Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Απειλούνται τα νησιά μας στο Αιγαίο από τους τουρκικούς πυραύλους TRG-230- Η ελληνική αντίδραση


 Παναγιώτης Νάστος

Οι στρατιωτικοί στόχοι τους- Γενικά και στρατιωτικά χαρακτηριστικά

Την ώρα που όλος ο κόσμος βοηθάει την Τουρκία για τους σεισμόπληκτους, o Eρντογάν  συνεχίζει να ξοδεύει δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες  για την ανάπτυξη της πολεμικής της βιομηχανίας, αντί να ρίξει τα λεφτά για να ανακουφίσει τον πληγωμένο λαό του.

Αυτή ήταν η επισήμανση σε προγενέστερο άρθρο μας  με τίτλο "Αποκάλυψη κόλαφος για τον Ερντογάν! Δύο ημέρες μετά τους φονικούς σεισμούς υπεγράφη συμφωνία 3,5 δισ τουρκικών λιρών μεταξύ της τουρκικής Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών και της ASELSAN", σχετικά με συστήματα αεράμυνας και ραντάρ.

Ωστόσο ο εμμονικά πολεμοχαρής ο Ερντογάν δεν σταμάτησε εκεί, αλλά έτρεξε να πουλήσει όπλα στην Διεθνή αμυντική έκθεση IDEX 2023 που έγινε στα ΗΑΕ!

Παράλληλα  η τουρκική αμυντική βιομηχανία σε twιtter της, προβαίνει σε σύγκριση των τουρκικών ΠΕΠ TRG-230 με τους Αμερικανικούς HIMARS, στέλνοντάς μας έμμεσο μήνυμα ότι η απειλή είναι παρούσα και μεγάλη για τα νησιά μας στο Αιγαίο από το τουρκικό πυροβολικό.

TRG-230
Ο TRG-230 είναι ένας κατευθυνόμενος πύραυλος εδάφους-εδάφους διαμέτρου 230 mm που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την τουρκική εταιρεία Roketsan.

Οι πύραυλοι TRG-230 έχουν βεληνεκές από 20 km έως 70 km και εκτοξεύονται από σωλήνες πυραύλων 230 mm, παρέχοντας  ακριβή και αποτελεσματική ισχύ πυρός εναντίον στόχων υψηλής προτεραιότητας.

Η παραλλαγή TRLG-230 έχει καθοδήγηση με λέιζερ και η εμβέλειά της έχει επεκταθεί στα 150 km.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια τουρκική αμυντική εταιρεία Roketsan το εν λόγω πυραυλικό σύστημα παρουσιάζει τα  πρακάτω χαρακτηριστικά-προδιαγραφές:

 Γενικά Χαρακτηριστικά

Δυνατότητα χρήσης παντός καιρού/εδάφους
Έτοιμο για εκτόξευση πυρός σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα
Εξαιρετικά Ακριβές
Χαμηλή παράπλευρη ζημία

Στόχοι

Ως πιθανοί στόχοι, ορίζονται  εχθρικά  Συστήματα Πυροβολικού και Αεράμυνας, τοποθεσίες ραντάρ, χώροι συγκέντρωσης εγκαταστάσεις επιμελητείας, Εγκαταστάσεις Διοίκησης , άλλοι στόχοι υψηλής προτεραιότητας.

Τεχνικές προδιαγραφές

Διάμετρος 230 mm
Βάρος 215 κιλά
Εμβέλεια 20 - 70 χλμ
Καθοδήγηση GPS*+GLONASS** Aided INS***
Έλεγχος αεροδυναμικού ελέγχου με σύστημα ηλεκτρομηχανικής ενεργοποίησης
Τύπος προωθητικού σύνθετου στερεού
Πολεμική κεφαλή τύπου High Explosive + Steel Ball
Βάρος κεφαλής 42 κιλά
Αποτελεσματική ακτίνα κεφαλής ≥ 55 m
Σημείο Τύπου Ασφαλείας Εκρηκτικό και Εγγύτητα
Ακρίβεια [CEP****] ≤ 10 m
*GPS: Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού
**GLONASS: Παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης
***INS : Αδρανειακό σύστημα πλοήγησης
****CEP: Πιθανότητα κυκλικού σφάλματος

 

Η τουρκική απειλή για τα νησιά μας στο Αιγαίο

Αν  προβούμε σε εγκατάστασή των παραπάνω πυραυλικών συστημάτων σε υποθετικές  θέσεις σε μικρή απόσταση από τα μικρασιαστικά παράλια πάνω σε έναν χάρη, με βάση τα βεληνεκή τους, προκύπτει ότι  όλα τα νησιά μας ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού, στον οποίο η Τουρκία επιθυμεί να διχοτομήσει το Αιγαίο, βάλλονται από το παραπάνω σύστημα στην πλειοψηφία τους.

Η Τουρκία  ωστόσο διαθέτει στο οπλοστάσιό της  πυραυλικά συστήματα με τα οποία δύναται να πλήξει το σύνολο των νησιών μας ανατολικά του 25ου μεσημβρινού. Αυτά είναι:

1.Kasırga, με εμβέλεια 100 χιλιομέτρων

2.Yıldırım, με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και ακρίβεια 150 μέτρων

3.Bora, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και ακρίβεια 50 μέτρων (ουσιαστικά είναι ο Yıldırım με μεγαλύτερο βεληνεκές)

4. Tayfun  με εμβέλεια 561 χιλιομέτρων μέχρι στιγμής, με προπτική σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ερντογάν να φθάσει τα 1000 χιλιόμετρα.

Συνεπώς  θεωρητικά στόχοι στρατηγικής σημασίας , όπως υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, γέφυρες, φράγματα, λοιπά έργα κοινής ωφελείας, καθώς και  στρατιωτικοί στόχοι  όπως αεροδρόμια, λιμάνια, στρατόπεδα, αποθήκες πυρομαχικών  και έργα οχυρώσεως, δύναται να βληθούν από τους Τούρκους.

Και λέμε θεωρητικά, γιατι η Ελληνική επικράτεια στο σύνολό της καλύπτεται από ένα ισχυρότατο πλέγμα  πολυεπίπεδης διαλειτουργικής διακλαδικής αντιαεροπορικής αμύνης, ικανής να αντιμετωπίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τουρκική απειλή.

Επίσης η  προσθήκη στο τουρκικό οπλοστάσιο πολλών drones , διαφόρων αποστολών και δυνατοτήτων ,δημιούργησε  νέα δεδομένα  για την Ελλάδα, η οποία προέβη στην προμήθεια και εγκατάσταση υπερσύγχρονου  anti-drone συστήματος στην  επικράτεια της, προκειμένου να αντιμετωπίσει την νέα τουρκική απειλή.

Διαπίστωση  ωστόσο από όλα τα παραπάνω είναι ότι η Τουρκία αυξάνει διαρκώς τις επιθετικές της δυνατότητες με πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και drones, προκειμένου να επιφέρει πλήγματα σε βάθος στην Ελληνική επικράτεια χωρίς ανθρώπινες απώλειες για την ίδια, με την Ελλάδα στον αντίποδα να ενισχύει τα αμυντικά της μέσα με ενίσχυση της αντιαεροπορικής της άμυνας και εγκατάσταση anti-drone συστήματος, αλλά να στερείται την δυνατότητα να πλήξει την τουρκική ενδοχώρα σε βάθος με Στρατηγικά όπλα, πλήν της πολεμικής της Αεροπορίας και του Πολεμικού ναυτικού της και με πυραυλικά συστήματα σε μικρούς αριθμούς και μεσαίου βεληνεκούς.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε ότι αντενδείκνυται η  χρήση ακριβών  Ουκρανικών αντιαεροπορικών πυραύλων για την αναχαίτιση φθηνών Ρωσικών drones, τα οποία  ενεργώντας μαζικά σε συνεργασία με εκτόξευση πυραύλων εδάφους-εδάφους από τους Ρώσους , δημιουργούν υπερκορεσμό της Ουκρανικής αεράμυνας διαπερνώντας την, επιφέροντας παράλληλα εξάντληση σε πυρομαχικά των Ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Κοινώς η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί στην αγορά  όχι μόνο  αμυντικών οπλικών συστημάτων και μέσων, αλλά και επιθετικών, που  θα της δίνουν την δυνατότητα να πλήξει στόχους σε βάθος στην τουρκική ενδοχώρα, χωρίς να ρισκάρει την παραμικρή ανθρώπινη απώλεια.

Eκτίμηση

Τα παραπάνω μας ωθούν στο συμπέρασμα ότι  οι σεισμοί στην Τουρκία  θα έχουν ως αποτέλεσμα μια περίοδο  ύφεσης στις Ελληνοτουτουρκικές σχέσεις , αλλά όχι εγκατάλειψης από τους Τούρκους  της υλοποίησης των εξοπλιστικών τους προγραμμάτων  και των επιθετικών βλέψεων σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο προς εξυπηρέτησης του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας" και για τον λόγο αυτό  θα πρέπει η χώρα μας να εντείνει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα.

Η Ελλάδα κατά την άποψή μας θα πρέπει:

1.Να προμηθευθεί  επιπλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αεράμυνάς της, λόγω υπερκαταναλώσεων τους που θα αντιμετωπίσει σε ενδεχόμενη στρατιωτική σύρραξη με την Τουρκία.

2. Να προωθήσει από τώρα στα νησιά μας  και ιδιαίτερα σε μικρονήσους στο Αιγαίο, αλλά  και στην Θράκη επιπλέον φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS και αντιαρματικά.

3.Να προβεί στην απόκτηση σε μεγάλους αριθμούς φθηνών  drones καμικάζι και UCAV, καθώς και θαλάσσιων USV.

4. Να προβεί ΑΜΕΣΑ στην αγορά πυραυλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους πολύ μεγάλου  βεληνεκούς, ικανών να πλήξουν την τουρκική ενοχώρα ακόμη και πέραν της Άγκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις