εταιρεία Aurora, η οποία έκανε μεταποίηση και συσκευασία καπνιστού σολομού και έχει μονάδα επεξεργασίας, η οποία βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας. Βέβαια η Philosofish που κάνει τζίρο πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ πλέον, δεν θα κάνει σολομό σε αυτές τις εγκαταστάσεις αλλά θα μεταποιεί τα δικά της ψάρια από τις ιχθυοκαλλιέργειες όπως η τσιπούρα, το λαυράκι, το φαγκρί, τα οποία είτε θα πωλούνται καθαρισμένα, είτε καθαρισμένα και συσκευασμένα στα σούπερ μάρκετ Ελλάδας και εξωτερικού.

Τα παλιά γραφεία του «Γρηγόρη» έγιναν το αρχηγείο της 362 Grocery

Ο Γρηγόρης, η γνωστή αλυσίδα καφέ και σφολιάτας, κάποτε είχε τα γραφεία του στην οδό Αρχαίου Θεάτρου στον Άλιμο. Ωστόσο τα γραφεία της πουλήθηκαν το 2003, την περίοδο που η εταιρεία ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτό που πληροφορήθηκα εσχάτως είναι ότι η 362 Grocery, της οποίας ηγείται ο Θεόκλητος Δραγώνας και έχει περί τα 17 μικρά καταστήματα σούπερ μάρκετ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, «κατέλαβε» τα συγκεκριμένα γραφεία, μεταφέροντας την έδρα της από την οδό Πάντου στην Καλλιθέα στο κτίριο αυτό. Ο λόγος; Για να έχει περισσότερο χώρο, διότι συστεγαζόταν με την ιδίων συμφερόντων κατασκευαστική εταιρεία Green Properties.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις