Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

OI KINEZOI EXOYN περικυκλώσει την Ταϊβάν από αέρα και θάλασσα-Τελεσίγραφο από Πεκίνο σε ΗΠΑ για την πώληση όπλων

 Γιώργος Μοτσάκος
Διαστημική διαμάχη Κινέζων και Αμερικανών

Οκινεζικός στρατός προτρέπει τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν αμέσως το σχέδιο πώλησης όπλων στην περιοχή της Ταϊβάν,

δίνοντας έτσι ένα άτυπο τελεσίγραφο στην πώληση αμερικανικών όπλων στο νησί.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε ότι 29 μαχητικά αεροσκάφη και 4 πολεμικά πλοία που ανήκουν στην Κίνα εντοπίστηκαν γύρω από το νησί από χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, 21 από τα 29 αεροσκάφη εισήλθαν στην περιοχή που η Ταϊβάν έχει κηρύξει ως «Ζώνη Ταυτοποίησης Αεροπορικής Άμυνας» (ADIZ).

Ενώ 17 μαχητικά αεροσκάφη «J-10» και 4 «J-16» πέταξαν στο νοτιοδυτικό τμήμα της ADIZ.

Άλλες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από τους Global Times στις 3 Μαρτίου 2023, το Hainan, το πρώτο αμφίβιο επιθετικό πλοίο Type 075 του Ναυτικού του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού ναυτικού (PLA), πραγματοποίησε μια άσκηση στον Δυτικό Ειρηνικό, σηματοδοτώντας η πρώτη φορά που η Κίνα πραγματοποίησε εκστρατευτικό ταξίδι με πολεμικό πλοίο αυτού του τύπου.

Γύρω από το νησί καταγράφηκαν επίσης 4 κινεζικά πολεμικά πλοία. Αναφέρθηκε ότι τα αεροσκάφη και τα πλοία που εντοπίστηκαν γύρω από το νησί παρακολουθήθηκαν από ηλεκτρονικές συσκευές εντοπισμού, περιπολικά αεροσκάφη, πλοία και πυραυλικά συστήματα εδάφους.

Οι πτήσεις και οι περιπολίες πλοίων ήρθαν μετά τη διαμάχη που πυροδότησε οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η Ταϊβάν δεν είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας και ότι μια σύγκρουση εδώ θα επηρέαζε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «The Atlantic» για την επέτειο του Ουκρανικού Πολέμου, ο Μπλίνκεν είπε: «Αν συμβεί κρίση στην Ταϊβάν λόγω της επιθετικότητας της Κίνας, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και άλλες χώρες θα είναι καταστροφικές».

Τονίζοντας ότι το ζήτημα της Ταϊβάν δεν είναι ένα εσωτερικό ζήτημα κυριαρχίας όπως υποστηρίζει η Κίνα, αλλά αφορά ολόκληρο τον κόσμο, ο Μπλίνκεν είπε: «Αυτό είναι το μήνυμα που ακούει όλο και περισσότερο το Πεκίνο».

Η Κίνα, από την άλλη, αντέδρασε στις δηλώσεις του Μπλίνκεν και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ επέκρινε τα λόγια του Μπλίνκεν ως «παράλογα και ανεύθυνα» στην τακτική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος Μάο είπε: "Έχουμε ένα σαφές μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σταματήστε να διχάζετε τις τακτικές, σταματήστε να εξαπατάτε τον κόσμο σχετικά με την Ταϊβάν. Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στη στάση τους, το τίμημα θα είναι βαρύ".

Θεωρώντας το νησί ως μέρος της επικράτειάς του, το Πεκίνο τονίζει την «αρχή της μίας Κίνας» και αντιτίθεται στη σύναψη ανεξάρτητων διπλωματικών σχέσεων από την Ταϊβάν με τις χώρες του κόσμου, την εκπροσώπησή της στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς και ορίζει ότι οι χώρες που αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

Διαστημική διαμάχη Κινέζων και Αμερικανών

Ένας κινεζικός δορυφόρος που εκτοξεύτηκε το 2018 με αποστολή να επιθεωρεί διαστημόπλοια άλλων κρατών ευρισκόμενος σε γεωστατική τροχιά, είχε μυστική αποστολή.

Ο Tongxin Jishu Shiyan Weixing-3 (TJS-3), που ονομάζεται αόριστα ως δορυφόρος  επικοινωνιών, στάλθηκε σε γεωστατική τροχιά στα τέλη του 2018.

Στη συνέχεια απελευθέρωσε έναν μικρό δορυφόρο, πιθανώς για να βοηθήσει στη δοκιμή των δυνατοτήτων του TJS-3.

Τα τροχιακά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι το TJS-3 προσεγγίζει στενά τους αμερικανικούς δορυφόρους τους τελευταίους μήνες.

Για παράδειγμα, ο λογαριασμός στο Twitter Orbital Focus σημειώνει ότι ο δορυφόρος κινείται κατά μήκος της γεωστατικής ζώνης, αλλά σταματά για να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στους δορυφόρους των ΗΠΑ, USA 233 και USA 298, που πιστεύεται ότι είναι στρατιωτικοί δορυφόροι επικοινωνιών που λειτουργούν από την διαστημική δύναμη των ΗΠΑ.

Η κόντρα ΗΠΑ και Κίνας μεταφέρθηκε και στο διάστημα, κάτι που είναι τρομερά σημαντικό, αφού οι Κινέζοι έχουν μεγάλα σχέδια για έλεγχο μεγάλος μέρος του δυτικού ημισφαιρίου, ειδικά στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις