Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Όπως οι πολιτικοί! Δείτε πως η τεχνητή vοημοσύνη θα προσεγγίσει τους ανθρώπους


 Σοκαριστική αποκάλυψη του Χαράρι...

Ο Yuval Noah Harari, γνωστός διεθνιστής και πρότυπο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο τελευταίο του άρθρο στο The Economist, είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει «χακάρει» το λειτουργικό σύστημα του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο Ισραηλινός, ο οποίος χαρακτηρίζεται διανοούμενος, είναι γνωστός για τα σχόλιά του σχετικά με τις ευκαιρίες και τις απειλές από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αναμένεται να αναλάβει την ψηφιακή διοίκηση του πλανήτη.

Στο τελευταίο του άρθρο, υποστηρίζει ότι ο φόβος της τεχνητής νοημοσύνης στοιχειώνει την ανθρωπότητα από την αρχή της εποχής των υπολογιστών. Ωστόσο, είπε ότι τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια θα μπορούσαν να απειλήσουν την επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισμού από μια «απροσδόκητη κατεύθυνση».

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΘΑ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

Έδειξε πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει τον πολιτισμό μιλώντας για την γλώσσα, η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού: «Η γλώσσα είναι το υλικό από το οποίο αποτελείται σχεδόν όλη η ανθρώπινη κουλτούρα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, για παράδειγμα, δεν είναι εγγεγραμμένα στο DNA μας. Μάλλον, είναι πολιτιστικά αντικείμενα που δημιουργήσαμε λέγοντας ιστορίες και γράφοντας νόμους», έγραψε ο Χαράρι.

Δήλωσε ότι η δημοκρατία βασίζεται επίσης στην γλώσσα, η οποία με την σειρά της βασίζεται σε ουσιαστικές συνομιλίες και όταν η τεχνητή νοημοσύνη χακάρει την γλώσσα θα μπορούσε επίσης να καταστρέψει την δημοκρατία.

Ο συγγραφέας είπε ότι η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει βαθύ αντίκτυπο στην κοινωνία, επηρεάζοντας διάφορες πτυχές της οικονομίας, της πολιτικής, του πολιτισμού και της ψυχολογίας. Ο 47χρονος έγραψε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι η δημιουργία έξυπνων εργαλείων, αλλά η δημιουργία μιας συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑΣ

Ο Harari σημείωσε επίσης το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δημιουργήσει στενές σχέσεις με τους ανθρώπους και να επηρεάσει τις αποφάσεις τους (σ.σ. όπως οι πολιτικοί μέσω ρουσφετιών, υποσχέσεων σε ομιλίες, διαπροσωπικών επαφών κτλ): «Μέσω της γνώσης της γλώσσας, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε ακόμη και να δημιουργήσει στενές σχέσεις με τους ανθρώπους και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της οικειότητας για να αλλάξει τις απόψεις και τις κοσμοθεωρίες μας», έγραψε. 

Ο Χαράρι είπε επίσης ότι η οικειότητα είναι ένα αποτελεσματικό όπλο στην πολιτική μάχη μυαλών και καρδιών. Είπε ότι τα τελευταία χρόνια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει πεδίο μάχης για τον έλεγχο της ανθρώπινης προσοχής και η νέα γενιά τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να πείσει τους ανθρώπους να ψηφίσουν έναν συγκεκριμένο πολιτικό ή να αγοράσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν.

Ο συγγραφέας έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της σημερινής τεχνητής νοημοσύνης και των αντιλήψεων του κόσμου των ψευδαισθήσεων από τον φιλόσοφο του 17ου αιώνα Ρενέ Ντεκάρτ και την ιδέα των Μάγια από βουδιστές και ινδουιστές σοφούς. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ρυθμίσε

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις