Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Kτυπήθηκε και δεύτερο αμερικανικό α/α σύστημα Patriot PAC-3 από Pωσικό υπερ-υπερηχητικό Kinzhal (βίντεο) - Πώς διαπέρασαν την ουκρανική αεράμυνα οι Ρώσοι - Εντόπισαν τη θέση των Patriot στην βραδινή επίθεση


 Η ρωσική Αεροπορία πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα (29/5), μια ακόμη επιδρομή στο Κιέβου, από την οποία  καταστράφηκε μια ακόμα συστοιχία Patriot PAC-3, δημιουργώντας πλέον αμφιβολίες για το κατά πόσον το σύστημα είναι πλέον επιβιώσιμο στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα διαθέτει έξι τέτοιες συστοιχίες, πέντε προστατεύουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και η έκτη την Σαουδική Αραβία.

Ο δήμαρχος του Κιέβου επιβεβαίωσε τις εκρήξεις στο κέντρο της πόλης και προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγιά τους, με τους ντόπιους να αναφέρουν ότι παρατηρήθηκε καπνός στην περιοχή του αεροδρομίου Zhulyani που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κτυπήθηκε ένα σύστημα αεράμυνας Patriot κοντά στο αεροδρόμιο (κάτι που επιβεβαιώνεται και από δορυφορικές φωτογραφίες), ενώ κτυπήθηκαν και αρκετοί στρατιωτικοί στόχοι.

Nα θυμίσουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι κτυπούν σύστημα αεράμυνας Patriot, καθώς πριν από περίπου 10 ημέρες είχε γίνει το ίδιο, τότε με κτύπημα από υπερ-υπερηχητικό βλήμα Kinzhal. 

Τα επιτυχή πλήγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας στο Κίεβο κατέστησαν εφικτά… αφού η αεράμυνα της πόλης εξάντλησε τις δυνατότητές της κατά τη διάρκεια της νυχτερινής επίθεσης.

Είναι η πρώτη φορά που οι ρωσικές δυνάμεις εναέριου χώρου χρησιμοποιούν τέτοιες τακτικές. Εξαπέλυσαν κύματα νυχτερινών επιδρομών, μεταξύ άλλων με ψεύτικους στόχους, για να εξαντλήσουν τα μέσα αεράμυνας της Ουκρανίας και μετά ένα άλλο κύμα χτυπημάτων στόχευσαν στρατηγικά σημαντικούς στόχους των Ουκρανικών δυνάμεων.

Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία δήλωσε ότι έπληξε στη διάρκεια της νύχτας αεροδρόμια στην Ουκρανία και κατέστρεψε όλους τους στόχους που είχε ορίσει, μερικές ώρες αφότου το Κίεβο ανέφερε πως στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας επλήγησαν από επίθεση της Μόσχας.

«Όλοι οι στόχοι που είχαν υποδειχθεί καταστράφηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πού έγιναν τα πλήγματα. «Θέσεις διοίκησης, θέσεις ραντάρ καθώς και αεροναυτικό υλικό, εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση όπλων και πυρομαχικών των ουκρανικών δυνάμεων επλήγησαν», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 11 ρωσικούς πυραύλους Iskander που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία σήμερα το πρωί, όπως ανέφερε ο διοικητής του ουκρανικού γενικού επιτελείου, Βαλέρι Ζαλούζνι.

«Συνολικά, 11 πύραυλοι τύπου Iskander-M και Iskander-K εκτοξεύθηκαν από τον βορρά» εναντίον του Κιέβου και της περιοχής του, ανέφερε στο Telegram. «Η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε όλους τους στόχους», πρόσθεσε ο Ζαλούζνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις