Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Θωρακίζονται με το anti- drone σύστημα ''ILTER'' οι Τούρκοι! Οι δυνατότητες και ο τρόπος λειτουργίας του (Βίντεο)


 Παναγιώτης Νάστος

Το σύστημα ανίχνευσης και εξουδετέρωσης drone ''ΙLTER'', αποτελείται από ένα πλήρως ενσωματωμένο σύστημα ανίχνευσης και καταστολής βασισμένο σε

ραδιοσυχνότητες και ραντάρ με πλήρη αυτόματη δυνατότητα ανίχνευσης, εμπλοκής και παραπλάνησης τους

Είναι γεγονός ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο παράγοντας δικά της οπλικά συστήματα με τα οποία  κατά βάση εξοπλίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της εξάγοντας παράλληλα σε άλλες χώρες ορισμένα από αυτά.

Ωστόσο εκείνος ο τομέας στον οποίο παρουσιάζει την μεγαλύτερη άνθηση η Τουρκική πολεμική βιομηχανία είναι αυτή των drone, διαμορφώνοντας παράλληλα και σε συγκερασμό με άλλα οπλικά συστήματα και μέσα, όπως συτήματα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL, μαχητικά αεροσκάφη, ειδικές δυνάμεις, ΠΕΠ, ένα νέο δόγμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων το οποίο δοκιμάστηκε με επιτυχία σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Παράδοση του anti-drone συστήματος ILTER 

Στο πλαίσιο αυτό "η εταιρεία Boğaziçi Defense, μια από τις σημαντικές εταιρείες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, παρέδωσε το νέο Σύστημα Ανίχνευσης και Αναχαίτισης Drone, İLTER στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας", όπως αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ., επισημαίνοντας:

"Η Boğaziçi Defense, η οποία ξεκίνησε το 2017 να συμβάλει στην τεχνολογική ανεξαρτησία της Τουρκίας, προσφέρει λύσεις τόσο για τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας όσο και για τις φίλες και συμμαχικές χώρες με τα προϊόντα που έχει αναπτύξει, κυρίως συστήματα ανίχνευσης, παρακολούθησης και ελέγχου drone.

Αναπτύσσοντας την οικογένεια ILTER ενάντια στις απειλές με drone, drone καμικάζι και ένοπλα drone, η Boğaziçi Defense έκανε μια νέα παράδοση στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Στο πλαίσιο της παράδοσης, πολλά Συστήματα Ανίχνευσης και Αναχαίτισης Drone İLTER İLTER διατέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας. Η εξέλιξη κοινοποιήθηκε στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης της Boğaziçi Defense.


Τρόπος λειτουργίας  του ILTER 
Το σύστημα ανίχνευσης και εξουδετέρωσης ILTER Drone/UAV, το 90,45% της εγχώριας παραγωγής της Boğaziçi Defense Technologies, αποτελείται από ένα πλήρως ενσωματωμένο σύστημα ανίχνευσης και καταστολής drone βασισμένο σε ραδιοσυχνότητες και ραντάρ με πλήρη αυτόματη δυνατότητα ανίχνευσης, εμπλοκής και πλαστογράφησης εναντίον Drones/UAV.

Το σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο (τοποθετημένο σε φορτηγό) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικά ενάντια σε drones και UAV που λειτουργούν αυτόνομα.
 

Σύστημα ανίχνευσης

Ανιχνεύει UAV με περιστροφικά και σταθερά φτερά χαμηλού υψομέτρου.
Ανιχνεύει την ασύρματη επικοινωνία μεταξύ του drone και του τηλεχειριστηρίου του.
Το UHF ανιχνεύει ζώνες συχνοτήτων στην περιοχή S και C.

Σύστημα αποκλεισμού

Αποκλείει τις ζώνες συχνοτήτων επικοινωνίας του drone/UAV και του τηλεχειριστηρίου του.
Προκειμένου να αποτραπούν οι αυτόνομες πτήσεις, το GNSS (GPS(L1,L2,L5),
Τα παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης GLONASS(G1,G2,G3), GALILEO(E1,E5a,E5b,E6), BEIDOU(B1,B2,B3)) μπλοκάρουν τις ζώνες συχνοτήτων. 

Παραπλάνηση συντεταγμένων

Εκπέμπει ψεύτικα σήματα GNSS για να μπλοκάρει τις αυτόνομες πτητικές απειλές και οδηγεί την απειλή από την προστατευόμενη περιοχή στις επιθυμητές συντεταγμένες.

Η επιτακτικότητα αντιμετώπισης των τουρκικών drone
Η Ελλάδα έχει «μείνει πίσω» στον συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με την Τουρκία.

Ωστόσο το γεγονός ότι είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ-Ισραήλ και ανήκει στην ΕΕ (Pesco), τις δίνουν την δυνατότητα αν κινηθεί γρήγορα, να υπερκαλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με την Τουρκία σε πρώτο χρόνο μέχρις ότου μπορέσει η εγχώρια βιομηχανία μας να αναπτύξει σε μεγάλους αριθμούς σύγρονα drones.


Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της  anti-drone σύστημα που να καλύπτει όλο το Αρχιπέλαγος, κάτι που φαίνεται να γίνεται στην παρούσα φάση με την τοποθέτηση ισραηλινού συστήματος, αλλά και πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.


Τα UAV καμικάζι εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους ,μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.

Δηλαδή UAV καμικάζι θα μπορεί μετά από εκπαίδευση να χειριστεί πλέον του ενεργού στρατού και των ΤΕΑ ακόμη και άνδρες και γυναίκες πολίτες.

Αλήθεια για παράδειγμα σε ποια άλλη περίπτωση ένας άνδρας ή γυναίκα 65 ή 15 ετών που ζεί σε ένα νησί μας στο Αιγαίο, εκτός από αυτήν του χειριστού UAV καμικάζι, θα δύναται να σκοτώσει ή τραυματίσει μία ομάδα επίλεκτων τούρκων πεζοναυτών ή καταδρομέων, και μάλιστα με ένα και μόνο κτύπημα;


Επίσης κρίνεται επιτακτικό η Ελλάδα να εντάξει στο οπλοστάσιό της θαλάσσια USV.

Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USVs. Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
 
Θα πρέπει  επίσης να αντιληφθούμε, ότι τα παραπάνω UAV – USVs μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.


Κλείνοντας, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα άμεσης απόκτησης UAV, USV drones  από τη χώρα μας, προκειμένου να κλείσουμε την επικίνδυνη «ψαλίδα» σε σχέση με την Τουρκία που υπάρχει στον εν λόγω τομέα, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την έκβαση μιας πολεμικής αναμέτρησης σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις