Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Eκτροχιάζεται η Kατάσταση στην Γαλλία: Στις φλόγες παραδόθηκε το ιστορικό δημαρχείο του Μπορντώ (βίντεο) - 3,5 εκατ. διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης


 Συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές μετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση στη Γαλλία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προωθεί ο Ε.Μακρόν, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, αν και το υπουργείο Εσωτερικών μιλά για μόλις 1,08 εκατ. πολίτες με τις διαδηλώσεις να έχουν κατακλύσει όλες τις πόλεις αλλά στο Μπορντώ να έχουν λάβει μορφή εξέγερσης καθώς πριν από λίγη ώρα το ιστορικό δημαρχείο της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες.

Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται ανυποχώρητος και παρά την αποφυγή των προτάσεων μομφής τυχόν εκτροχιασμός των διαδηλώσεων θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και χρήση και των ενόπλων δυνάμεων.

Σήμερα Πέμπτη ήταν η ένατη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία πέρασε από την Εθνοσυνέλευση εν μέσω πολιτικής θύελλας και κοινωνικής αναταραχής.

Η συμμετοχή ήταν σήμερα σημαντικά αυξημένη σε σχέση με άλλες ημέρες.

Στο Παρίσι, όπου το CGT ανακοίνωσε τη συμμετοχή 800.000 διαδηλωτών και το υπουργείο 119.000, βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην κεφαλή της πορείας. Πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα εκτοξεύθηκαν εναντίον της αστυνομίας, σε βιτρίνες και στέγαστρα σε στάσεις λεωφορείων, ενώ κάηκαν κάδοι απορριμμάτων.

Παράλληλα, τα συνδικάτα απηύθυναν προσκλητήριο για τη 10η ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων την Τρίτη 28 Μαρτίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της εξαιρετικά αμφισβητούμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, αυτό το κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, βιώσιμο και υπεύθυνο, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας να επιτύχουν την απόσυρση της μεταρρύθμισης», τόνισαν στο τέλος της ένατης ημέρας κινητοποιήσεων στη χώρα.

Το κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι, γύρω στις 17:00, ένα μπλοκ τουλάχιστον 400 ατόμων με μαύρα επιτέθηκε κατάστημα των McDonald’s ενώ έκανε χρήση βεγγαλικών.

Τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στα επεισόδια. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, αλλά το πλήθος των διαδηλώσεων είναι πυκνό.

Οι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών γίνονται παρανάλωμα του πυρός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις