Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Οι πιέσεις για επιστροφή Καραμανλή, ο εκνευρισμός της Νικολάου και τα συγχαρητήρια σε Πολάκη - Η νέα εξαγορά του Σκλαβενίτη - Οι μεγάλοι κερδισμένοι των τροφίμων από την πτώση των πρώτων υλών


 
Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες  ημέρες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών για το εάν πρέπει να επιστρέψει ή όχι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και να συμμετάσχει κανονικά στις προσεχείς εκλογές. Η συζήτηση γίνεται εν μέσω των πιέσεων που υπάρχουν στο ξάδελφό του Κώστα Αχ. Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις Σέρρες. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έχει ακούσει πάρα πολλές εισηγήσεις και συνομίλησε με αρκετά πρόσωπα τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι του επεσήμαναν την ανάγκη να μπει και πάλι στο παιχνίδι για λόγους συμβολικούς σε μια δύσκολη περίοδο για την παράταξη της ΝΔ.

Δεν επιστρέφει

Ο πρώην πρωθυπουργός όμως δε δείχνει καμία διάθεση να επιστρέψει στην περίπτωση που ο ξάδελφός του αποφασίσει τελικά να μην είναι υποψήφιος. «Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Είναι ανακολουθία» φέρεται να έχει πει στους συνομιλητές του και τους έχει ξεκόψει τη συζήτηση περί της επανόδου του στα ψηφοδέλτια. «Η επιστροφή του σημαίνει πολλά για τη ΝΔ, αλλά ο ίδιος θα αποφασίσει» μου έλεγε πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, ο οποίος όπως και οι περισσότεροι συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού κατανοούν πλήρως τα προβλήματα που έχει μια τέτοια κίνηση.

Το οικόσημο των Καραμανλήδων

Όλοι αναγνωρίζουν ότι στην παράταξη της ΝΔ, υπάρχει κυριαρχία της οικογένειας Καραμανλή. Μάλιστα λένε ότι το οικόσημο της κεντροδεξιάς παράταξης το έχει η οικογένεια Καραμανλή και ως εκ τούτου όλα περιστρέφονται γύρω από τις μελλοντικές κινήσεις των μελών της. Η τραγωδία των Τεμπών που έφερε την οικογένεια Καραμανλή στο επίκεντρο δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη μέχρι στιγμής καθώς πληθαίνουν οι φωνές των μελών της ΝΔ που ζητάνε να μην είναι υποψήφιος ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλής και να διευκολύνει με  αυτό τον τρόπο την παράταξή του.

Η έξοδος της Νικολάου

Μια άλλη ιστορία που απασχόλησε εντόνως τη ΝΔ, ήταν η υποψηφιότητα της Σοφίας Νικολάου στην Εύβοια. Η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε να μην είναι υποψήφια η πρώην γενική γραμματέας αντιεγκληματικής πολιτικής και μάλιστα της έδειξε, εννοείται με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, την πόρτα της εξόδου. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οξεία αντίδραση της ίδιας, η οποία βλέπει να γίνεται και έρευνα του ΣΔΟΕ για υπερτιμολογημένες απευθείας αναθέσεις μετά από συνεχείς καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με πρωτοβουλία Παύλου Πολάκη. Τι έγινε όμως τελικά; Βγήκε μόνη της από τη λίστα του κόμματος ή ήταν απόφαση της ηγεσίας. Η ίδια είπε ότι έφυγε μόνη της, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου όπως έμαθα είναι πολύ ενοχλημένοι από την στάση της, διεμήνυσαν ότι η απόφαση είχε ληφθεί εδώ και καιρό. «Στην κυρία Νικολάου είχε διαμηνυθεί με απόλυτα σαφή τρόπο ότι δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές» ανέφεραν σχετικά οι κυβερνητικές πηγές.

Η οργή της Νικολάου

Η Σ. Νικολάου ενοχλήθηκε σφόδρα για την έξοδό της από τα ψηφοδέλτια και κάνει προσπάθεια να πείσει ότι αποτελεί προσωπική της απόφαση και όχι της ΝΔ, αλλά το θέμα είναι ποιος πιστεύει την ίδια και ποιος την κυβέρνηση. Βέβαια η Σ. Νικολάου έσπευσε στο facebook να τονίσει ότι η ηθική της δεν της επιτρέπει να συμμετέχει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ όσο βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα σε βάρος της και επιμένει σε όλους τους τόνους, και σε τηλεφωνήματα που είχε, ότι όλα είναι συκοφαντίες και σύντομα θα καταπέσουν στη δικαιοσύνη.

Επανεμφάνιση Πολάκη

Η εξέλιξη της υπόθεσης Σ. Νικολάου έδωσε την αφορμή στον Παύλο Πολάκη να επανεμφανιστεί και δεν ήταν λίγοι όσοι του τηλεφώνησαν και του έδωσαν συγχαρητήρια για τις αποκαλύψεις του. Ο ίδιος μιλά σε φίλους του για δικαίωση και επιμένει, όπως έγραψε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ανοίγει ο δρόμος για πολλά. «Ναι είναι νίκη, είναι δικαίωση» έγραψε και πλέον μένει να φανεί τι θα γίνει τελικά για το πολιτικό του μέλλον.

Αναστολή ιδιότητας;

Η υπόθεση Πολάκη αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και όπως είναι το κλίμα δεν υπάρχει όπως μαθαίνω περίπτωση να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Μάλιστα δεν είναι λίγοι που λένε ότι δεν πρέπει να αλλάξει την απόφαση του ο Αλέξης Τσίπρας. Οπως έμαθα δεν πρόκειται να γίνει κάποια αλλαγή πλάνων, αλλά πλέον έχει μεταβληθεί το τοπίο στο εσωτερικό του κόμματος και μάλιστα η περίπτωση να διαγραφεί έχει απειροελάχιστες πιθανότητες. Τι θα γίνει; Όπως μου είπαν χθες μετά την εξέλιξη με την Σ. Νικολάου, υπάρχει ικανοποίηση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά η απόφαση για μη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια δεν αλλάζει, εκτός και εάν συμβεί κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα. Μένει να φανεί. Από εκεί και πέρα, εάν εγκριθεί και τυπικά η απόφαση για τα ψηφοδέλτια, θα πρέπει να ληφθεί και τυπικά απόφαση για το εάν θα διαγραφεί ή όχι. Αυτό που μου είπαν είναι ότι θέμα οριστικής διαγραφής δεν υπάρχει αλλά η πλάστιγγα γέρνει στην αναστολή της κομματικής ιδιότητας για έξι μήνες.

«Έκλεισε» η εξαγορά του Σκλαβενίτη στη Λάρισα

Mία ακόμα εξαγορά του Σκλαβενίτη είναι πλέον γεγονός. Οι συζητήσεις για την εξαγορά της αλυσίδας της Λάρισας, AS Αγορά του επιχειρηματία, Θάνου Σανίδα, είχαν αίσιο τέλος κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ότι θα συμβεί, άνθρωπος με τον οποίο μίλησα πρόσφατα σχετικά. Καθυστέρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο καθότι οι δύο πλευρές είχαν βρεθεί στο ίδιο τραπέζι στις αρχές Ιανουαρίου και ουσιαστικά χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι μήνες για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Το τίμημα βέβαια που υπέγραψε ο Λαρισαίος επιχειρηματίας λέγεται ότι ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ, επομένως μόνο χαμένος δεν πήγε ο χρόνος που χρειάστηκε για να κλείσει το deal. Μου λένε μάλιστα ότι ο Σκλαβενίτης δε θα μείνει σε αυτή την εξαγορά. Από τη στιγμή που οι τράπεζες είδαν ότι η συμφωνία εξαγοράς και απορρόφησης του Μαρινόπουλου πήγε εξαιρετικά καλά για τη μεγαλύτερη αλυσίδα της χώρας, έχουν δώσει το πράσινο φως για να κινηθεί και σε άλλες εξαγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και πριν από το 2022 δεν είχε κάνει άλλες εξαγορές από τη στιγμή που απέκτησε τον Μαρινόπουλο. Ωστόσο την προηγούμενη χρονιά ωστόσο απέκτησε 9 καταστήματα της SEP Markets στα Ιωάννινα αλλά και 4 καταστήματα της Γέγος στην Αττική. Και έπεται συνέχεια…

Οι μεγάλοι κερδισμένοι των τροφίμων από την πτώση των πρώτων υλών

Άκουσα ότι μεγάλοι παίκτες της αγοράς τροφίμων βγήκαν πολλαπλά κερδισμένοι από τις ανατιμήσεις. Ο λόγος για εταιρείες όπως είναι ο Όλυμπος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η Κρι Κρι αλλά και η ΦΑΓΕ που ευνοούνται από τη φύση της δραστηριότητάς τους και την πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν για προϊόντα όπως το γιαούρτι, το οποίο πλέον έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση της τιμής του μετά το ράλι που σημείωσε το 2022. Οι επιχειρήσεις αυτές όπως και όλες στην αγορά των γαλακτοκομικών, είχαν αναγκαστεί λόγω αύξησης σε πρώτες ύλες, μεταφορικά και ενέργεια, να περάσουν ανατιμήσεις στα προϊόντα εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων. Και τώρα που μειώνεται η τιμή των πρώτων υλών, οι τιμές τους παραμένουν στα επίπεδα των ανατιμήσεων που είχαν κάνει. Κανείς άλλωστε δε λέει ότι θα επιστρέψουν εκεί που βρίσκονταν πριν ξεκινήσει η πληθωριστική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτό μεταφράζεται σε αύξηση κερδών, η οποία μόνο ευκαταφρόνητη δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα «ακριβά» απορρυπαντικά

Σε διαρκή δραστηριότητα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία αν και υποστελεχωμένη όπως ακούω συχνά από ανθρώπους που γνωρίζουν τα πράγματα στη συμβολή των οδών Κότσικα και Πατησίων, κάνει ελέγχους και συχνά-πυκνά δημοσιοποιεί τα αποτελέσματά τους. Βλέπετε, ο πληθωρισμός έχει φορτώσει με επιπλέον δουλειά τα στελέχη της ελεγκτικής αρχής που καλούνται να ελέγχουν φαινόμενα υπέρβασης των φυσιολογικών ορίων κέρδους από τις διάφορες βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Η Επιτροπή έκανε πρόσφατα έρευνα για τα τα απορρυπαντικά Ariel της Procter & Gamble (P&G), σε συσκευασίες Pods και σε σκόνη (powder) και για τα SkipPersil και OMO της Unilever σε συσκευασία pods και σε σκόνη (powder), συγκρίνοντας τις τιμές της Ελλάδας με αυτές στα κράτη μέλη. Αυτό που διαπίστωσε ανάμεσα σε άλλα, είναι ότι η χώρα μας είναι ακριβότερη και στις κάψουλες SkipPersil και Omo κατά 301,1% σε σχέση με την Ιρλανδία που είναι η φθηνότερη χώρα της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά το Skip σε σκόνη η τιμή του στην Ελλάδα είναι κατά 361% υψηλότερη από τη Σουηδία.

Η Πειραιώς κάνει ανακαίνιση εκ βάθρων

Σε φάση προεργασίας βρίσκεται αυτή την περίοδο η ανακαίνιση ενός μεγάλου αριθμού καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς. Και δε σας μιλάω για ένα και δύο καταστήματα, αλλά για το σύνολο του δικτύου της πανελλαδικά. Μάλιστα, από αυτά που μαθαίνω αυτές τις μέρες τρέχει διαγωνισμός όπου έχει καλέσει ιδιωτικές εταιρείες που σχετίζονται με τον κλάδο των κατασκευών, για να καταθέσουν τις προσφορές τους. Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορά στην ανάθεση καθηκόντων επίβλεψης και αρχιτεκτονικής μελέτης για το έργο. Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει νέος διαγωνισμός από όπου θα προκύψει ο κατασκευαστής ή κατά το κοινώς λεγόμενο ο εργολάβος που θα κληθεί να υλοποιήσει την κατασκευή. Και σε αυτή την περίπτωση τον έλεγχο και την επίβλεψη του έργου θα έχει η εταιρεία που αναδείχθηκε ως project manager από την πρώτη φάση της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις