Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

ZHTEITAI ελπίς για να μπει... πάγος σε πλειστηριασμούς από funds


Γιώτα Τέσση

Ολη η δικαστική διαδρομή για να ανατραπεί η απόφαση του Αρειου Πάγου 
● Πως μπορεί η υπόθεση να φτάσει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και ποιος ο ρόλος του ΣτΕ 
● Το αίτημα του Συνδέσμου Δήμων Κοιμητηρίου Σχιστού, που αποτελεί ΝΠΔΔ, για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης θα εξεταστεί από το ΣτΕ και, αν γίνει δεκτό, οι σύμβουλοι Επικρατείας θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για το ζήτημα που έχει ήδη κρίνει ο Αρειος Πάγος 
● Αν διαφωνήσουν τα δύο ανώτατα δικαστήρια, θα οδηγηθεί προς κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, του οποίου η απόφαση θα είναι αμετάκλητη και δεσμευτική για όλα τα δικαστήρια
Μια τελευταία ευκαιρία φαίνεται να αποτελεί για 700.000 «κόκκινους» δανειολήπτες η δυνατότητα να ανατραπεί η απόφαση του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.

Η υπόθεση ενδέχεται να οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς ο Σύνδεσμος Δήμων Κοιμητηρίου Σχιστού, που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτημα διεξαγωγής πιλοτικής δίκης για τη δυνατότητα των funds να ενεργούν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
Σε βάρος του Συνδέσμου επιβλήθηκε κατάσχεση από Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις. Πρωτόδικα ο Σύνδεσμος δικαιώθηκε, αλλά η Εταιρεία Διαχείρισης άσκησε έφεση.

Το αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης θα εξεταστεί από το ΣτΕ και, αν γίνει δεκτό, οι σύμβουλοι Επικρατείας θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για το ίδιο ζήτημα που αποφάνθηκε ο Αρειος Πάγος. Αν συμφωνήσουν, η πλημμυρίδα των πλειστηριασμών θα συνεχιστεί, αλλά, στην αντίθετη περίπτωση, η διαφωνία δύο ανώτατων δικαστηρίων (Αρειος Πάγος και ΣτΕ) θα οδηγηθεί προς κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι αμετάκλητη και δεσμευτική από όλα τα δικαστήρια. Σύμφωνα με το άρθρο 100 του Συντάγματος, στη σύνθεσή του θα μετέχουν οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Eπικρατείας, του Aρείου Πάγου και του Eλεγκτικού Συνεδρίου, τέσσερις σύμβουλοι Eπικρατείας, τέσσερις αρεοπαγίτες και δύο τακτικοί καθηγητές Νομικής των πανεπιστημίων της χώρας, οι οποίοι θα οριστούν με κλήρωση.

Η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου υιοθέτησε τα δύο επωφελή για τα funds τμήματα των νόμων του 2003 και του 2015 και αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds (ερμηνεύοντας τον νόμο του 2015) και ταυτόχρονα να έχουν ειδικό φορολογικό καθεστώς με βάση τον νόμο του 2003. Ουσιαστικά, δηλαδή, άναψε το φως στα funds να πραγματοποιούν στο όνομά τους πλειστηριασμούς για ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Η απόφαση αυτή (1/2023), που έβαλε φραγμό σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, εξεδόθη σε χρόνο - ρεκόρ λίγων ημερών και προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να έχει εξαγγείλει ότι «ο πρώτος νόμος της προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών».

Η στέγη είναι δικαίωμα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Αρειο Πάγο πραγματοποίησε η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών, χθες, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσεων για την προστασία του δικαιώματος στην αξιοπρεπή στέγαση και στους δημόσιους χώρους (Housing Action Days 2023).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στο ανώτατο δικαστήριο «αποφασίστηκε η ολοκληρωτική υφαρπαγή της λαϊκής περιουσίας, χωρίς κανέναν περιορισμό, χωρίς κανέναν νόμο που να παρέχει κάποιο νομικό μέσο άμυνας. Ετσι, το μόνο όπλο που μας απομένει είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη σε κάθε πληττόμενο νοικοκυριό... Να βγαίνουμε στον δρόμο για να αποτρέπουμε την κάθε αρπαγή, την κάθε λεηλασία της ζωής μας».

Η Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το 2017 και αποτελείται από συλλογικότητες (συνελεύσεις γειτονιάς, κινήματα) όλης της Ελλάδας. Ανοιχτές συνελεύσεις γίνονται κάθε Τετάρτη στα Εξάρχεια (Τσαμαδού 15), ενώ πραγματοποιούνται ηχηρές παρεμβάσεις αποτροπής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και αλληλεγγύης σε ευάλωτους συμπολίτες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις