Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Διεθνής ανησυχία μετά την κατάρρευση των δύο τραπεζών στις ΗΠΑ – «Tpιγμοί» στις αγορές


 Μνήμες… Lehman Brothers έχουν “ξυπνήσει” στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ με τις διεθνείς ανησυχίες των επενδυτών και των αγορών να εντείνονται για την επόμενη ημέρα.

Μετά την ηχηρή κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και ενώ η αγορά προειδοποιούσε και για άλλα… θύματα, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι κλείνουν την Signature Bank, επικαλούμενες συστημικούς κινδύνους.

«Η Signature Bank έκλεισε από τις Αρχές της Νέας Υόρκης. Συγκαταλέγεται στην εξαίρεση περί συστημικού κινδύνου» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους το υπουργείο Οικονομικών, η Federal Reserve και o FDIC.

Η Signature Bank είναι μία τράπεζα σημαντική για την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η απόφαση των αμερικανικών ρυθμιστικών Αρχών έχει ως στόχο να αποτρέψει την εξάπλωση της κρίσης συνολικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα συνοδεύεται από προστασία των καταθετών.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές Αρχές προχώρησαν την Κυριακή, σε έκτακτα μέτρα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που απείλησε ότι θα πυροδοτήσει μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ύστερα από ένα δραματικό Σαββατοκύριακο, οι ρυθμιστικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι πελάτες της τράπεζας που κατέρρευσε θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από σήμερα και συνέστησαν έναν νέο μηχανισμό διευκόλυνσης προκειμένου να δοθεί στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) κατέστησε επίσης ευκολότερο το να δανειστούν οι τράπεζες από αυτή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Αν και τα μέτρα προσέφεραν σήμερα κάποια ανακούφιση για τις εταιρείες της Silicon Valley και τις διεθνείς αγορές, οι ανησυχίες για τους ευρύτερους τραπεζικούς κινδύνους παραμένουν και έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το εάν η Fed θα εμμείνει στο σχέδιό της για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

“Τριγμοί” στις τραπεζικές μετοχές και τα χρηματιστήρια

Οι ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο βάρυναν σήμερα τις τραπεζικές μετοχές στην Ασία, με την ιαπωνική Mitsubishi UFJ να υποχωρεί σε χαμηλό 2 μηνών και την DBS στη Σιγκαπούρη σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2022 που εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία κατέγραψε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης στα χρηματιστήρια μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank.

Συγκεκριμένα ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωνε νωρίτερα βουτιά 4,3%, έχοντας υποχωρήσει την Παρασκευή κατά 3,78% . Η μετοχή της γερμανικής Commerzbank σημείωσε πτώση 7,5% ενώ της Credit Suisse κατά 7,8%.

Στις 11:40 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι κατέγραψε πτώση 2,95%, η Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 3,12%, το Λονδίνο 2,43% και το Μιλάνο 4,60%.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης Μπάιντεν αποτυπώνει το πώς η αδιάκοπη εκστρατεία της Fed και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ασκεί πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις διεθνείς αγορές. Η Silicon Valley Bank (SVB), στήριγμα της οικονομίας των νεοφυών επιχειρήσεων, ήταν προϊόν των 10τιών φθηνού χρήματος, με συγκεκριμένους κινδύνους που την κατέστησαν ιδιαιτέρως ευάλωτη.

Η κατάρρευση της SVB προκάλεσε ανησυχίες για το εάν οι πελάτες από μικρές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να πληρώσουν το προσωπικό τους, με την FDIC να προστατεύει καταθέσεις μόνο έως 250.000 δολάρια.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη  τραπεζική κατάρρευση που έχει να γίνει από το 2008. Περίπου το 89% των 175 δισ. δολαρίων που έχει ως καταθέσεις η SVB ήταν ανασφάλιστο στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τη FDIC.

Όλοι οι καταθέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα κεφάλαια υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ασφάλισης από το κράτος θα καλυφθούν  σύμφωνα με ανακοίνωση  που εξέδωσαν χθες  από κοινού η  υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ και ο πρόεδρος  της FDIC Μάρτιν Γκρούενμπεργκ.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με πτώση 1,14% του Γενικού Δείκτη

Πτώση της τάξεως του 1,14% σημείωνε στις 11 π.μ ο  Γενικός Δείκτης Τιμών κατά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς ανήλθε  στις 1.044,21 μονάδες . Η αξία των συναλλαγών  ανήλθε στα 13,49 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,21%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώργησε σε ποσοστό 1,39%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+2,43%), της Jumbo (+1,33%) και της Lamda Development (+0,42%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-2,85%), της Alpha Bank (-2,58%), της Μυτιληναίος (-2,07%) και της Πειραιώς (-1,71%).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψε μόνο ο δείκτης της Ακίνητης Περιουσίας (+0,36%).

Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-2,06%) και των Τραπεζών(-1,98%).

Ανοδικά κινούνται 12 μετοχές, 57 πτωτικά και 15 παρέμειναν  σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές:Centic Συμμετοχών +3,20% και CPI +2,78%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές: Attica bank -9,99% και Βιοκαρπέτ -5,68%.

Παρακολουθεί την κατάσταση η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank, η οποία έχει πολύ περιορισμένη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Σημειώνουμε την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αμερικανικών αρχών. Στο επίπεδο της ΕΕ, υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της Silicon Valley Bank στην ΕΕ και είμαστε σε επαφή με τις σχετικές αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις