Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Πέθανε ο Ρώσος σχεδιαστής Viacheslav Zaitsev – Γνωστός ως o «Σοβιετικός Christian Dior» [εικόνες]


 O Ρώσος σχεδιαστής μόδας, γνωστός ως ο «Σοβιετικός Christian Dior», πέθανε σε ηλικία 85 ετών.

Ο ιδρυτής του οίκου μόδας Slava Zaitsev, Viacheslav Zaitsev, ο οποίος διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον το 2016, απεβίωσε χθες, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το ρωσικό κρατικό κανάλι Perviy Kanal μετέδωσε την είδηση του θανάτου του, συμπληρώνοντας πως ήταν ένας άνθρωπος που «υπαγόρευε τη σοβιετική και ρωσική μόδα για δεκαετίες».

Εκπρόσωπος του Zaitsev επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατό του και δήλωσε ότι είχε γιορτάσει τα γενέθλιά του μόλις τον Μάρτιο, με φίλους που «έβλεπαν ότι ήταν πολύ, πολύ αδύναμος».

Πώς πήρε τον τίτλο «Σοβιετικός Christian Dior»

Στη δεκαετία του 1960, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τον ονόμασαν «Σοβιετικό Christian Dior» για την επιδεικτική προσωπικότητά του και την επιτυχία του στη βιομηχανία της μόδας. Ο Zaitsev πέτυχε παγκόσμια επιτυχία με λαμπερά φορέματα διακοσμημένα με τα μοτίβα λουλουδιών που υπάρχουν στα παραδοσιακά ρωσικά σάλια.

Από την ταπεινή παιδική ηλικία στο Ιβάνοβο, μια πόλη 400.000 κατοίκων στα βορειοανατολικά της Μόσχας, η καριέρα του τον οδήγησε στις πασαρέλες του Παρισιού, της Νέας Υόρκης και του Τόκιο.

Παρακολουθούνταν από την KGB

Παρακολουθήθηκε στενά από την KGB λόγω των επαφών του με δυτικούς σχεδιαστές και αρχικά δεν του δόθηκε άδεια να φύγει από τη Σοβιετική Ένωση, με τις πρώτες του συλλογές να παρουσιάζονται στο εξωτερικό χωρίς αυτόν.

Το 1962, η πρώτη συλλογή ρούχων του Zaitsev -μια στολή για γυναίκες εργάτριες που περιελάμβανε φούστες με τα σχέδια λουλουδιών των παραδοσιακών ρωσικών σάλι και πολύχρωμες μπότες- απορρίφθηκε από τις σοβιετικές αρχές.

Ο ίδιος δήλωσε στο AFP το 2018: «Τα χρώματα ήταν πολύ έντονα και έρχονταν σε αντίθεση με το γκρίζο της σοβιετικής καθημερινότητας, όπου το άτομο δεν έπρεπε να διαφέρει από την υπόλοιπη κοινωνία».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις