Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσετε χωρίς ταυτότητα


 Πώς μπορεί κάποιος να ψηφίσει στις εκλογές χωρίς να έχει μαζί την ταυτότητα του - Τι προβλέπεται

Όντας στην τελική ευθεία των εκλογών της 21ης Μαΐου, οι πολίτες έχουν αρχίσει να αναζητούν τα απαραίτητα έγγραφα έτσι ώστε να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα και να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Βασικότερο όλων των εγγράφων είναι η ταυτότητα, καθώς πλέον δεν υπάρχουν τα εκλογική βιβλιάρια, με τα οποία γινόταν παλαιότερα η ταυτοποίηση στους εκλογικούς καταλόγους. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που ένας πολίτης δεν έχει ταυτότητα;

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, γίνονται δεκτά διαβατήρια, άδειες οδήγησης αλλά και ατομικά βιβλιάρια υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Επιπλέον, από τις Εκλογές 2023 εισάγεται και ένας νέος τρόπος ταυτοποίησης υποψηφίων, αυτός του Wallet από το Gov.gr.

«Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του. 

Χρήση της ψηφιακής ταυτότητας

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου», αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.

Επιπλέον, όπως συμβαίνει κάθε φορά στις Εκλογές, γνωστοποιήθηκε ότι «Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, οι Αρχές έκδοσης δελτίων ταυτότητας, θα λειτουργήσουν τις ημέρες Σάββατο 20 Μαΐου και Κυριακή 21 Μαΐου κατά τις ώρες που θα οριστούν με έγγραφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις