Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

KATAPPEEI... ΗΠΑ: Η Fitch υποβάθμισε την προοπτική της οικονομίας της χώρας! – «Η προθεσμία για το όριο του χρέους πλησιάζει γρήγορα» Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει «λευκή επιταγή» να ξοδεύει όσο θέλει στον πόλεμο της Ουκρανίας και σε επιδόματα


 Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Rating υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ, το οποίο τοποθετεί στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη δυνατή, εξαιτίας του κινδύνου η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών μετά την 1η Ιουνίου.

Η κίνηση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο το προσεχές διάστημα.

Η απόφαση «αντανακλά τις πολιτικές εντάσεις που εμποδίζουν την επίλυση του προβλήματος» που θα δινόταν «με την αύξηση ή την αναστολή της ισχύος του ορίου χρέους» του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς «η προθεσμία πλησιάζει γρήγορα», εξήγησε ο Φιτς.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν πλέον την Βουλή των Αντιπροσώπων συνεχίζουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους από το Κογκρέσο, απαραίτητη για να αποτραπεί ο κίνδυνος κήρυξης άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών από το δημόσιο την 1η Ιουνίου, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Εν ολίγοις, αυτό που θέλει η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι να μπορεί να συνεχίσει να τυπώνει αφειδώς χρήμα ώστε να χρηματοδοτεί τους Ουκρανούς στον πόλεμο και να μπορεί να πληρώνει και να συντηρεί την επιδοματική της πολιτική στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η πολιτική των επιδομάτων για την υποτιθέμενη στήριξη των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων είναι η βάση της πολιτικής των Δημοκρατικών εδώ και δεκαετίες.

Χωρίς αυτή την επιδοματική πολιτική οι Δημοκρατικοί θα έχουν σοβαρό πρόβλημα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024.

Επίσης, η μη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία θα οδηγούσε άμεσα το Κίεβο σε ολοκληρωτική ήττα. Κάτι τέτοιο θα ήταν επίσης οδυνηρό για την κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις