Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

H Goldman Sachs θεωρεί ευνοϊκά τα οικονομικά δεδομένα και αναβαθμίζει την Ελλάδα ένα μήνα πριν τις εκλογές…

 


Έκπληξη προκαλεί η απόφαση του αμερικανικού κολοσσού, για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, την στιγμή που τα Τέμπη έχουν συγκλονίσει την κοινωνία, 700.000 κατοικίες είναι στον αέρα και οι πολίτες επιβιώνουν με επιδόματα.

Προς αναβάθμιση βαίνει η ελληνική οικονομία στις 21 Απριλίου, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.

O επενδυτικός οίκος στηρίζει την απόφασή του στο γεγονός πως τα μακροοικονομικά δεδομένα είναι ευνοϊκά και το χρέος μη «επαχθές» (sic), παρά τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας!

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν περιορισμένο προβάδισμα του κόμματος του πρωθυπουργού, της Νέας Δημοκρατίας.

Σημειώνεται πως, ενώ οι εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο πρόκειται να γίνουν με σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, το σύστημα για τις δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο θα επαναφέρει το μπόνους πλειοψηφίας (έως 10% του συνόλου των εδρών του Κοινοβουλίου) για τα κόμματα που υπερβαίνουν το 25% εκλογικό όριο.

Η Goldman Sachs βλέπει συγκυβέρνηση Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Με βάση πρόσφατα στοιχεία δημοσκοπήσεων, οι εκλογές του α’ γύρου δεν θα φέρουν οριστικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας την πιθανότητα δεύτερου γύρου και κυβέρνησης συνασπισμού, με επικεφαλής τη Νέα Δημοκρατία και εξαρτώμενη από την υποστήριξη του σοσιαλιστικού κόμματος (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ).

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν μεταξύ του πρώτου γύρου και ενός πιθανού δεύτερου γύρου στις αρχές Ιουλίου, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, «μυρίζει» αβεβαιότητα.

Παρότι το κόμμα του Πρωθυπουργού (Νέα Δημοκρατία) διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ), η διαφορά μειώνεται.

Οι δεύτερες εκλογές, χάρη στο μπόνους πλειοψηφίας που θα επαναφερόταν (έως και 10% των συνολικών εδρών του Κοινοβουλίου για οποιοδήποτε κόμμα υπερβαίνει το όριο του 25%) μάλλον θα «προσφέρει» βιώσιμη πλειοψηφία.

Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας παραμένει το πλέον πιθανό ενδεχόμενο, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν επί του παρόντος πως το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει τον δεύτερο πυλώνα κατά τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα, βρίσκεται σε καλή θέση και στις 21 Απριλίου περιμένουμε αναβάθμιση.

«Η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στην αύξηση των ιδιωτικών πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία (μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες) και παρουσιάζοντας σαφή άνοδο το 2022 μετά από 10 χρόνια συρρίκνωσης.

Η πιστωτική αύξηση υποστήριξε την τελευταία φάση επενδυτικής ανάκαμψης (+14,7% το 2022).

Στο μέλλον, η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να ωθηθεί από τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης που, στην περίπτωση της Ελλάδας, ανέρχεται σε περίπου 17% του ΑΕΠ και εκτείνεται χρονικά έως το 2026.

Ενώ οι τελευταίες ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές εντάσεις αποτελούν πρόκληση για αυτήν την εποικοδομητική προοπτική, η ελληνική οικονομία παραμένει σε στέρεες βάσεις, κατά την άποψή μας».

Σε σχέση με το μείζον ζήτημα του χρέους, η Goldman Sachs υποστηρίζει πως, παρά τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις και, γενικότερα, την επιχειρούμενη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της ΕΚΤ, γεγονός το οποίο πρόκειται να αυξήσει το κόστος του αναλαμβανόμενου ελληνικού χρέους τα χρόνια που έπονται, αυτό είναι λιγότερο ευάλωτο σε σχέση με άλλες χώρες για δύο βασικούς λόγους:

α) Η μακρά σταθμισμένη διάρκεια του ελληνικού χρέους (17,5 έτη στις 31/12/2022) ), χάρη στα πακέτα ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας (EFSF, ESM, EIB, SURE και NGEU.

β) Η αυξημένη ονομαστική ανάπτυξη, που αναμένεται να παραμείνει περίπου στο 4% μέχρι το 2024, καθώς επίσης και η αυξημένη ονομαστική ανάπτυξη, που αναμένεται να παραμείνει περίπου στο 4% μέχρι το 2024, καθώς επίσης και η προσεκτική δημοσιονομική προοπτική του, με το πρωτογενές ισοζύγιο να βαίνει αυξανόμενο το 2023 και το 2024 (Οκτώβριος 2022).

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, οι μακροοικονομικές συνθήκες, υποστηρίζουν μια σταθερή μείωση του ελληνικού χρέους, προς το ΑΕΠ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις