Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Συντροφικά «Mαχαιρώματα» στον ΣΥΡΙΖΑ META την βαριά ήττα στις εκλογές – Ποιοι ανοίγουν θέμα ηγεσίας


 Την εσωστρέφεια και τους τριγμούς στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου τροφοδοτεί η απογοήτευση για την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Λάδι» στην φωτιά έριξε ο Δημήτρης Παπαδημούλης με την πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί στις επόμενες κάλπες με μία επιτροπεία από νέα στελέχη που θα πλαισιώσουν τον Αλέξη Τσίπρα και θα μπορούσαν να μπουν σε μία ενδεχόμενη κούρσα για την διαδοχή.

Συγκριμένα ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιμετωπίσει την «ήττα-σοκ» ενισχύοντας τη συλλογικότητα και τη συνοχή του και επενδύοντας στο μέλλον. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε δίπλα στον Τσίπρα, στελέχη της νέας γενιάς που ανέδειξε η λαϊκή ψήφος, όπως η Αχτσιόγλου, ο Χαρίτσης, ο Ηλιόπουλος» υπογράμμισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης μιλώντας στο Action24 επανέλαβε τα ονόματα στελεχών, τα οποία είπε πως πρέπει να βγουν μπροστά.  «Η πρόκληση για εμάς είναι για τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια για το σχέδιο που θέλουμε για την Ελλάδα και για την ατζέντα της αντιπολίτευσής μας» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Ρένα Δούρου: Αηδιαστικές οι δηλώσεις του Παπαδημούλη

Η Ρένα Δούρου χαρακτήρισε «αηδιαστικές στην καλύτερη περίπτωση» τις δηλώσεις Παπαδημούλη. «Εγώ ξαφνιάστηκα. Ο κ. Παπαδημούλης εδώ και πολύ καιρό θορυβωδώς είπε ότι δεν συμμετέχει και όντως δεν συμμετέχει στα συλλογικά όργανα και προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει. Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια θα τα πούμε και αυτά» είπε η κυρία Δούρου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της τόνισε ότι «το θυμάστε εκείνο το Γιώργο άλλαξε τα όλα; Δεν πήγε και πάρα πολύ μακριά. Εγώ ισχυρίζομαι ότι βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών. Διότι τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες. Για αυτό επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη που στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια».

Και συνέχισε: «Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή στο μέσο της μάχης και στο μέσο μιας δύσκολης μάχης που έχουμε ένα διπλό μέτωπο όχι στενά για το κόμμα αλλά για τον τόπο, δηλαδή να σταθούμε δυνατό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και να μην κάνουμε το χατίρι όσων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρεται να μπαίνουν κάποιοι σε ονοματολογία. Θεωρώ ότι είναι ατυχείς αυτές οι δηλώσεις ιδίως όταν δεν γίνονται μέσα στα συλλογικά όργανα».

Παππάς για δηλώσεις Παπαδημούλη: Είναι εκτός τόπου και χρόνου

Για τα σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείπει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι «οι ψηφοφόροι και η ηγεσία της ΝΔ δεν προτιμά τον Τσίπρα ως αντίπαλο. Και αυτό είναι λογικό γιατί ο Τσίπρας την έχει νικήσει την Δεξιά ξανά και ξανά. Είναι μία προσωπικότητα με διεθνή εμβέλεια».

Και συνέχισε: «Πολύ λογική (σ.σ. είναι) η στόχευση ορισμένων συμφερόντων αλλά και πολιτικών κέντρων να θέλουν να βγάλουν τον Τσίπρα από την μέση».

Παράλληλα χαρακτήρισε «ανοησίες»  τις δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη.  «Θα έπρεπε κανένας να υπολογίσει ότι σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες. Αυτή είναι η ουσία», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηγεσία που και στα δύσκολα κρατά το τιμόνι σταθερά. Είναι έτοιμη να μπει στη μάχη και η συζήτηση αυτή νομίζω αφορά κέντρα που δεν θέλουν το καλό του κόμματος», εξήγησε ο Νίκος Παππάς.

Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι η δήλωση που έκανε ο Δημήτρης Παπαδημούλης δεν είναι αυτόνομη ο Νίκος Παππάς τόνισε: «Όχι, είναι μια πολιτική άποψη η οποία είναι εντελώς άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».

Φάμελλος στον Realfm 97,8: Δεν υπάρχει ζήτημα ηγεσίας

«Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή του κόμματος, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για εμάς. Ήταν ένα αποτέλεσμα αναντίστοιχο με την πρόταση που είχαμε καταθέσει στην κοινωνία» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «προκύπτει ότι υπάρχει θέμα πολιτικής και απεύθυνσης στην κοινωνία. Τα πρόσωπα υπηρετούν τις πολιτικές, προφανώς έχει σημαντική σφραγίδα ο Αλέξης Τσίπρας και στα θέματα της πολιτικής. Αυτή την αυτοκριτική την έκανε και ο ίδιος, δεν υπάρχει ζήτημα αυτή τη στιγμή ηγεσίας αλλά απεύθυνσης στην κοινωνία».

Κούλογλου: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει και άλλο, θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της ηγεσίας

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει και άλλες ψήφους στις κάλπες της 25ης  Ιουνίου. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει και άλλο, τότε αναδεικνύεται ένα συλλογικό ζήτημα λαθών και αναπροσαρμογής της όλης στρατηγικής. Σε αυτά τα πλαίσια φυσικά και το θέμα της ηγεσίας πρέπει να επανεξεταστεί», είπε στο Open ο Στέλιος Κούλογλου.

Ωστόσο ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας «δεν πρέπει να φορτωθεί ο ίδιος την ιστορική ευθύνη της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και της παντοδυναμίας της δεξιάς».

Χθες σε δηλώσεις  του στο ΑΡΤ TV και στον Γ. Βαθιώτη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το κόμμα αγνόησε ότι «ακόμη και στους ποιοτικούς δείκτες η ΝΔ και ο Μητσοτάκης προηγούντο του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, ακόμη και σε θέματα κατεξοχήν της Αριστεράς: Υγεία, παιδεία, ακόμη και διαφθορά! Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φυσιογνωμίας. Σε αυτό το πρόβλημα στρουθοκαμηλίσαμε και αυτό πληρώνουμε αυτή τη στιγμή».

«Τις εκλογές δεν τις κέρδισε η ΝΔ, αλλά τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να χάσει τις εκλογές: Κάηκε η Ελλάδα με δυο μποφόρ, είμαστε πρώτοι στους θανάτους από την πανδημία, πρώτοι στην ακρίβεια, είχαμε τις παρακολουθήσεις», είπε ο ευρωβουλευτής.

Και συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, και ο πρόεδρος, ως έχων την πρωτοκαθεδρία, έχει και τις περισσότερες ευθύνες. Αυτές όμως δεν είναι προσωπικές. Είναι ευθύνες ενός συλλογικού σχηματισμού που δεν υλοποίησε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας το 2019: να μετασχηματιστούμε σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Καταναλώθηκε ένα ολόκληρο συνέδριο στο πως θα εκλεγεί ο πρόεδρος. Αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Τα θέματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο, όπως η παιδεία, η ακρίβεια, η υγεία, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα».

Τέλος, ερωτηθείς αν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα θα είχε παραιτηθεί, ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε: «Αν είχα χάσει τον πόλεμο θα είχα παραιτηθεί. Χάνοντας μια μάχη όμως, οι στρατηγοί δεν τα παρατούν. Έχοντας μια ακόμη καθοριστική μάχη μπροστά μου, δεν θα παρατούσα το στρατό μόνο. Θα ήταν ανέντιμο, και προδοσία και της παράταξης και της ιστορίας μου».

Ανδρέας Ξανθός: Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας

«Νομίζω ότι όλα θα τεθούν στο τραπέζι» δήλωσε o Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς εάν στις εσωκομματικές συζητήσεις μετά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από την συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με την διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου, ωστόσο είπε χαρακτηριστικά «πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”» .

Σχετικά με την πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη, η άποψη του κ. Ξανθού, είναι ότι αυτή η συζήτηση «είναι εκτός τόπου και χρόνου».

«Προφανώς θα πάμε στις εκλογές με τη σημερινή ηγεσία. Το αν θα γίνει μια καλύτερη αξιοποίηση κάποιων προσώπων, τα οποία απέδειξαν και στην προεκλογική περίοδο τις δυνατότητές τους και την εμβέλεια τους, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά νομίζω ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναπροσαρμογής της ηγετικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις