Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Βασιλιάς Κάρολος: H πολιτική τον βάζει σε Mπελάδες

 


Ο θρόνος δεν εξάλειψε τις πολιτικές ανησυχίες του βασιλιά Καρόλου. Ο προβληματισμός πολλών ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα είναι περισσότερο πολιτικοποιημένος από τη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, επιβεβαιώθηκε με τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η αντίδραση ήταν άμεση, καθώς κατηγορήθηκε ότι λειτούργησε ως πολιτικό πιόνι για «να πουλήσει τη συμφωνία για το Brexit του Σούνακ». Αλλωστε, λίγες ώρες μετά τις χειραψίες με την πρόεδρο ανακοινώθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. κατέληξαν τη Δευτέρα σε συμφωνία για την αναθεώρηση των εμπορικών κανόνων στη Βόρεια Ιρλανδία έπειτα από 18 μήνες συνομιλιών. Η χρονική συγκυρία έφερε στο προσκήνιο την ειδική σχέση, για πολλούς, του παλατιού και της κυβέρνησης που φαίνεται να βασίζεται σε λεπτές ισορροπίες.

Η «Daily Mail», σε δημοσίευμά της, χαρακτηρίζει τη συνάντηση του βασιλιά και της προέδρου της Κομισιόν ως «συνταγματικά παράλογη», ενώ σε πρωτοσέλιδό της η φιλομοναρχική εφημερίδα αναφέρει: «Θα μπορούσε αυτή η συνάντηση να είναι κάτι για το οποίο ο βασιλιάς θα μετανιώσει;». Αναλυτές σημειώνουν πως ο βασιλιάς Κάρολος, που ενθρονίζεται σε λίγους μήνες, πέρασε μια γραμμή που η μητέρα του δεν επέλεξε να περάσει ποτέ – την αρχή ότι ο μονάρχης είναι υπεράνω της πολιτικής και δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύπτει τις θέσεις και τα συναισθήματά του για οποιοδήποτε θέμα. Η βασίλισσα Ελισάβετ τηρούσε σχολαστικά αυτόν τον κανόνα, που κατέρριψε ο Κάρολος επτά μήνες μετά τη διαδοχή.

 Βασιλική σφραγίδα

Μάλιστα, η πολιτική εμπλοκή του στη συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία πήρε τη βασιλική σφραγίδα, καθώς ονομάστηκε «Πλαίσιο του Ουίνδσορ» -ο οίκος στον οποίο ανήκει ο βασιλιάς- και τα χέρια δόθηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο του Ουίνδσορ, δυτικά του Λονδίνου. «Αποκαλώντας τη “Συμφωνία του Ουίνδσορ”, η κυβέρνηση προσπάθησε να υπονοήσει ότι ο Κάρολος την υποστηρίζει», δήλωσε ο Βέρνον Μπογκντάνορ, ειδικός της συνταγματικής μοναρχίας στο King’s College του Λονδίνου. «Νομίζω ότι ο βασιλιάς έχει περιέλθει σε ιδιαίτερα αμήχανη θέση. Τα μόνα πράγματα που ενώνουν τους Τόρις της Βρετανίας και τους Συντηρητικούς του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας είναι ο πατριωτισμός και η υποστήριξή τους προς το στέμμα», σχολιάζει η «Daily Mail».

Η κάλυψη του Καρόλου στη συμφωνία θα ισοδυναμούσε με πρόκληση για τους επικριτές της να διακινδυνεύσουν να θεωρηθούν αντιμοναρχικοί. «Θα τολμούσαν να αντιταχθούν σε μια συμφωνία που φαινόταν να έχει βασιλική υποστήριξη;», αναρωτήθηκε ένας πολιτικός παράγοντας.

Μέρος αυτής της ανησυχίας μπορεί να αντανακλά τη σημασία της μοναρχίας για τους ενωτικούς. Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ευρωσκεπτικιστής Συντηρητικός βουλευτής και πρώην υπουργός, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο GB News ότι οι ενωτικοί έτειναν να βλέπουν την πίστη τους στον βασιλιά με πιο συμβατικούς όρους από τους πολίτες στην Αγγλία, για τους οποίους η πίστη ήταν σχεδόν εγγενής. Η καρδιά αυτής της σχέσης, είπε, ήταν η διατήρηση της ένωσης. «Ο βασιλιάς έχει τεράστια απήχηση στη Βόρεια Ιρλανδία», ανέφερε. «Είναι εκείνος που διαχωρίζει τους ενωτικούς από τους εθνικιστές».

 «Δηλητήριο» για τον ίδιο το τσάι με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» σε δημοσίευμά της αναφέρει πως «το Νο10 “γλύκανε” την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα φλιτζάνι βασιλικό τσάι». Αναλυτές ανέφεραν ότι το τσάι που προσέφερε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα γίνει «δηλητήριο» για τη βασιλεία του, καθώς η «μη ουδετερότητά» του προμηνύει ταραχές στη μοναρχία. Αλλοι βασιλικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι ο βασιλιάς και οι αυλικοί του επέδειξαν κακή κρίση όταν συμφώνησαν να συναντήσει τη Φον ντερ Λάιεν, λόγω της επιθυμίας του Καρόλου να δείξει το πολιτικό του μέγεθος, να είναι στο επίκεντρο και στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Η εμπλοκή του βασιλιά Καρόλου στην πολιτική σκηνή πιθανόν να είναι η έκφραση της αντίληψης που ο ίδιος έχει για τον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας, όπως σημειώνει η «Daily Beast». Ο ιστότοπος αναφέρει ότι η υπόθεση αναδεικνύει τη φιλοδοξία του για μια προοδευτική επιρροή στη βρετανική και την παγκόσμια πολιτική.

Ο βρετανικός Τύπος αναδεικνύει και τον ρόλο του προσωπικού γραμματέα του βασιλιά, Κλάιβ Αλντερτον, ο οποίος είναι συνεργάτης του από το 2015. Προτού αναλάβει καθήκοντα ο Αντερντον είχε μια μακρά καριέρα ως διπλωμάτης, μια ασυνήθιστη επαγγελματική πορεία για γραμματέας, όπως σχολιάζεται. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ακόμα μία ένδειξη της πολιτικοποίησης του βασιλιά είναι η επικείμενη περιοδεία του στο εξωτερικό. Πολλοί μπορεί να περίμεναν ότι θα επισκεπτόταν τον πυρήνα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Αφρική, ωστόσο ο βασιλιάς θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα το Παρίσι και το Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις