Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου για τα Tέμπη: Να διασφαλίσουμε ότι η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας θα γίνει με διαφάνεια και ταχύτητα

 


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά αυτή την ώρα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η συνάντηση είναι στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων αλά είναι η πρώτη μετά την τραγωδία των Τεμπών και έχει μεγάλη  σημασία.

«Να διασφαλίσουμε ότι η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας θα γίνει με διαφάνεια και ταχύτητα για να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε ο πρωθυπουργός. «Να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δεν θα γίνει τέτοια τραγωδία», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Κάθε Έλληνας κάθε Ελληνίδα ταυτιζόμαστε με τους συγγενείς των θυμάτων, βλέπουμε στα θύματα τα παιδιά μας, τους φίλους, τους συγγενείς μας. Υπάρχει δικαιολογημένος θυμός για ένα συμβάν που δεν έπρεπε να συμβεί. Αναλαμβάνω την ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση στη διάρκεια της θητείας της οποίας έγινε η τραγωδία» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι αφενός να διασφαλίσουμε σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση ότι η έρευνα θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και μέγιστη ταχύτητα. Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα διστάσω να αξιοποιήσω κάθε ευρωπαϊκή βοήθεια. Αφετέρου οφείλουμε να κάνουμε άμεσες διορθωτικές κινήσεις για την ασφάλεια των τρένων. Δική μου δέσμευση είναι ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης που εκκρεμεί από το 2014 θα ολοκληρωθεί ταχύτατα εντός των επόμενων μηνών» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη «κατέδειξε τις μεγάλες προσκλήσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, μια μάχη διαρκείας με καθεστεκυίες αντιλήψεις. Έχουμε αποδείξει ότι αυτές τις μάχες τις κερδίζουμε. Δεν μπορεί να υπάρχουν από τη μια το 112 και από την άλλη να μην μπορούν να συνεννοηθούν δύο σταθμάρχες».

«Να γίνουμε Ευρώπη παντού και όχι σε κάποιους τομείς» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «είμαι ταγμένος σε αυτή τη μάχη, ξέρω ότι έχει και πολύ σκληρές στιγμές όπως αυτή, είναι μια μάχη που κινητοποιεί πολλές δυνάμεις στην κοινωνία». Στόχος της μάχης αυτής, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός είναι να υπάρξει ένα κράτος «με μεγαλύτερη λογοδοσία, διαφάνεια, αξιολόγηση και για αυτά θα συνεχίσω».

«Η χώρα βιώνει μία τραγωδία, είναι ένα τραύμα συλλογικό ανοιχτό και βαθύ, η κοινωνία πενθεί θυμώνει και χάνει την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς» σημείωσε από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Όπως είπε «δεν νιώθουμε μόνο την ευθύνη αλλά και την ντροπή, το “ποτέ ξανά”, να ξεριζώσουμε τις παθογένειες. Είναι χρέος απέναντι στην ζωές αυτών που χάθηκαν και απέναντι στον τόπο μας» κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Θυμίζουμε ότι σε τρεις άμεσες κινήσεις προχωράει η κυβέρνηση μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Την ίδια ώρα σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από την κυβέρνηση και το πλαίσιο στήριξης των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών από το δυστύχημα με τα τρένα.

Για την κατάρτισή του πλαισίου των αποζημιώσεων και των μέτρων στήριξης έχουν εργαστεί τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας και περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης, δυνατότητα μετεγγραφής σε φοιτητές και στήριξη των οικογενειών.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην ανακοίνωση των μεταβατικών διοικήσεων σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, με πρόσωπα θα είναι από το εσωτερικό δυναμικό των δύο οργανισμών.

O υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναμένεται, επίσης σήμερα, να στείλει επιστολή στους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να υπάρξει συνάντηση του ίδιου είτε μαζί τους είτε με εκπροσώπους, αν αυτοί το επιθυμούν ενώ ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να στείλει επιστολή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής δηλώνοντας τη διάθεσή του για την ενημέρωση των μελών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις