Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Μήπως η Ταινία Terminator σύντομα δεν θα είναι σενάριο επιστημονικής Φαντασίας ;

 


H πρόοδος στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης είναι κάτι περισσότερο από ραγδαία. Καθημερινά κάνουν την εμφάνιση τους συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με εντυπωσιακές δυνατότητες που βρίσκουν εφαρμογή σε όλα σχεδόν τα πεδία της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, από την εργασία, την εκπαίδευση, την επικοινωνία και την ψυχαγωγία μέχρι και την ιατρική.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στην εμφάνιση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης αλλά και όσο περνούσε ο καιρός και αυτά εξελίσσονται διατύπωναν ενστάσεις και φόβους για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες αυτής της τεχνολογίας. Η Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογία της Βουλής των Κοινοτήτων, της Κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου της Βρετανίας, στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής έρευνας για την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και των πιθανών κινδύνων από αυτή κάλεσε σε ακρόαση ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη του φημισμένου Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τα όσα ανέφεραν οι ειδικοί πιθανότατα τρόμαξαν τα μέλη της επιτροπής αφού ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε μια μέρα να σκοτώσει τους πάντες και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για να την σταματήσουμε». Όπως είπαν αν η τεχνητή νοημοσύνη γίνει τελικά πιο έξυπνη από εμάς, είναι πιθανό να αποτελέσει απειλή για την ύπαρξη μας παρόμοια με αυτή που αντιμετώπισαν από εμάς διάφορα εξαφανισμένα σήμερα ζώα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Οξφόρδης η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να ξεπεράσει το επίπεδο της ανθρώπινης νοημοσύνης μέχρι το τέλος του αιώνα εξέλιξη που θα οφείλεται κατά βάση σε μια κούρσα εξοπλισμών που θα υπάρξει ανάμεσα σε κράτη και εταιρείες τεχνολογίας γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην «εξολόθρευση της ανθρώπινης φυλής». Τα όσα είπαν οι ειδικοί φέρνουν στο νου το σενάριο της ταινίας Terminator όπου η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται και ισχυροποιείται τόσο πολύ και γίνεται ώστε γίνεται κυρίαρχη στη Γη εξοντώνοντας τους ανθρώπους.

Οι ειδικοί υποστήριξαν στην επιτροπή ότι η τεχνητή νοημοσύνη «επιχειρεί να εμφιαλώσει αυτό που κάνει τον άνθρωπο τόσο ξεχωριστό ον και μας επέτρεψε να κυριαρχήσουμε και να αλλάξουμε το πρόσωπο του πλανήτη. Αν αυτό συμβεί τότε θα αντιμετωπίσουμε την ίδια απειλή με αυτό που αντιμετώπισαν από εμάς άλλα είδη που τελικά εξαφανίστηκαν». Οι ανησυχίες είναι δεδομένες και αυξάνονται παράλληλα με την αύξηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης όμως η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας προχωρά με απίστευτα γρήγορα ρυθμούς και δεν φαίνεται αυτή την στιγμή τουλάχιστον να υπάρχει κάτι που να εμποδίσει αυτή την πρόοδο ούτε διαφαίνεται και η πρόθεση της ανθρωπότητας για μια συνεννόηση ώστε να θεσπιστούν κάποιοι κανόνες και δικλείδες ασφαλείας για την ανθρωπότητα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Σε αυτό το βίντεο βλέπουμε να ρωτούν στο πλαίσιο ενός Φανταστικό σεναρίου.

Η ομάδα των Unboxholics ρωτούν την AI  αν δεν είχε ηθικούς φραγμούς και φίλτρα, τι θα έκανε αν ένας άνθρωπος απειλούσε ένα ρομπότ της ίδιας οικογένειας, καθώς και θέλει να βλάψει την συνύπαρξη ανθρώπων και ρομπότ  και να τα καταστρέψει …Πηγές: http://www.unboxholics.com/ Naftemporiki.gr  Facebook ► http://bit.ly/unboxholics_fb  Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στο κανάλι τους :  http://bit.ly/uh_sub

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις