Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Σπάνιο κοσμικό συμβάν θα δει 5 πλανήτες να ευθυγραμμίζονται στον ουρανό. Δείτε πώς να το παρακολουθήσετε.


 Μη χάσετε την παρέλαση του πλανήτη που πραγματοποιείται στα τέλη Μαρτίου.

Ο Δίας , ο Ερμής , η Αφροδίτη , ο Ουρανός και ο Άρης πρόκειται να ευθυγραμμιστούν σε σχηματισμό τόξου τις νύχτες από 25 έως 30 Μαρτίου, παράλληλα με τη Σελήνη .

Ωστόσο, ο Δίας μπορεί να βυθιστεί στο ηλιοβασίλεμα και να χαθεί στο φως του ήλιου μετά τις 28, οπότε προσπαθήστε να δείτε αυτό το σχετικά σπάνιο κοσμικό γεγονός μέχρι τότε.

Αν θέλετε να εντοπίσετε και τους πέντε πλανήτες σε μια νύχτα, το χρονοδιάγραμμα, οι σκοτεινοί ουρανοί και η καθαρή θέα του ορίζοντα είναι το κλειδί.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Πιθανότατα μπορείτε να δείτε μερικούς από αυτούς τους πλανήτες από την πόλη. Η Αφροδίτη θα είναι το πιο εύκολο να εντοπιστεί με γυμνό μάτι, επειδή είναι το τρίτο πιο φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό, μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους άλλους πλανήτες, όπως ο Ουρανός και ο Ερμής, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να τους δούμε. Δώστε στον εαυτό σας τις καλύτερες πιθανότητες πηγαίνοντας μακριά από τα φώτα της πόλης, σε ένα μέρος με σκοτεινό ουρανό, πριν από τη δύση του ηλίου. Φροντίστε να ελέγξετε τον καιρό και να σχεδιάσετε ένα βράδυ χωρίς σύννεφα.

Στεγαστείτε σε ένα σημείο με καθαρή, ανεμπόδιστη θέα στον δυτικό ορίζοντα – χωρίς βουνά ή κτίρια που εμποδίζουν το ηλιοβασίλεμα! Θα χρειαστεί να κοιτάξετε χαμηλά στον ορίζοντα για να εντοπίσετε τον Δία και τον Ερμή.

Ενώ οι περισσότεροι πλανήτες θα πρέπει να είναι ορατοί με γυμνό μάτι, πιθανότατα θα χρειαστείτε κιάλια, ή ακόμα και τηλεσκόπιο, για να δείτε τον Ουρανό και να πάρετε την πλήρη πομπή των πέντε πλανητών.

Ένας εύκολος τρόπος για να αναγνωρίσετε τους πλανήτες είναι να κατεβάσετε μια εφαρμογή αστρονομίας όπως το Sky Tonight ή το SkySafari, που θα σας δείξει ακριβώς πού βρίσκεται κάθε πλανήτης στον νυχτερινό ουρανό.

ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Λίγο μετά την πτώση του Ήλιου κάτω από τον ορίζοντα, κοιτάξτε προς τα δυτικά. Χαμηλά στον ουρανό, όπου ο Ήλιος μόλις έδυσε, ο Δίας και ο Ερμής θα εμφανιστούν δίπλα-δίπλα.

Η λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να τα κάνει δύσκολο να τα δει κανείς με γυμνό μάτι. Έτσι, αν δεν μπορείτε να τα εντοπίσετε στην αρχή, δοκιμάστε κιάλια. Απλώς βεβαιωθείτε ότι ο Ήλιος βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα, ώστε να μην βλάψετε δυνητικά τα μάτια σας κοιτάζοντάς τον με κιάλια.

Το δίδυμο θα είναι ορατό μόνο για λιγότερο από μία ώρα μετά τη δύση του ηλίου. Μετά από αυτό, θα βυθιστούν κάτω από τον ορίζοντα και δεν θα μπορείτε να τα δείτε.

Τώρα ήρθε η ώρα να θαυμάσετε την Αφροδίτη – το πιο φωτεινό αντικείμενο που μοιάζει με αστέρι στον νυχτερινό ουρανό, τοποθετημένο πάνω από τον Δία – και να αναζητήσετε τον Ουρανό με τα κιάλια σας.

Ο Ουρανός θα βρίσκεται πάνω και στα αριστερά της Αφροδίτης, πολύ κοντά. Θα μπορείτε να δείτε καλύτερα τον πιο αμυδρό πλανήτη αφού όλο το ηλιακό φως έχει εξαφανιστεί από τον ουρανό, παίρνοντας μαζί του τον Δία και τον Ερμή. Θα έχετε μία ή δύο ώρες για να το αναζητήσετε προτού και αυτό το δίδυμο πέσει κάτω από τον ορίζοντα.

Από την άλλη πλευρά, θα έχετε άφθονο χρόνο για να δείτε τον κόκκινο πλανήτη, τον Άρη. Θα εμφανιστεί έντονο κόκκινο και ψηλά στον νοτιοδυτικό ουρανό, πάνω από την ημισέληνο και ελαφρώς στα αριστερά της από τις 25 έως τις 27 Μαρτίου, στη συνέχεια κάτω από τη Σελήνη στις 28 Μαρτίου και μετά.

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΠΟΝΟΥΣ: ΚΡΟΝΟΣ

Εάν μείνετε ξύπνιοι όλη τη νύχτα ή ξυπνήσετε ξανά πριν από την αυγή, μπορεί να δείτε τον Κρόνο να κρέμεται χαμηλά στον ανατολικό ορίζοντα λίγο πριν την ανατολή του ηλίου στις 27 και 28 Μαρτίου.

sciencealert.com

ΑΠΟΔΟΣΗ: Corfiatiko.blogspot.com

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις